Vloerverwarming - dubbele tegelvloer of tegel/houtenvloer

Chantal_hermans

  • #1
Mijn vraag is als volgt:

De woning die we van plan zijn te gaan kopen beschikt in het "oud-gedeelte" over een tegelvloer (2 cm) waaronder vloerverwarming ligt. Aangezien dit een vrij ouderwetse tegel is willen we hier een andere vloer leggen. Als je de tegel eruit gaat breken gaat de vloerverwarming vrijwel zeker kapot en het levert een hoop rotzooi op.

Nu zijn we aan het denken om er een vloer overheen te leggen. Of een dunne tegel of (het liefste) een houten vloer.
Ik heb daarbij twee vragen:

- Kan de vloerverwarming de bovenste laag verwarmen, of is het beter om de vloerverwarming dan niet meer te gebruiken?

- Stel de vloerverwarming haalt het om de bovenste laag te verwarmen, kunnen we dan een houten vloer erop leggen, of gaat dat fout?

Bedankt alvast voor het beantwoorden. Gr. Chantal
 

Fiesiekus

  • #2
Hout is een redelijke warmte-isolator. Door hout als toplaag toe te passen, zal het afgegeven vermogen van de vloerverwarming dus afnemen. Darbij zal de onderzijde van het hout opgewarmd worden tot (bijna) de watertemperatuur. De vraag is of het hout daartegen bestand is (werking, scheuren); dat zou u aan de leverancier moeten vragen

Al met al dus geen geweldige combinatie, maar op voorhand niet onmogelijk.
 

Arjan'74

  • #3
Houten vloer op vloerverwarming is een combinatie waarover de meningen en de ervaringen sterk uiteenlopen. Wij willen dit ook graag en danwel als hoofdverwarming, maar tot zover zijn de meningen uiteenlopend van
- Geen enkel probleem, doen we al jaren en naturlijk krijgt u de volledige garantie tot;
- Ja, ze kunnen wel zeggen dat het kan, maar wij hebben andere ervaringen, we willen het wel doen, maar volledig op eigen risico.

Wat momenteel het meeste hoopgevend lijkt is een vlakke ondervloer waarin de verwarmingsbuizen niet te dicht onder het oppervlak zitten en niet te ver uiteen. Zo wordt de houten vloer het meest gelijkmatig belast. Verder lijkt het zo dat een verlijmde vloer het beste rendement geeft (direct contact ipv luchtlaag) en de minste kans op kromtrekken, kieren etc. En niet alle houtsoorten zijn blijkbaar geschikt, sommige (welke?) schijnen nerveus te zijn en relatief meer te krimpen en uit te zetten bij wisseling van temperatuur. En brede (breder dan 18cm ofzo) vloerdelen worden ons afgeraden.

In uw geval zou dat dus betekenen egaliseren (met de vraag óver de tegels heen of toch eerst de tegels eruit) en op zoek naar een leverancier die u het meeste vertrouwen geeft.
 

E Bere

  • #4
Kijk eens hoe diep of de vloerverwarming ligt en ov de tegels in de cement liggen of zijn gelijmd, als ze zijn gelijmd zijn ze makkelijk los te hallen en ligt de vloerverwarming onder de smeer vloer en is de kans op beschadigen kleiner.

Let op volgende punt de warmte afgift van Hout en tegel is een groot verschil en uw vermogen in de vloer is berekend op een tegel vloer. ( je moet dus compenseren)

Voor de vermogens van vloerverwarming met houtenvloer met je rekenen met de volgende waardes voor de keuken reken je op 20 graden ruimte temp. je hebt dan bij een hart op hart maat van

10 cm 120W/m2
15 cm 106W/m2
20 cm 94 W/m2

Deze gegevens moet je afstrepen tegen het vermogen van de afgifte bij een tegel vloer het verschil moet je compenseren met een radiator. hier onder de gegevens van de tegel vloer hart op hart maat:

10 cm 166W/m2
15 cm 140W/m2
20 cm 120W/m2
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu