Vloerverwarming infrezen of nieuwe dekvloer

TB

  • #1
Beste forum-leden,

Wij zijn ons aan het oriënteren op vloerverwarming. Nu krijg ik allerlei adviezen over verschillende methoden:
Methode 1. De huidige zandcementvloer (die is voldoende egaal) in laten frezen en daarin de leidingen leggen. Deze afsmeren met tegellijm of snelcement.
Methode 2. De gehele zandcementvloer eruit halen. De betonvloer isoleren met een folie en daaroverheen de leidingen. Vervolgens een volledig nieuwe dekvloer.

Waarschijnlijk zijn er nog veel andere manieren, maar dit zijn onze opties.

Wij zitten in twijfel tussen beiden. Wie kan mij duidelijkheid geven over de de beste optie van de twee.
- heb je daadwerkelijk zoveel verlies als je laat infrezen en niet gaat isoleren?
- Is Methode 2 heel veel duurder dan Methode 1?
- Kijkend naar de toekomst, kan een warmtepomp hier goed mee overweg of zijn de huidige vloerverwarmingssystemen hier niet op ingericht?

+ Overigens hebben we geen kruipruimte en hebben we een betonvloer (onder de zandcementvloer).
+ We willen de vloer afwerken met 9,5mm dikke laminaat.

Wie geeft mij duidelijkheid?

Bedankt!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Beton op zand? Dan is er maar 1 optie. Alles eruit (ook het beton), en de vloer opnieuw opbouwen met goede isolatie (RC 3,5 of beter)

Vloerverwarming in een ongeisoleerde vloer (ook het folie onder de dekvloer valt onder deze term) is gewoon een no-go, qua comfort én qua stookkosten.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Wanneer je de ruimte hebt om omhoog te gaan,zou ik adviseren om over de egale dekvloer een droogbouw vloerverwarming te leggen. Deze zijn er in diverse opbouwhoogten en 9,5 mm laminaat kan je daar zondemeer overheen leggen.
Je hebt dan direct een isolatie + verkrijgt een gelijkmatig verwarmde vloer, geschikt voor laminaat.
Zeker bij lage temperatuursystemen zoals een warmtepomp is dit een veel toegepaste optie en het hoeft niet duurder te worden dan alles eruit te halen en daarna opnieuw op te bouwen. (alles of gedeeltelijk er uit en daarna een droogbouw vloerverwarming kan ook!)
 

Mkooos

  • #4
Het kiezen tussen Methode 1 en Methode 2 voor vloerverwarming kan een lastige beslissing zijn. Hier zijn wat overwegingen om je te helpen:

Methode 1, waarbij de leidingen in de bestaande zandcementvloer worden ingefreesd, kan een kostenefficiënte optie zijn. Echter, zonder isolatie kan er warmteverlies optreden naar de onderliggende betonvloer. Dit kan resulteren in minder efficiënte verwarming en hogere energiekosten.

Methode 2, waarbij de gehele zandcementvloer wordt verwijderd en vervangen door een geïsoleerde dekvloer, biedt betere warmte-isolatie. Dit kan zorgen voor een efficiëntere verwarming en lagere energiekosten op de lange termijn. Wel kan deze methode duurder zijn vanwege het arbeidsintensievere proces.

Kijkend naar de toekomst, kunnen beide methoden samenwerken met een warmtepomp. Vloerverwarming is een geschikt verwarmingssysteem voor warmtepompen omdat het werkt op lagere temperaturen dan traditionele radiatoren, wat efficiënter is in combinatie met een warmtepomp.

Gezien het feit dat je geen kruipruimte hebt en de vloer wilt afwerken met laminaat, is het van belang om te zorgen voor een goed geïsoleerde vloer om warmteverlies te minimaliseren.

Voor gedetailleerd advies en prijsindicaties voor beide methoden, raad ik aan om een gespecialiseerd bedrijf te benaderen, zoals link verwijdert door moderator Zij kunnen je helpen met een op maat gemaakt advies voor jouw specifieke situatie.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu