Vloerverwarming hoger, radiatoren kouder

ET1964

  • #1
Hallo,

Ik heb een probleem met onze verwarming: als ik de vloerverwarming in de woonkamer hoger zet, worden de radiatoren boven kouder.

Situatie:
Huis is van 1995, staat geschakeld (tussen ieder huis staat een onverwarmde garage).
BG:
Woonkamer/keuken: vloerverwarming als hoofdverwarming, met een convectorput voor de schuifpui.
Hal: grote radiator, met draaiknop (geen thermostaatkraan), deze staat altijd helemaal open.
Garage: kleine radiator, met draaiknop (geen thermostaatkraan), deze staat altijd helemaal open.
1e en 2e verdieping: 7 ruim bemeten radiatoren, alle met thermostaatkranen.

Afgelopen zomer hebben we vloerverwarming laten aanleggen, met een Opticontrol1 met een eigen draadloze thermostaat (Vvw is ingefreesd en aangelegd door JK.)
Meteen ook een nieuwe ketel laten installeren: Intergas Kombi Kompakt HRE 28/24, met buitenvoeler (via een andere installateur). Deze wordt aangestuurd door een Honeywell Chronotherm Modulation.
Ook hebben we de garage laten isoleren en een niet al te grote radiator geplaatst, die er voor moet zorgen dat de ergste kou uit de garage is, het hoeft er niet 22 C te worden.

Het probleem: ik merk dat als ik de thermostaatkraan op de Opticontrol1 iets verder opendraai (van 25 naar 30 C), dat hierdoor de andere radiatoren in het huis minder warm worden. Voor de radiatoren in de slaap- werkkamers boven is dit niet zo’n probleem, de thermostaatkranen daarvan kunnen nog verder open, maar de radiatoren in de hal en in de garage (waarvan de kranen al helemaal openstaan) worden amper nog warm. Gevolg is dat de hal en de garage sterk afkoelen. Bij soortgelijke problemen die ik hier lees, wordt als oplossing een weersafhankelijke verwarming genoemd, maar ik meen dat ik die al heb vanwege de buitenvoeler.

Vanochtend heb ik JK gebeld, zij zeggen dat gezien de buitentemp de thermostaatkraan van de Opticontrol1 best een stuk hoger mag dan 25 C. Dat de overige radiatoren daardoor afkoelen moet ik met de andere installateur opnemen, ze vermoeden dat het systeem niet goed is ingeregeld met de buitenvoeler. Voordat ik die andere installateur bel, is dit ook wat jullie denken? Hoe kan ik zien/checken dat het niet goed is ingeregeld?

Iets anders nog: Zelf viel het me op dat de Honeywell in vergelijking met de draadloze thermostaat van de vvw ruim 2 C hoger aangeeft. Vanochtend een andere digitale thermometer erbij gehouden, die geeft ca. 1,5 C lager aan. Dat verklaart waarschijnlijk dat wij ondanks 23 C op de display van Honeywell het niet heel erg warm hadden. In het menu van Honeywell kun je de temperatuuropgave kalibreren, ik heb hem daarom met 1,5 C naar beneden bijgesteld. Nu is de ketel aan het stoken om de boel op de gewenste temp te krijgen, en nu worden de radiatoren in de hal en garage wel flink warm. Ik denk alleen dat als de gewenste temp eenmaal is bereikt, zich dezelfde situatie weer gaat voordoen, dat deze radiatoren amper meer warm worden. Graag hoor ik jullie suggesties wat ik hier aan kan doen.
 

Pigion

  • #2
Er vanuit gaande dat:
- De ketel staat boven
- Geen voetventielen of niet ingeregeld
- Neutrale verdeler

Als u de watertemperatuur in de vloerverwarming hoger maakt, dan gaat deze meer warmwater vragen en komt er minder beschikbaar voor de andere radiatoren beneden. Om het goed aan te pakken, moeten de radiatoren boven ingeregeld worden. Dan blijft er een max. hoeveelheid warm water over voor "beneden".
Als 2e punt moet de retourafsluiter op de verdeelbalk niet te ver open staan. Als deze helemaal openstaat, dan blijft er te weinig warm water over voor de convectorput, gang en garage.
Ik denk dat max 2 slagen open (met inbussleutel) voldoende is.
Hoever staat deze retour nu open???

Pigion
 

ET1964

  • #3
Sorry, ik ben een absolute leek. Ik was vergeten te melden dat de ketel in de garage staat, begane grond dus. Ik weet niet wat een voetventiel, neutrale verdeler of een retourafsluiter op de verdeelbalk is.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Eigenlijk is het heel simpel.
Je installateur terug laten komen hij moet de installatie inregelen.
Was de ketel je eigen keuze of is die geadviseerd?
Het kan namelijk ook nog eens goed zo wezen dat die te weinig vermogen levert.
Dus te klein bemeten / berekend is.
 

Pigion

  • #5
Dan is het beter het inregelen aan de vakman over te laten.
Pigion
 

ET1964

  • #6
Oh, ok.
De ketel is geadviseerd, maar hartje zomer geplaatst, dus waarschijnlijk niet ingeregeld. Ik had gehoopt de installateur daar niet voor nodig te hebben.
Overigens zag ik in het installatiemenu van de Honeywell dat de optie met een buitenvoeler op uit staat. Verleiding is groot om deze op aan te zetten, maar misschien moet ik dat ook maar beter door de installateur laten doen.
Bedankt voor jullie antwoorden.
 

ET1964

  • #7
Vervolg: installateur is langsgeweest. Ik kreeg de indruk dat hij er niet heel veel van af wist. Ik moest hem uitleggen hoe je in het installatiemenu van de Honeywell kon komen en hij heeft een tijdlang de handleiding bestudeerd. Zijn conclusie was dat de buitenvoeler niet was geactiveerd, wat ik ook al had gezien. Dit heeft hij aangepast in het menu, meer niet. Meteen werden de overige radiatoren prettig warm. Probleem opgelost, denk je.

Na een halve dag vonden we de temperatuur in de woonkamer wel hoog oplopen: 24 graden. Het terugzetten van de vraagtemperatuur op de Honeywell haalde niets uit, de ketel bleef maar stoken.

Vraag is dus, hoe krijgen we de woonkamer nu op de gewenste temperatuur van zo'n 22 graden?
Moet de thermostaatkraan op de verdeler van de vloerverwarming lager staan? Staat nu op 30 graden, wat we wel lekker vinden.
Of moet de draadloze termostaat van de vloerverwarming lager staan.
Of moet er iets in het menu van de Honeywell worden aangepast? Stooklijn of watertemperatuur, weet ik veel.
Of toch maar weer de installateur bellen, waar ik zo langzamerhand het vertrouwen wat in kwijt raak.
Eventueel schakel ik de buitenvoeler maar weer uit, want de temperatuur blijft te hoog.
 

ET1964

  • #8
Toch maar de installateur gebeld. Volgens hem moet ik - nu de buitenvoeler is geactiveerd - de temperatuur in de woonkamer regelen met de kraan op de verdeler van de vloerverwarming. Daar zit hem nou net de kneep: ik had die kraan van 25 graden naar 30 graden gedraaid, omdat toen het buiten kouder werd ik de vloer niet warm genoeg vond. Effect daarvan zonder buitenvoeler is dat de overige radiatoren minder warmte krijgen. Effect daarvan met buitenvoeler is dat het veel te warm wordt in de woonkamer. Om nu die kraan weer lager te zetten, daarmee zou de vloer weer op een temperatuur komen die ik te koel vind.
De installateur zegt dat door buitenvoeler de Honeywell thermostaat in feite niet meer kijkt naar binnentemperatuur, maar zich volledig laat leiden door de buitentemperatuur. Dit betekent dus dat ik aan al die uitgebreide programma's in de thermostaat niets meer heb. 's Nachts, of als ik niet thuis ben, de temperatuur iets lager zetten heeft dus geen enkel effect, de ketel wordt aangestuurd door de buitentemperatuur en blijft voortdurend doorstoken. Ik heb moeite te geloven dat dit echt de bedoeling is, en dit zal ook niet echt energiezuinig zijn.

Vrijdag sturen ze iemand langs die wel ervaring heeft met deze thermostaat, maar ik ben er niet gerust op, omdat het er op lijkt dat ik de temperatuur van de vloer naar beneden moet brengen om de woonkamer op normale temperatuur te krijgen. Om hier goed op voorbereid te zijn hoop ik dat ik via dit forum nog wat bruikbare suggesties krijg.
 

Chathanky

  • #9
Met een heel nouwgezette afstelling van je vloerverdeler kun je hoge temperatuurradiatoren goed combineren met een vloerverwarming.

Je wezenlijke probleem is dat je geen goede stooklijn kan uitzetten voor radiatoren en vloerverwarming.
Beiden werken op een verschillend temperatuurstraject.

De nauwgezette inregeling is als volgt:

Je radiatoren zijn berekend op 90/70. Je vloerverwarming is als voorbeeld 40/30.

Je stooklijn stem je af op je radiatoren. Basis instelling 20/20 graden voetpunt. 90/-10 eindpunt.
Je radiatoren lopen dan in lijn met je warmteverlies die wordt opgevangen door de radiatoren.

Nu de vloerverwarming.
Je vloerverwarming stel je in met je voetventiel. Deze stel je zo in dat met 90 graden aanvoer vanaf je ketel de temperatuur op je verdeler 40 graden is. De vloer moet dan wel op temperatuur zijn, de retourtemperatuur moet dan 30 graden zijn of de temperatuur die normaal terug komt uit je vloer bij 40 graden aanvoer.
Knijp het voetventiel zo dat je dit als mengtemperatuur hebt. vergelijk het als of je met de hand eigenlijk je douchewater mengt.
Voorwaarde is wel dat je thermostaatknop op je verdeler vol open staat.


Nu heeft je stooklijn van je wa regeling invloed als de aanvoertemperatuur daalt. Als deze bv 80 graden is zal de mengtemperatuur ook dalen.
Je vloerverwarming loopt dan gelijk met je radiatoren.

Als je radiatoren dicht gaat zetten loopt deze instelling ook spaak. Nu zal de invloed afhangen van het aantal radiatoren die geknepen worden door thermostaatkranen of die je bewust dicht zet.
Een goed ingestelde bypass zal ook dit probleem glad poetsen.

Een lang verhaal mischien en de uitvoerbaarheid is enkel voor de wat meer gevorderde installateurs wel uitvoerbaar. Ik denk niet dat een installateur hier aan gaat beginnen eigenlijk.

Wat Ervaren wordt is dat de vloer trager op temperatuur komt dan voorheen. Dit heeft te maken met de krappe afstelling van de vloerverwarming. Als je van 18 graden retourwater meteen 40 graden kan maken warmt de vloer uiteraard sneller op dan dat je van 18 graden maar 30 graden aan kan maken tijdens het aanwarmen.
En je zal ervaren dat de vloer met minder koude dagen wat minder warm wordt. Daar zal je dan mee moeten leven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu