Vloerverwarming eruit of laten zitten?

Jo'tje

  • #1
Ik zit met het volgende probleem, wij hebben een huis gekocht met een 18 jaar oude vloerverwarming met zwarte slangen.
Het systeem is al gescheiden dmv een warmtewisselaar.
We willen een nieuwe plavuizen vloer gaan leggen maar twijfelen nu of het verstandig is om de oude vloerverwarming te laten zitten.
Dit omdat hij "al" (??) 18 jaar oud is en tevens zwarte slangen heeft.
Het is zonde van onze mooie nieuwe vloer en het werk als de levensduur van vloerverwarming maar beperkt is en de vloer er na een paar jaar weer uit zou moeten.

In 1e instantie wilden we gewoon over de oude vloer de nieuwe vloer leggen, dat is de simpelste oplossing maar we twijfelen zo erg.
Misschien is het beter om er wat extra geld (wat eigenlijk niet meer in ons budget zit) tegenaan te gooien en het gelijk goed te doen?

Kan iemand ons vertellen wat de gemiddelde levensduur van zo'n vloerverwarming is?

Groetjes Jo'tje
 

Fiesiekus

  • #2
Je wilt de vloerverwarming in de toekomst wel gewoon laten functoneren onder de oude & nieuwe vloer?
 

Jo'tje

  • #3
Ja klopt!
We willen de vloerverwarming gewoon gaan gebruiken.
Het is hoofdverwarming.

Groetjes Jo
 

Rikkie33

  • #4
Ei18 jaar geleden werd HDPE al veelvuldig toegepast als vloerverwarmingsbuis maar dit is geen garantie dat dit ook bij jou is gebeurd. Het kan ook LDPE zijn (=mindere kwaliteit). Als je kijkt naar de levensduur van HDPE buizen bij gemiddelde service van 2 bar en max. 50gr. C gedurende 7 maanden/jaar (=stookseizoen) is deze min. 20 jaar( volgens DVS-richtlijnen). Ik zou mij geen zorgen maken over de zwarte kleur. Dit is niets anders dan een 2% Carbon-toevoeging aan de HDPE (hoge-dichtheid polyethyleen) en gaat UV-veroudering tegen. Wat wel zorgelijk is (en niet meer te achterhalen) is het stookgedrag. Temperatuur en druk van het ketelwater tijdens gebruik en met name het zuurstof heeft invloed op de levensduur van de installatie. Zuurstofdifussie komt voor bij alle kunststof buizen. Door de wand van de buis komt zuurstof in het water. Hoe warmer het water, hoe meer zuurstof. Op den duur wordt het kunststof hierdoor poreus en zeker HDPE met z'n amorfe structuur. Misschien geeft de conditie van de installatie enig houvast. De ketel, pomp en radiatoren worden immers hierdoor ook aangetast. Wat je kan doen is een sterktepersing op het vloerverwarmingssysteem. Sluit een pompje met manometer aan op de header en pers de leidingen met water af op 6 bar. Laat deze druk zeker 12 uur staan en kijk of de manometer terug loopt. Dit mag absoluut niet gebeuren!, vul eventueel een keer na en laat weer min. 12 uur staan. Houdt de druk dan is de installatie zeker 4 jaar betrouwbaar bij goed stookgedrag.

Erik
 

Fiesiekus

  • #5
Duidelijk, erg bedankt voor de uitleg Erik, :prima:
 

Jo'tje

  • #6
Hartelijk dank Erik voor je uitgebreide antwoord!!
We gaan, zodra we de sleutel hebben, de boel op druk zetten en kijken wat er gebeurd!

gr Jo'tje
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu