Vloerverwarming infrezen in betonnen dek? Gevolgen voor constructie?

Juul..

  • #1
Hallo klussers,

In de renovatie van onze woning uit 1951 willen wij op de benedenverdieping vloerwarming als hoofdverwarming. De afwerking zal waarschijnlijk een betonlook gietvloer worden. We hebben onlangs de oude tegelvloer eraf gekapt, en de hoogte was minder als we hoopte. Om dus de opbouwhoogte enigszins te beperken overwegen we de vloerverwarming in te laten frezen in het betonnen dek, wat mogelijk moet zijn volgens meerdere bedrijven. Ik zit me echter af te vragen of dit constructietechnisch zomaar mag: zou het nodig zijn dit met een constructeur te overleggen? Het betreft hier een massieve betonvloer van slechts een centimeter of 10 dik. Ik heb met een haakse slijper een klein proefsleufje gemaakt en ben in de bovenste 2cm geen wapening tegen gekomen, dus dat zou geen belemmering hoeven te zijn voor het frezen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Vloer op zand of vrijdragend?
 

Juul..

  • #3
Goed punt, vrijdragende vloer. grootste gedeelte kruipruimte, klein gedeelte kelder. Isoleren zal later van onderaf gebeuren
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dan is het niet toegestaan.
Je maakt de vloer 20% dunner door de sleuven.
Wapening neemt de trek op, beton de druk. Je verlaagt de arm tussen de trek en druk staaf, dus verlaging van de capaciteit.
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu