Aardlek eruit bij vloerverwarming

Frank

Vaste beantwoorder
  • #1
Hallo,

Graag een advies bij het volgende probleem:
Ik heb al een jaar of 7 elektrische vloerverwarming in de badkamer (bijverwarming).

Alles functioneerde prima totdat opeens de aardlekschakelaar er uit ging en de vloerverwarming de boosdoener bleek.
Ik heb de thermostaat schakeling er tussen uit gehaald om die uit te kunnen sluiten als oorzaak. De zwarte en blauwe aansluitdraad hebben een omvlechting die op de aarding aangesloten zit. Als ik die aarde aansluiting onderbreek blijft de aardlekschakelaar in.

Als ik mij goed herinner is het vermogen van de verwarming 100 watt. Ik meet tussen de draden en de scherm zo’n 4000 ohm. De draden zijn moeilijk toegankelijk (weggewerkt in een omtimmering van een draagbalk).

Ik heb een poging gedaan de draden toch te voorschijn te krijgen (heb ik even gestaakt vanwege andere prioriteiten) Ik ben dan van plan ze zover mogelijk in te korten om een eventuele storing in de bedrading ook uit te sluiten. Is dit een goede benadering of mogen de draden niet ingekort worden?

Ik bedenk ook net dat ik dit probleem pas heb kort nadat ik een diepvries kistje heb overgenomen en bedacht de volgende theorie: beide verbruikers, vrieskist en verwarming, hebben een zeer kleine lekstroom maar op het moment dat beide tegelijk inschakelen gaat de aardlek eruit, kan dat of is dat een rare gedachte?

Ik kan dat nu niet checken omdat ik de bedrading van de verwarming los heb.

Wie heeft er een tip (behalve de badkamervloer er uit halen, dan maar koude voeten :cry: ).

Bij voorbaat dank.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De 4000 ohm die je meet veroorzaakt bij 230 volt een lekstroom van ca 60 mA, terwijl de aardlekschakelaar er bij 30 mA uit gaat. En jouw meting gebeurt bij laagspanning, bij 230 V gaat er waarschijnlijk nog meer stroom lopen.

De combinatie met de vrieskist kun je dus uitsluiten, de oorzaak zit echt bij de vloerverwarming. Vermoedelijk is de isolatie van de aansluitpunten of van de verwarming zelf defect, daar is vocht bijgekomen. Daarom is (gelukkig!) de aardlekschakelaar er uit gegaan, en niet de vloer onder spanning komen te staan...

Of het verantwoord is die draden in te korten kan ik niet zo beoordelen, ik denk niet dat de toevoerdraad onderdeel uitmaakt van het gedeelte met verwarmingsdraad. De aarddraad loopt waarschijnlijk wel helemaal mee met de verwarmingsdraad! Als beveiliging dus. Loslaten ervan is in elk geval zeer riskant!

Ik betwijfel of een dergelijke reparatie veilig te doen is. Het is wel een badkamer waar je mee bezig bent. Komt er daadwerkelijk spanning te staan op die vloer, terwijl je aan het douchen bent, dan is dat niet gezond...
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Hallo Kees,

Dank je voor de informatie en waarschuwing, ik was er al een beetje bang voor dat dit vrij hopeloos is.

Groet,
Frank
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu