Vloerverwarming alleen in keuken, apart te regelen?

Jokerenn

  • #1
Ik heb een vloerverwarming alleen in de keuken. Omdat een vloerverwarming er nogal lang over doet om het vertrek warm te krijgen wil ik die in het stookseizoen het liefst aan laten staan. Een aantal radiatoren in ruimtes waar ik veel ben moeten wel te regelen zijn. In de ruimtes die bijna nooit worden gebruikt, kunnen de thermostaatknoppen dichtgedraaid worden.
Ik moet de CV-ketel gaan vervangen.
Wat is een slimme manier om de vloerverwarming aan te laten staan en de veelgebruikte vertrekken te kunnen regelen? Ik ben zelf absoluut niet technisch aangelegd. :oops:
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Zoek even op "zone regeling".
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Eens met Screech: zoneregeling!! Maar het hangt er ook vanaf hoe de vloerverwarming is aangesloten (bij een aansluiting via een RTL ventiel kan je het wel vergeten)
Is de verdeler via een aparte leiding aangesloten op de Cv-ketel? Dan zal het goed te doen zijn.

Belangrijk is om de loop van de leidingen in kaart te brengen. Dan is te bepalen hoe je de installatie in zones zou kunnen verdelen en de keuken apart kunt regelen.
 

Bert pit

  • #4
Ik zit met hetzelfde en heb net wat zoekwerk gedaan, alleen is mijn ketel enige tijd geleden vervangen. De verwarming is heel dicht onder mijn keukenvloer aangebracht dus warmt de vloer snel op. Maar als het kouder wordt, wordt de noodzaak om de keukenverwarming eerder aan te laten springen wellicht groter, dat moet zich nog uitwijzen.

De werking van een gemiddeld CV systeem is als volgt: er loopt een leiding door je huis met warm water. Op deze leiding zitten kranen met daarachter een radiator. Als je centrale thermostaat het sein geeft om op te warmen, springt je ketel aan en gaat hij alle radiatoren waarvan de kraan open staat verwarmen.
Meestal zit er bij een vloerverwarming een aparte pomp en kraan. Zodat er geen water van zeg maar 50 graden door je vloer heen loopt, maar water van bijvoorbeeld 26 graden. Tot zover de werking, nu het probleem en de oplossing.

Het probleem is dat je niet alle radiatoren open wil hebben als de vloerverwarming aan moet staan. Sinds enkele jaren is er een systeem op de markt dat alle radiatorkranen individueel aan en uit kan schakelen. Dit werkt met draadloze communicatie en een batterij op de radiatorknop. Een voorwaarde (niet hard) is dat je thermostaat kranen hebt.

Er bestaan diverse merken met soortgelijke systemen, maar degene die ik gezien heb, daarin kun je diverse schema's programmeren per ruimte. Zo kun je bijvoorbeeld de keuken altijd aan zetten op 19gr, de badkamer door de week van 6.30 tot 7.30 op 21 gr de woonkamer vanaf 18.00 uur op 20gr etc.

Het werkt dan als volgt: alle kranen staan dicht, behalve de keuken. Om 6.30 gaat de radiatorkraan van de badkamer open en geeft deze kraan een seintje naar de ketel dat deze aanspringt. De thermostaatkraan meet de temperatuur en zet de kraan dicht zodra de juiste temperatuur is bereikt. (of net even daarvoor)

Vraag bij aanschaf van de ketel of deze opentherm ondersteunt. Ook kun je dit soort systemen vaak koppelen aan het internet waardoor je met een app de zaak aan en uit kan schakelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu