Vloerverwarming niet warmer dan 30 graden

GA1991

  • #1
Sinds 'n paar maanden woon ik in een nieuwbouwwoning waarbij de begane grond voorzien is van vloerverwarming als hoofdverwarming, op de de verdieping heb ik radiatoren staan. Ik merk sinds n paar dagen dat de temperatuur van mijn vloerverwarming niet boven de 30 graden komt. De temperatuur van de verdeler heb ik helemaal opengedraaid (60 graden) hierdoor wordt er wat minder retour temperatuur gemengd.

Aanvoertemperatuur van de CV ketel heb ik laten begrenst op 40 graden. De CV pomp staat op min 40% en max 80%. De pomp van de verdeler staat op stand 1 (van de 3). Zo ver ik me goed heb ingelezen heb ik een HTV verdeler. Aangezien ik de radiatoren boven nooit aan ga zetten vroeg ik me af of het probleem opgelost zou worden door er een LTV verdeler te plaatsen? of zijn er eventueel andere zaken wat ik kan doen/aanpassen?

Ik merk trouwens als ik mijn temperatuur ophoog van 18.5 graden naar 19.5 de CV bijna 1,5 uur lang non stop blijft branden. is dit normaal?

da.jpg
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
  1. Om de beginnen: voor een label A pomp heb je geen pompschakelaar nodig: laat die pomp gewoon z'n werk doen. Het vermogen wordt automatisch aangepast (hier is een overijverige verkoper aan de gang geweest)
  2. de thermostaat in de aanvoerleiding bepaalt de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert: die moet je dus op ca 30-40 graden zetten (afhankelijk van hetgeen er op de vloer ligt als vloerbedekking) Stel de gewenst waarde in en blijf er in het vervolg gewoon van af! Die thermostaat heeft totaal niets met mengverhouding en de temperatuur van het retourwater te maken.
  3. aanvoertemperatuur vanuit de ketel is veel te laag: zet maar eens op ca 70 graden C
  4. bij een 8 groepen verdeler mag je de stand van de snelheid wel op 3 zetten
  5. waarom zou je nu al denken over een LTV verdeler: helemaal niet nodig wanneer je een nieuwe installatie hebt. Die verdeler moet je niet behandelen als een LTV verdeler.
  6. wanneer je de kamerthermostaat een graad verhoogt, kan het inderdaad wel een uur (of meer) duren voordat de gewenste temperatuurwaarde bereikt is. Dat is ook afhankelijk van hetgeen je als vloerbedekking hebt: tegels, laminaat, hout etc.
M.i, heb je gewoon maar wat zitten draaien aan allerlei instellingen, terwijl je totaal niet weet wat het effect is. Geduld is bij vloerverwarming een goede zaak: kijk niet iedere keer op al die instellingen. Als alles eenmaal goed is ingesteld, blijf er dan af als je niet weet wat je doet.
 

GA1991

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Ik had nog wat vragen op de onderstaande punten:

1. Ik heb de pompschakelaar hieraan gekoppeld aangezien de pomp een zeer irritante 'zoem' geluid maakt. Daarnaast is het niet zonde om onnodig water te pompen door je vloer terwijl de CV niks doet? Haal je dan juist niet al het warme water uit je vloer?
2. Zodra ik de thermostaat van de verdeler op 40 graden zet ( ik heb trouwens gietvloer) hoor ik toch duidelijk dat er water gemengd wordt. Hierdoor zakt de temperatuur op de verdeler ook meteen omlaag, bijna 4 graden. Dit is toch zonde?
3. Dit zal ik nog moeten uittesten. Ben je niet juist onzuinig bezig door je aanvoertemperatuur op 70 graden te zetten terwijl er maar 40 graden de vloer in gaat?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Het klinkt raar, maar de pomp stil laten staan is slechter dan dat deze door water "gesmeerd" wordt. Maar als jij dat denkt, moet je het doen.
Ik zou het "zonde" vinden om een pomp, die lang heeft stil gestaan te moeten vervangen, omdat deze door kalkaanslag is aangetast.
Die pompjes veroorzaken overigens nauwelijks geluid: meestal irriteert men zich aan contactgeluiden, die ontstaan doordat de verdeler niet met rubbertjes aan de muur is bevestigd of doordat de bevestigingsschroeven te zwaar zijn aangedraaid.

Er wordt in dit soort verdelers wel water gemengd: water wat al door de vloer heeft gecirculeerd en de warmte dus al aan de vloer en ruimte heeft afgegeven en vers water uit de ketel. Dat moet op een temperatuur zijn, dat er ook echt wel wat te mengen is.
Als je met te koel water mengt zal de temperatuur kunnen zakken: logischer is dat er warm water aangevoerd wordt en daardoor de temperatuur van het water wat de vloer in gaat (af te lezen op de thermometer op de onderste balk) kortstondig stijgt. Maar dat kan echt geen kwaad.
Je kunt je zeker wel afvragen of iets zuinig is, maar hier zie ik een opeenstapeling van zaken die juist problemen veroorzaken.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Even als aanvulling op mijn collega, je wilt stroming in je vloerverwarming hebben en wel om de hele simpele reden geen stroming is geen warmte afgifte, en dus ook geen meting via je voeler van je thermostaat.
En inderdaad 40 graden cv water temp is veul en veul te laag.
Zoals reeds eerder gezegd cv water temp hoger in stellen en wil je zakken doe je dit geleidelijk aan kijk het een week aan en PLEASE pas aub geen nachtverlaging toe op of klokprogramma op je thermostaat dit heb ook een averechts effect op de werking.
Zet per week de cv temp met 5 graden lager en kijk waar je uit komt zal ergens tussen de 50 a 60 graden zijn.
Heel veul lager kom je gewoonweg niet met een mengverdeler zo simpel is het.
Daarbij zie ik dat de meeste groepen niet eens meelopen er is nauwelijks verkleuring op al je slangen te zien dit is meestal een teken dat of er is niet goed ontlucht of er is niet ingeregeld.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu