Vloerverwarming bijvullen - SLIM verdeler

Gabz_81

 • #1
De lezer gegroet,

na zowel dit forum als de handleiding erop nageslagen te hebben, ondervind ik moeite met het bijvullen van de vloerverwarmingsinstallatie omdat het allemaal nét iets anders lijkt te zijn ingedeeld.

De afgelopen dagen is er af en toe een kleine tik hoorbaar in de vloer wat zou kunnen duiden op luchtbellen in het circuit. Het ontluchten van het circuit is geen probleem daar we een pomp hebben met ontluchtingsroutine (Wilo Yonos A). Bij het ontluchten is me opgevallen dat de druk van het systeem (3 jaar oud) nu op 1 bar staat waarbij ons werd aangeraden om deze rond 1.5/2 bar te houden.

Goed, bijvullen dus. Alleen toont de handleiding van onze verdeler zaken die er bij ons nét anders uitzien. Ik heb tevens bij de bijlage het overzicht uit deze handleiding toegevoegd.

Vullen:
1 Pomp van het stroom af
2 Retourventiel (C) sluiten - m.b.v. inbussleutel achter het afdekkapje zit een inbusbout
3 Groepafsluiters sluiten
4 Vulslang aansluiten en water- en vulkraan geleidelijk open zetten
5 Bij voldoende druk groep ontluchten door groepafsluiter te openen en gelijktijdig te ontluchten via het ontluchtingspunt (G)

Ik ondervind grote moeite met nr. 2 en 5 :

Waar de handleiding het retourventiel aangeeft (C) hebben wij eenzelfde dop zitten, alleen heb ik het idee dat het afdekkapje echt niet open kan - en ziet er tevens naar uit dat deze nooit eraf is geweest - ?

Ontluchtingspunt G hebben we niet op de plek zitten die de handleiding aangeeft. Zie bijlage (ontluchtingspunt G zou achter de groepafsluiters horen te zitten).

Ik meen me te herinneren dat toen de monteur de verwarming aan het installeren was deze bovenaf een ventiel opende, deze zit in het verlengde van de buis van de aanvoerkraan. Zie bijlage (rode rubberen dop, deze is draaibaar).

Ik ga ervan uit dat de rode dop het ontluchtingspunt is, echter waar zou het retourventiel horen te zitten ?

Schermafbeelding 2020-10-15 om 08.28.59.png bijlage01.jpg bijlage02.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Gabz_81

  • #2
  Ik lees nu dat ik het verkeerd opgeschreven heb (kan het bericht niet meer aanpassen). Met betrekking tot "de rode dop" en ventieltjes:

  Ik meen me te herinneren dat toen de monteur de verwarming aan het installeren was deze bovenaf een ventiel opende, zie bijlage voor ventieltjes bij aanvoer/retourleidingen.

  Ik ga ervan uit dat het ventiel op de retourleiding onderdeel C is, echter waar zou het ontluchtingspunt zijn?


  Bekijk bijlage 6448 Bekijk bijlage 6449 Bekijk bijlage 6450
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #3
  Op de derde foto met het rode draaibare dopje is een automatische ontluchter. Je hoeft niet handmatig te ontluchten met deze installatie.
   

  Gabz_81

  • #4
  Dank voor je reaktie, Krunnie.

  Dat is goed nieuws en een fijne luxe. Ik neem aan dat de ontluchter altijd in gebruik is, ongeacht of we aan het bijvullen zijn of niet. M.a.w.: deze dient nooit gesloten te zijn?
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Het lijkt er niet op dat deze verdeler gescheiden is van het CV circuit. Bijvullen / druk verhogen kan via een vulkraan, bij de CV ketel of in een badkamer.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu