Vloerverwarming aanleggen - betonvloer 8-10 cm geen isolatie

Vrouwelijkeklusser

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben in het bezit van een woning gebouwd, bouwjaar 1912. Door de jaren heen zijn door verschillende eigenaren aanpassingen aan het huis gedaan. De oude gemetselde muren staan er nog maar er is een tiental jaar terug een nieuwe muur rondom het huis geplaatst.

Ik wil graag vloerverwarming aanleggen. Op dit moment ligt er hoogstens een betonvloer in van 8-10 cm. Er is niks geïsoleerd en het beton ligt op een kleigrond. Nu wil ik de vloer er uit halen en een nieuwe vloer laten storten.

Hoe kan ik dit het beste uitvoeren? Hoeveel zou ik moeten afgraven? Hoe pak de isolatie het beste aan en hoe dik moet de nieuwe laag beton zijn. En is het de bedoeling dat vloerverwarming onder het beton komt te liggen of wordt het beton, vloerverwarming en gietvloer?

Ik hoop dat iemand me kan helpen!
 

Marcn88

  • #2
Oude vloer verwijderen dan minimaal 10 cm isolatie drukvast dus bijv. Pir of xps of eps hierop 10cm ruwe betonvloer hierop de vloerverwarming monteren met draadstaalmatten icm ontkoppelingsmat of noppenplaten dan de afwerkvloer met hierop tegels oid
 

Ralph

  • #3
Ik vraag me serieus af wat het nut is om zoveel isolatie onder de beton te pakken i.p.v. op de beton te leggen?
Dat is al zo gruwelijk achterhaalt die constructie omdat het heel traag werkt.

Er zijn 2 opties die van vandaag de dag zijn,

- Je kan 2 cm onder de beton doen en de rest boven op de beton waarop de VV slang ligt i.c.m. een dek- of giet-vloer.

- Je kan beton op zand en dan op de beton een dampdichte laag aanbrengen en daar op de de isolatie en dekvloer op leggen.

Er zal hoe dan ook een pak zand uit moeten. Hoeveel weet je wanneer je de gewenste opbouw aan dikte's bij elkaar optelt.
 

Vrouwelijkeklusser

  • #4
Bedankt voor de info. Ik kan hier wel mee aan de slag!

Het gaat ook nog wel wat werk zijn om de oude vloer eruit te halen en af te graven. Zou het een risico zijn om dit in stappen te doen? Het huis staat in principe los van de vloer.
 

Ralph

  • #5
In stappen is dat niet goed te doen. Als er nu gewapend beton in ligt zou ik er met een minikraan en een pneumatische beitelkop er in gaan.

Een container en een paar man er bij dan heb je het er vrij snel uit.
 

Emile89

  • #6
Ik was benieuwd naar de uiteindelijke conclusie hiervan. Ik zit met hetzelfde 'issue' in mijn huis uit 1970. Geen kruipruimte en ongeisoleerde betonnen vloer.@ralph, ik deel jouw mening dat het onzin lijkt om een hele dikke betonnen vloer te moeten verwarmen. Maar heb je ervaring met de vloerverwarming op isolatie met daarover alleen een dekvloer? is de isolatie dan wel drukbestendig genoeg zodat de dekvloer niet gaat scheuren?
 

Vrouwelijkeklusser

  • #7
Beste Emile89,

Uiteindelijk hebben wij +/- 50 cm afgegraven. Hier hebben een vers zandbedje gelegd waarna er daarna 12cm beton is gestort met daaronder 10cm dikke isolatie en netten. Dit hebben wij laten doen omdat ik het nogal een opgave vond voor 70 m2. Daarna hebben wij een bedrijf ingeschakeld om de vloerverwarming dmv netten te plaatsen op de betonvloer. Hier is een 7cm dikke zand cement vloer op gestort. In het begin was ik een beetje ongerust want ik kon me niet voorstellen dat de vloer warm zou worden. Maar integendeel - we hebben een heerlijke warme vloer dat een aangename temperatuur geeft over de gehele begane grond.

Ik zou wel een advies willen geven mocht je ervoor kiezen om radiators te plaatsen op de bovenverdieping - kies voor per kamer regulerende knoppen. Wij hebben hier niet voor gekozen en dan slaat de verwarming al ''af'' voordat het boven warm is. Dit willen wij in de toekomst nog veranderen (is een kwestie van andere radiatorknoppen).

oh - en wij hebben de oude vloer uitgebroken met een breekhamer van 18kg (gehuurd bij de bouwshop). Wij hadden geluk dat we met een mini kraan en mini dumper de vloer konden afgraven. Wij hebben op 2 dagen 50 cm afgegraven, riolering aangelegd en het zandbed gelegd met 3 personen.

Het is zeker een aanrader om de vloer af te graven en op zn minst te isoleren. Wij hebben icm een zuinige ketel een ontzettend laag gasverbruik en veel plezier van zowel een geïsoleerd huis als de vloerverwarming.

Succes!
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu