Vloerverwarming bedienen?

Deniz&co

  • #1
Beste leden,

ik heb afgelopen zomer op de begone grond een vloerverwarminginstallatie laten installeren. De bovenste verdiepingen heb ik de radiatoren veranderd met op afstand bestuurbare thermosstaatkop (tado).

Nu is mijn vraag als volgt: ik wil elke ruimte afzonderlijk verwarmen vanuit de thermosstaat. Dat is dus mogelijk met de thermosstaatkop van Tado. Alleen is dat niet mogelijk voor de vloerverwarming.
Wanneer de thermosstaat aanslaat gaat automatisch de vloerverwarming ook aan. Ik wil de vloerverwarming dus bedienen door een servo motor op de aanvoer te plaatsen voor de vloerverwarming verdeler.
Is dit mogelijk? Indien ja, waar moet ik rekening mee houden

mvg,
V. deniz
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Dat kan met een elektrisch gestuurde tweeweg klep in de aanvoerleiding naar de vloerverwarming, of misschien met een thermostaatkraan in de aanvoer die door een Tado kop bediend wordt. Maak even een fotootje van de vloerverwarmingsverdeler en het leidingwerk eromheen om te zien wat de gemakkelijkste oplossing is.
 

Deniz&co

  • #3
Allereerst bedankt voor je reactie Krunnie.
Hierbij foto’s van de huidige situatie.
Waar kan ik deze het beste plaatsen? Op de beganegrond of 2e verdieping net onder het verdeler van de radiatoren. De cv bevind zicht op de 3e etage.

image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg
 

Deniz&co

  • #4
ECCED579-9690-4C86-BCF8-258A24A291ED.jpeg 2E0137D6-D40A-4608-B72A-DCAED46427F2.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
De vijf witte groepafsluiters hebben een M30x1,5 aansluiting en kunnen per stuk vervangen worden door een Tado kop. Dan kun je elke vloerstreng afzonderlijk sturen zonder iets in het leidingwerk te hoeven veranderen. Is dat een optie?
 

Deniz&co

  • #6
Ik denk niet dat dat de beste optie is, want op het moment de cv aangaat stroom heet water naar de aanvoer waardoor de circulatiepomp aangaat denk ik. Of klopt dat niet?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Dat hangt ervan af hoe de pomp wordt geschakeld. Zo te zien zit er een temperatuursensor op de witte aanvoerleiding geklemd zit die met de pompschakelaar verbonden is en de pomp schakelt. Maar dit is een A-label pomp die zichzelf automatisch op druk terugregelt wanneer één of meer strengen afgesloten zijn. Dus het is niet zo dat deze pomp vol gas blijft draaien wanneer het zijn water niet kwijt kan.

Als je een extra thermostaat ventiel met Tado kop in de aanvoerleiding plaatst op de plek die je rood omcirkeld hebt krijg je een extra weerstand in het systeem waardoor je mogelijk de installatie opnieuw waterzijdig moet inregelen. Want op vollast zal er zo'n 5 kW aan vermogen door de vloerverdeler gevraagd kunnen worden aan warmte wat overeenkomt met meer zo'n 215 liter per uur. Een tweeweg zoneklep zoals een VC4013 heeft veel minder weerstand dan een thermostaatventiel, maar daar past weer niet rechtstreeks een Tado kop op en moet je mogelijk met een extensiemodule werken. Maar een zoneklep heeft zo'n grote doorlaat dat de waterzijdige inregeling waarschijnlijk niet veel wordt beinvloed.
 

Deniz&co

  • #8
Bedankt voor de nuttige informatie. Maar wat zou jij mij adviseren in dit geval. Want ik wil juist voorkomen dat warm water onnodig richting de verdeler loopt. Daarom deze bedienen vanaf de verdeler na de verdeler van de radiatoren. Maar ik begrijp dus dat problemen kan veroorzaken ivm. Weerstand?
Gr.
Deniz
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Als het mijn installatie was zou ik denk ik voor een twee weg zoneklep gaan met een Tado extensiemodule die de zoneklep stuurt. En dan geplaatst bij de vloerverdeler op de plek van de rode cirkel of direct voor de thermostaatkop.

Dan schakelt de pomp niet onnodig aan en verandert er weinig in de weerstand.
 

Deniz&co

  • #10
Is het dan misschien ook verstandig een bypass te installeren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu