Vloerverwarming en laminaat

Cobblepot

  • #1
Wij hebben een nieuwbouw woning gekocht waar als hoofdverwarming een vloerverwarming in de woonkamer zit. Er bevinden zich geen radiatoren in de woonkamer.
Mijn vriendin die wil graag laminaat, maar ik denk dat het verstandiger is om tegels te leggen ivm met de geleiding en warmte afgifte.

Ik zou graag ongelijk krijgen want het bespaart ons ook een flinke duit!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ideaal is het niet maar het schijn wel mogelijk te zijn.
Ik zou er even een bezoekje aan de laminaat specialist aan wagen.
 

Pepjo

  • #3
Ik weet dat die firma met de kleurpotloden adverteert met het feit dat het met hun laminaat mogelijk is.
 

Cobblepot

  • #4
Maar als ik naar een laminaat verkoper ga dan krijg ik natuurlijk te horen dat het mogelijk is. En als ik naar een tegelzaak ga, dan zeggen ze dat ik beter tegels kan halen. :?

Mijn vraag is niet of het mogelijk is, maar of mijn energie rekening flink omhoog schietr als ik laminaat leg ipv tegels.
 

Fiesiekus

  • #5
Punt is dat laminaat een isolerend laagje vormt. Daardoor stijgt de temperatuur van de ondervloer iets, maar uiteindelijk komt de warmte toch door de isolerende laag heen. Wel wordt het warmteverlies via de onderzijde vloer (die veel en veel beter isoleert) iets groter. Het effect op je rekening is niets exact over te zeggen.

Zo min mogelijk laagjes tussen vloer (afwerking??) en laminaat aan brengen; liefts helemaal niets.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
De meeste vloerbedekking ook van die meneer met de gekleurde potloden wordt op de vloer geplakt.

Normaal ligt laminaat zwevend of anders gezegd los op de vloer met een geluid dempend onderlaag (los maakt wel veel herrie).

Het verschil tussen op de vloer geplakt is dat het de warmte geleid en zwevend isoleerd die warmte.

Ik zou gaan voor vast op de vloer geplakt, omdat anders wel eens te kort aan warmte kan ontstaan, want waarop is de verwarming berekend.

Vr Gr en succes ermee
 

Cobblepot

  • #7
Bedankt voor alle antwoorden tot nu toe!

Dus leggen zonder ondervloer?
 

Fiesiekus

  • #8
Ja. En als het kan, lijmen voor goed warmtecontact.
 

H@ns

  • #9
Laminaat lijmen lijkt me geen goed plan!
zeker niet als daaronder verwarmd wordt, laminaat zet uit door warmte, de lijm moet termohardend zijn en ook nog eens elastisch genoeg om de krimp uitzetting op te vangen.

Daarnaast heb je een enorme herrie van je laminaat zonder demplaag er onder.

En dan is het nog eens zo dat laminaat niet echt een heeeel duurzaam product is dus als je moet vervangen met al die lijm en vloerverwarming er onder wordt je niet vrolijk!!

Ik zou voor tegels of natuursteen gaan!!
 

Arjan'74

  • #10
Wij zijn ons ook al een hele tijd aan het orienteren op de mogelijkheden met hout op vloerverwarming.

Momenteel hebben we ons oog laten vallen op 7 mm dik lamelparket met een viltlaag eronder. Dit wordt dus niet gelijmd, maar in elkaar 'geklikt' met een of ander woodloc systeem. De technische specificaties geven voor dit systeem een warmtegeleiding van 0.08 m2K/W. Voor een 'houten' vloer is dat niet hoog en dit is ook niet hoger dan een gelijmde traditionele variant. Maar we hebben niet de nadelen die je hebt als de vloer muurvast op de dekvloer zit gelijmd.

Verder staan er op internet veel randvoorwaarden waaraan je moet voldoen om garantie te houden. Zo mag de oppervlakte temp van de dekvloer niet hoger zijn dan 27 graden, moet 'ie mooi vlak zijn enzovoorts. zodat de vloer niet te droog wordt, gaat kieren of dat het parket teveel 'zweeft' waardoor er weer een isolerende luchtlaag ontstaat.

Blijft wel lastig allemaal. Maar als ons zwevende vloertje uiteindelijk niet bevalt kunnen we hem altijd nog ergens anders leggen. Hoewel ik dat niet hoop natuurlijk vanwege de kosten en het extra werk.
 

Jos Boon

  • #11
Hoi,

Ik heb juist een paar maanden geleden laminaat op vloerverwarming gelegd en ons bevalt het goed. Er zit wel (op advies van de laminaatboer) een speciale ondervloer tussen. Dit is niet de bekende zilverkleurige folie maar een soort (roze) schuimfolie van ca. 3 mm dik waar allemaal gaatjes in geponst zijn.
We krijgen het prima warm, maar ik geloof best dat het in verhouding met tegels allemaal wat langer duurt voor de boel op temperatuur is. De verwarmingspomp moet ook op maximaal (stand 3 van 3) en de thermostaat op het verwarmingsblok staat ook vrij hoog (stand 7 van 9).
Al met al zijn wij er wel tevreden over, terwijl het een maand geleden toch behoorlijk koud is geweest.

Groet, Jos
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu