Vloerverwarming bij geringe opbouwhoogte

Hieronymus77

 • #1
Hallo,

Recent heb ik de vloer van de badkamer en gang er uit gehaald. Ik zou graag vloerverwarming op cv willen aanleggen. Eerst in de badkamer/gang en over 1 of 2 jaar ook in de rest van de benedenverdieping. Liever 1 systeem dus vandaar geen combi met elektrische vloerverwarming waar ik overigens ook tegenstrijdige berichten over hoor. Na aftrek van dingen als douchebak e.d. kom ik op 6 a 7 m2 oppervlakte. Vanaf bovenkant tegel tot ruwe betonvloer is ca. 8,5 cm, dus zonder tegel ca. 7 cm. Ik kan hooguit nog 0,5 cm verder de hoogte in zonder mijn deuren te moeten gaan afzagen. Die zijn allemaal 201 cm hoog en voor mij geen optie die te gaan inkorten. De betonvloer is direct op het zandpakket gestort (dus geen kruipruimte) en is niet helemaal vlak. Ik schat dat de hoogte verschillen tot ca. 2 cm oplopen. Daarnaast is er natuurlijk nog het nodige leidingwerk dat over elkaar heen loopt.

Omdat ik de vloer zeker geïsoleerd wil hebben wat natuurlijk ook weer een paar cm kost zag ik het niet erg optimistisch in gezien de geringe opbouwhoogte. Dus maar eens een paar installateurs geraadpleegd.
Hun antwoorden hebben mij meer dan verbaasd. Advies over isolatie varieerde van een dun folietje is voldoende tot minimaal 2-3 cm isolatie nodig. Bij de dekvloer/chape waren de adviezen nog tegenstrijdiger variërend van 2 cm is al voldoende tot minimaal 7 cm dekvloer is absoluut vereist. En m.b.t. de verdeler was er een van mening dat deze niet nodig was want vloerverwarming kon gewoon in een bestaande verwarmingskring worden opgenomen. Als leek kun je natuurlijk helemaal niets met dergelijke tegenstrijdige antwoorden. Mijn eerste insteek was om het volledig te laten uitvoeren door een installateur maar geen enkele wil de dekvloer/chape leveren. Die moet ik zelf regelen. Mijn eerste vraag is waarom? Heeft dit te maken met de aansprakelijkheid als de vloer gaat scheuren? In dat geval zullen ze waarschijnlijk naar elkaar gaan zitten wijzen en ben ik als klant de huilende derde.

Daarom overweeg ik het toch maar weer zelf te gaan proberen en zoek ik wat advies over de diverse problemen die ik tegenkom.

Als eerste de vlakheid van de vloer. Hoeveel hoogte verschil mag er zijn ?

Ik zat er aan te denken om de vloer tot de bovenkant van het huidige leidingwerk aan weerszijden van de leidingen op te vullen met isolatieplaten maar ik weet niet zeker of je op die manier voldoende vlakheid krijgt. is dit mogelijk? Optioneel zou ik ook een deel van het leidingwerk van de grond af kunnen halen en via het plafond kunnen laten lopen.
Ik begrijp dat je de vloer ook kunt laten purren. Dan sla je 3 vliegen in een klap. Je brengt isolatie aan, bedekt je leidingen en je maakt de vloer vlak. Maar het schijnt zeer duur te zijn en misschien willen ze niet eens komen voor een vloertje van 6-7 m2.

Daarna een Draadstaalmat er over. Of kan ik beter voor een andere optie kiezen?

Vervolgens hou ik dan nog een cm of 4 hoogte over om mijn vv leidingen te leggen en de dekvloer. Het valt waarschijnlijk niet uit te sluiten dat op sommige punten de vv leidingen erg dicht tegen bv de waterleiding aan komt te liggen. Ik heb geen idee of dit een probleem is.
Effectief hou ik dus 2 tot 2,5 cm dekvloer over boven de vv leidingen. Is dit voldoende?

Als de dekvloer is aangebracht en ik het stookprotocol heb toegepast wilde ik eerst maar eens een tijdje wachten voordat de vloertegels er in gaan om te kijken of de vloer nog ergens gaat scheuren. Als dat het geval ik wat kan ik dan nog doen? Uiteindelijk wil ik natuurlijk wel een keer de vloer gaan tegelen
Overigens komt er ook nog een nieuwe CV ketel. Moet je bij de keuze hiervan ook nog rekening houden met je vloerverwarming?

Alvast bedankt voor jullie adviezen

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn88

  • #2
  Kwa hoogte is het met isolatie niet ideaal,u heeft een paar opties
  Betonvloer verwijderen 10 cm pir aanbrengen met nieuwe ruwe betonvloer en hierin eventueel water gas ëlktra leidingen leggen met daarover een dunne isolatiemat icm draadstaalmat en hier de vvw opknopen dan afwerken met cementdekvloer.

  De leidingen die nu op de vloer liggen verwijderen/langs de kanten leggen dan 3cm pir isolatie met hierop draadstaalmat en hier de vvw op knopen en cementdekvloer

  De leidingen verleggen langs de randen en een droogbouwsysteem nemen met 5 cm pir plaat isolatie

  De waterleiding absoluut niet vlak of bij de vvw slangen leggen dit ivm
  A lauw drinkwater
  B kans op legionella
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #3
  Stel je vraag wat concreter: die lappen tekst leest echt niemand.....
  Ik adviseer in deze droogbouw vloerverwarming. Eenvoudig en voordelig aan te brengen en geschikt om nadien tegels over te verlijmen. Op die manier blijft de opbouwhoogte beperkt.
   

  Hieronymus77

  • #4
  Bedankt voor de reacties tot zo ver. Het had idd wat korter gekund. Maar je moet ook wel volledig zijn in je informatie anders krijg je weer allerlei bijkomende vragen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu