Vloerverwarming: geen constante ruimtetemperatuur

Digital D

  • #1
Ik heb een vraag. In de nieuwe aanbouw van mijn huis (goed geïsoleerd) heb ik gekozen voor vloerverwarming als hoofdverwarming. Het betreft ongeveer 60m2 vloeroppervlakte in totaal, overal plavuizen, kunststof leidingen hoh 15cm op een isolatielaag van 10 cm dik gestort in een cementdekvloer van 10cm dik. De ketel is een Nefit smartline basic HR24, die ik dedicated voor de vloerverwarming gebruik. De kamerthermostaat betreft een Nefit Moduline 200. De vloerverwarming is opgedeeld in 4 groepen.

Mijn 'oude' Remeha ketel verwarmd de radiatoren in het 'oude' huis en zorgt voor warm water, ik heb dus 2 volledig gescheiden circuits die elkaar niet beïnvloeden, de aanbouw is redelijk afgescheiden van de rest dus ook de ruimte temperaturen beïnvloeden elkaar nauwelijks.

Het probleem is dat ik de ruimtetemperatuur in mijn aanbouw niet constant krijg. Zet ik de thermostaat op 20 graden dan fluctueert de ruimtetemperatuur tussen de 18 en 22 graden (in de loop van enkele uren). Wat moet ik doen? Andere thermostaat plaatsen (met intelligentere regelcurves)? Weersafhankelijke regeling installeren? Wie kan mij helpen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zover ik weet moet je voor uitsluitend vloerverwarming niet goed maar heel goed isoleren.
Ik dacht maar ik weet het niet zeker dat je ramen, muren dak enz. een Rc van 4,0 moet hebben.
*wgb*
 

Digital D

  • #3
Hoi Wgb,

Bedankt voor je reactie. Ik weet eerlijk gezegd niet wat de isolatiewaardes van mijn ramen, muren en dak zijn, maar ga er maar van uit dat het heel goed geïsoleerd is. De schommeling in ruimtetemperatuur wordt niet veroorzaakt door weglekken van warmte maar door de traagheid van de vloerverwarming en een regeling die daar niet goed op inspeelt in mijn optiek.

Ik geef een voorbeeld, kamerthermostaat staat op 20 graden:
17.00 uur: 18,5 graden
18.00 uur: 20 graden
19.00 uur: 22 graden
20.00 uur: 20 graden
21.00 uur: 18,5 graden
22.00 uur: 20 graden

Het probleem zit dus volgens mij in de regeling (instellingen, temperatuur of ander soort regeling nodig). Nu schommelt de ruimtetemperatuur dus met een te grote marge om de ingestelde temperatuur heen en dat is niet comfortabel. Soms voelt de vloer lekker behaaglijk warm en soms voelt de vloer gewoon bijna koud, ik heb het idee dat de vloer eigenlijk altijd enigszins warm zou moeten aanvoelen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het zou kunnen dat er iets niet goed werkt. De vloer moet in ieder geval een constante temperatuur van rondom de 24 gr. hebben.
Het voorbeeld kamerthermostaat is dat de temperatuur die wordt signaleerd in die periode.
*wgb*
 

Digital D

  • #5
Ja, dat is de ruimtetemperatuur die de kamerthermostaat (hangt dus ook redelijk centraal in de hoofdruimte) op dat moment meet. Het probleem is volgens mij het volgende: de kamerthermostaat behandelt het verwarmingssysteem net als een stel radiatoren, alleen vloerverwarming reageert veel trager en daarom schiet de temperatuur steeds door (zowel over als onder) de ingestelde waarde. Misschien moet ik met wat instellingen spelen (temperatuur ketel verlagen, ingestelde temperatuur kamer verhogen naar 21 graden)?
 

Chathanky

  • #6
De installatie hangt er net begrijp ik.
Kijk het nog een weekje aan. De thermostaat van dit type heeft de tijd nodig om "in te leren".
Deze onthoudt de aanwarm en afkoeltijden en past later zijn stookgedrag aan jou situatie.
Mocht het na een week nog niet goed zijn is er meer aan de hand. Kom er dan op terug mocht dat zo zijn.
 

Piet48

  • #7
6 Servicemenu (alleen voor servicemonteur)
6.3 Type woning/gebouw instellen
U kunt de opwarmingssnelheid van de verwarmingsinstallatie aanpassen aan de woning/
het gebouw van uw klant.
Er zijn drie mogelijke instellingen:
1 – "Ideale instelling"; het cv-toestel warmt zo snel mogelijk tot de gewenste
ruimtetemperatuur op. Zodra deze temperatuur is bereikt, moduleert het cv-toestel naar
beneden.
2 – Het cv-toestel warmt iets langzamer dan bij instelling "1" tot de gewenste
ruimtetemperatuur op.
3 – De verwarmingsinstallatie werkt "traag". Bij kleine woningen/gebouwen met een
cv-toestel met een groot vermogen en radiatoren met een groot oppervlak is dit de
optimale instelling.
– Waarden veranderen en opslaan: Houd de aangegeven toets ingedrukt en draai de draaiknop. De waarde knippert zolang de waarde wordt
veranderd.
– Om op te slaan, toets loslaten. De waarde knippert niet meer en is opgeslagen.
+
Door de draaiknop te draaien de gewenste waarde
kiezen.
Instelbereik: 1, 2, 3.
Sla de gewenste waarde op door de toets of
los te laten.
of
volgende
servicefunctie
vorige
servicefunctie
1


Dit staat er in de gebruikersinstructie en schijnbaar kan alleen een servicemonteur in het menu.

Gr. Piet
 

Digital D

  • #8
Zo wat zijn jullie allemaal snel met reageren zeg, geweldig!

Chathanky: De installatie hangt nu een maand of 2, dus dat inregelen hebben we wel achter de rug neem ik aan. Niet met het gewenste resultaat. Ik had het in mijn voorbeeld over 20 graden, in werkelijkheid heb ik als dagtemperatuur 19 graden ingesteld en de nachtverlaging op 18 graden gezet.

Pietannemie: Dit is ook door een gebruiker in te stellen op de thermostaat en ik heb hem inderdaad ook op 3 gezet, met het idee dat dat de meest geschikte instelling is voor vloerverwarming.

Wgb: Het is zoals ik al eerder zei bij ons dus zeker niet zo dat de vloer een constante temperatuur heeft, deze fluctueert om de paar uur van warm naar koud. Mede daardoor valt het verschil in temperatuur ook zo op, omdat je op kousevoetjes meteen voelt of de vloer behaaglijk is of niet.
 

Piet48

  • #9
Dan lijkt het erop dat er iets mis is met de thermostaatkraan van de verdeler.
Brand de bewuste ketel wel?

Gr. Piet
 

Infiniti3d

  • #10
Weersafhankelijk regelen met ruimte invloed, stooklijn kiezen en klaar. Een thermostaat alleen reageert te traag. Een kennis heeft een nieuw huis gebouwd met echt overal voerverwarming. In de eerste instantie werd de ketel geschakeld door een klok thermostaat. Helaas resulteerde dit in een fluctuerende ruimte en vloer temperatuur. We zijn samen een buiten voeler gaan halen en hebben een stooklijn uitgevogeld. De vloer heeft nu twee temperaturen, namelijk dag temp en nacht verlaging. Aangezien de ketel bij jouw ook alleen de vloerverwarming doet is het ook zuiniger stoken denk ik, Max 40-50c aanvoer.

Het probleem kan ook temaken hebben met het feit dat wanneer de RTL kraan op de verdeler echt dicht begint te lopen de retour temp en dus de ketel dusdanig warm word dat deze daardoor langer dan normaal passief word om af te koelen, dit resulteerd in een afkoelend vloeroppervlak.
 

Bernhard

  • #11
In een goed geïsoleerd huis geeft een extra verwarming al snel een temp verhoging. De extra toegevoerde warmte kan ontstaan door lampen, elektrische apparaten, personen , dieren ,koken en zonbelasting.
Het is niet altijd een afwijking van de thermostaat of installatie.
Mvgr Bernhard.
 

Digital D

  • #12
Ik heb gisteren eens gevoeld aan de buizen bij de verdeler. Het is zo'n Therminon ding met een Grundfos pomp, twee balkjes boven elkaar, 4 verwarmingsbuizen per balkje, bij het bovenste balkje zijn de 4 buizen ieder voorzien van een kraan met een witte kunststof dop. Ik zou eigenlijk even een foto moeten posten, zit nu op mijn werk dus dat lukt even niet.

Ik ging er van uit dat de bovenste balk de aanvoer was, echter de temperatuur van de 4 buizen hier is lager dan de temperatuur van de 4 buizen op de onderste balk. Wat mij met name opviel was dat de meest linkse buis boven koud was, en echt koud bedoel ik, terwijl de overige 3 buizen warm waren. De 4 buizen beneden waren alle 4 warm, en zoals gezegd ook alle 4 warmer dan de 4 buizen boven. Gevoelsmatig klopt hier iets niet. Zou er misschien nog wat lucht in 1 groep kunnen zitten?

Even korte reactie op jullie tips:

Bernard, wat je zegt dat klopt en dat merken we ook. Dit effect staat echter los van de schommeling in temperatuur waar we nu last van hebben.

Infiniti3d, ik denk dat jouw idee een mogelijke oplossing zou kunnen zijn. Het enige wat ik jammer vind, is dat ik iemand nodig heb die me daar bij kan helpen, want ik heb daar echt de ballen verstand van. En ik doe dingen graag zelf, dan snap ik tenminste wat ik in huis heb. Ik baal nu bijvoorbeeld ook dat ik niet weet hoe ik eventueel een vloerverwarmingsgroep moet ontluchten. Heb je tips bij wie ik kan aankloppen, in de regio Arnhem?

Pietannemie: De ketel brand absoluut, niet continu maar een beetje in het tempo van de schommelingen, 2 uur aan, 2 uur uit, 2 uur aan, 2 uur uit, etcetera. Of er iets mis is met de thermostaatkraan van de verdeler weet ik niet. Hij heeft een verdeling van 0 tot 7 en staat op 5. De ketel staat op 35 graden Celsius en de waarde op de temperatuurmeter bij de verdeler schommelt ook rond die waarde.
 

Piet48

  • #13
De bovenste balk is de retour daarop zitten ook de aanvoer en de retour naar de ketel.
De 4 kranen moeten allemaal open staan en de regelventielen onder de onderste balk hebben achter het schroefkapje een inbus schroef waarmee je kan regelen.
De oorzaak dat de linkse slang koud is kan zijn dat of de betreffende witte kraan of het regelventiel niet helemaal open staat of het is een groep die langer is dan de andere groepen of dichter bij buitenmuren ligt.

Besef wel dat 10cm betonvloer opwarmen de nodige tijd kost en daarom zit er dit verschil in temperatuur.
Weet jij hoe de betonmortel is samengesteld hierbij hoort n.l. ook een toevoeging voor een betere warmteoverdracht.

Ik heb sinds twee maanden vloerverwarming ook 10 cm dik maar wel met 2 radiatoren die in het begin van het opwarmen voor de nodige behaaglijkheid zorgen.
De aanvoertemperatuur is in deze tijd van het jaar 50 graden en de temperatuur van de aanvoer van de vloerverwarming is 30 graden.
Omdat ik een klokthermostaat (Theben Ram 397 niet meer te koop) heb dat proportioneel regeld (elke 10 minuten een puls) duurd het ook twee uur voordat de vloertemperatuur
van 20 naar 22 graden opgewarmd is.
De kamertemperatuur doet er 1,5 uur over om van 19 naar 20,5 te verhogen maar hij gaat er nooit overheen.
Een nadeel bij mij is dat de vloer als accu fungeerd waardoor de ketel na het bereiken van de 20,5 graden wel een uur niet meer brand en de keuken waar geen vloerverwarming is de temperatuur zakt naar 19 graden.

Dus in jou geval is het misschien verstandig om een kamerthermostaat te zoeken dat de traagheid van de vloerverwarming beter opvangt.

Gr. piet
 

Infiniti3d

  • #14
De groepen kun je 1 voor 1 ontluchten door ze afzonderlijk te openen en sluiten. Draai alle groepen gewoon dicht en laat de groep die koud(er) bleef open staan, schakel de pomp op de ketel continu om zoveel mogelijk flow te genereren. Als er lucht in zit is dit op deze manier met 5 minuten weg.

Een vloerverwarming warmt langzaam op, is deze eenmaal op temperatuur dan duurt het even lang om weer af te koelen.
Om de vloertemperatuur constant te houden is altijd lastig. Een zeer geavanceerde thermostaat kan hierbij helpen, door alle correcties die hierop in te stellen zijn kan bijv. gekozen worden om de ketel eerder te schakelen dan gebruikelijk. Dit is volgens mij de lastigste manier. Een weersafhankelijke regeling is in jou geval ideaal omdat je alleen vloerverwarm op de dedicated ketel hebt. Door het instellen van de stook lijn (min/max aanvoertemp) zal de ketel nooit helemaal terug zakken naar een te lage aanvoer en nooit boven het ingestelde plafond ( voor vloerverwarming 55C) komen. Er zijn combinatie's van thermostaten en buitenvoelers in de markt die zelf de ideale stooklijn instellen maar aangezien je met vloerverwarming te maken hebt moet er altijd wel handmatig in iedergeval een max aanvoer ingesteld worden.
Wat is de max ingestelde aanvoer op dit moment?
 

Chathanky

  • #15
Zet die vloerthermostaat maar eens naar 3 ipv. 5 dan zal de overshoot zoals dat heet ook minder worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Wat mij opvalt is dat de temperaturen zo schommelen.
Bij mij 1963 wng niet meer dan dubbelglas was het vanmorgen voor dat de CV was aangegaan nog steeds 19,5 gr.
*wgb*
 

RMB

  • #17
Ik zou verwachten dat zo gauw de kamertemperatuur onder de ingestelde temperatuur komt, de ketel aanslaat. Is dat ook het geval?

Ik heb een Moduline 400 thermostaat en merk dat ketel de watertemperatuur al bijregelt nog voordat de thermostaat een halve graad naar beneden sprint.

Is er op de ketel een maximale keteltemperatuur ingesteld door de installateur? bv 40 graden celcius omdat het om een alleen een vloerverwarming betreft. Dan heb je kans dat de ketel gaat pendelen: bij niet te koud weer loopt de watertemperatuur ondanks maximale modulering van de ketel toch tegen het maximum aan. En dan moet temperatuur eerst voldoende zakken om weer aan te slaan
 

Arcon

  • #18
De oorzaak van deze temp. schommelingen is een geheel andere. Bedenk dat bij alle watergedragen vloerverwarmingssystemen de verdeelunit de temperatuur van de vloer bepaalt, niet de kamerthermostaat. De verdeelunit zorgt ervoor dat het water dat de vloer in gaat altijd dezelfde temperatuur heeft, meestal zo'n 40-45 graden. Die kamerthermostaat is op de cv ketel aangesloten en laat de ketel af- of aanslaan afhankelijk van de ruimtetemp. die de kamerthermostaat meet. Dat betekent dus dat de mengklep op de verdeelunit het aanvoerwater van de cv zal mengen met het retourwater uit de vloer, als er dus te warm water wordt aangevoerd wordt er meer gemengd, als het water uit de ketel minder warm is wordt er minder gemengd. Doe je dit met een modulerende ketel en een modulerende thermostaat dan kan het dus gebeuren dat de modulerende thermostaat de aanvoertemp gaat verhogen waarop de verdeelunit dus meer gaat mengen en minder water van de ketel afneemt. De ketel gaat dan vanzelf weer lager branden en de verdeelklep gaat weer verder open enz.... Het gehele systeem staat nu dus te pendelen, van hoog naar laag en weer terug. De vloertemp doet dan ook het zelfde, de temperatuur in de vloer varieert voortdurend, niet veel, misschien 2-3 graden maar dat is wat u merkt.

Bij cv vloerverwarming moet u er dus altijd voor zorgen dat de aanvoer temp. constant is. Dat lukt nooit met een modulerende thermostaat. In feite ook niet met een modulerende ketel, maar daar kun je tenminste nog een max. aanvoer temp. op instellen, liefst zo laag mogelijk, lager dan 40 graden kan meestal niet.

In dat verband heeft het toepassen van een weersafhankelijke regeling op cv-vloerverwarming ook geen enkele zin, hij werkt net zo averechts als een modulerende thermostaat, domweg omdat de vloertemp niet door de regelingen wordt beïnvloedt maar alleen door de verdeelunit!

Hier vindt u er meer over: ******


Link werkt niet, bovendien is reclame in forumnaam niet toegestaan, forumnaam gewijzigd, mod.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu