Vloerbalken verstevigen ivm aanleggen Lewis/vloerverwarming

Wesley91

  • #1
Beste klussers

Na het nalezen van alle topics over balkversteviging heb ik zo toch nog mijn vragen

Ik heb sinds kort een benedenhuisje gekocht en aangezien toch alles van top Tot teen moet gebeuren ben ik van plan om vloerverwarming aan te leggen op Lewis platen.
Nu is er een constructeur langs geweest voor een berekening voor het weghalen van een schoorsteen en heb ik hem even later gevraagd of mijn houten ondervoer dit zal kunnen dragen (Lewis+5cm beton) wat volgens hem wel zou kunnen waarbij ik alleen zwakke delen moest verstevigen.

Vandaag contact opgenomen met een betonbedrijf wie het mij weer afraadde om dit te doen ivm dat hout altijd werkt enz enz. Aangezien ik alle Lewis platen al heb liggen is er voor mij no way back dus vraag ik mij af of het nodig is om te verstevigen ja of nee?

Het gaat om een huiskamer van 3,25 bij 4,50 en een keuken van 2,5 Bij 5,00 die 1 kamer zullen vormen.
De balken liggen in de lengtes van de korte zijdes ( in de richting van 3,25 en 2,5)

Woonkamer : balken h.o.h. 48. 64x165
Keuken. : balken h.o.h. 55. 64x165

Op zich vind ik de vloer zelf niet egt doorveren, is het nodig om hierbij te verstevigen, zo ja? Doe ik dat dan door deze zelfde lengte maten balken van 63x160 in de lengte te delen zodat deze 63x80 worden. En dan aan de onderkant van de bestaande balken monteren zodat de hoogte groter word ?
Nu heb ik zo hier en daar gelezen dat deze met montagelijm en schroeven bevestigd worden, of kan dit ook alleen met schroeven? Aangezien ik de vloer geïsoleerd heb met daarover gespannen dampdoorlatende folie (subsidie regels gemeente) heb ik niet zo een trek om alles weer eraf te trekken.

Nu mijn laatste vraag.

Voordat een betonvloer gestort word legt men Wapeningsnetten neer.
Geld een krimpnet waarop de vloerverwarming gemonteerd word ook als Wapeningsnet of moet deze er nog extra bij gebruikt worden ?

Alvast bedankt mensen

Groeten wesley
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het betonbedrijf heeft het mis, de lewisplaten liggen op de balken en die kunnen gewoon werken.
Volg het advies van de constructeur, alleen schroeven kan ook, een paar schroeven meer gebruiken dan met lijm.
Als de balken in goede staat zijn lijkt het mij niet nodig de balken te verstevigen, de h.o.h. afstand is klein t.o.v. de meest vloeren die liggen bij dit formaat balken vaak op 60 cm h.o.h.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Met lewis platen, heb je trouwens geen extra wapening net nodig.
Ook bij vloerverwarming de platen niet vastschroeven op de balken, en rondom tegen de muur de platen vrijhouden, zodat die kunnen werken, bij gebruik van de vloerverwarming.
Ook een randisolatie gebruiken, tegen de muren.
 

Wesley91

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties

Stiekem hoopte ik al dat die man van het betonbedrijf het mis had haha aangezien het met zwaluwplaten vaker toegepast wordt

De balken zien er goed uit en veren niet overdreven, tijdens het isoleren ook geen vreemde of rotte plekken tegengekomen

Is er misschien een manier om het doorveren oid op te meten waardoor ik iets meer zekerheid heb dat de balken het aankunnen waardoor de vloer niet gaat scheuren. En ja zekerheid heb ik als ik de balken verstevig, maar wat niet hoeft hoeft niet naar mijn mening.

En dat van de randstrookisolatie en het niet vastmaken van de platen was me al duidelijk, maar alsnog bedankt voor de info

Alvast bedankt
Groetjes wesley
 

Wesley91

  • #5
Jan schreef:
de h.o.h. afstand is klein t.o.v. de meest vloeren die liggen bij dit formaat balken vaak op 60 cm h.o.h.
Neem me niet kwalijk de h.o.h. Afstand in de keuken is ook 65 ipv 55 bij een overspanning van 2,50 meter

Gr. Wesley
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Is geen probleem omdat de overspanning veel kleiner is.
 

Kacheltje

  • #7
Als je vloerverwarming aanbrengt heb je meer dan 5 cm nodig dan je nu beoogt.
Dit heeft gevolgen voor het nuttige belastingsgewicht van de vloer.

De balken zijn al wat aan de krappe kant en als je dan uit komt op een 6 cm vloerdikte voldoet je vloer zeker niet.

Ik zou de constucteur nog eens de preciese gegevens aanleveren en melden dat er vloerverwarming komt. Met die gegevens kan hij precies aangeven hoeveel nuttige belasting er overblijft.
 

Wesley91

  • #8
Oke dat zal ik voor de zekerheid wel doen, maar in principe klopt de informatie van de zwaluwstaart fabrikant dus niet ? Die geven namelijk aan dt er maar 4 cm zelfs op hoeft gemeten vanaf de bovenste flens ?
 

Kacheltje

  • #9
Lewis geeft echt wel meer dan 4 cm aan als totale voerdikte. je bent al 16 mm kwijt aan de plaat daarop komen de leidingen te liggen en daar zou je 2,5 cm dekking boven moeten aanhouden.

Lewis geeft ook niet aan wat er aan vloerbedekking opkomt. Een tegelvloer weegt ook wel wat en daar kun je veren al helemaal niet gebruiken.
 

Wesley91

  • #10
4cm als totale dikte is idd te weinig maar ik gaf al aan 4cm vanaf de BOVENSTE flens in mijn vorige bericht. De fabrikant geeft aan 16mm plaat + 20mm slang + 20 mm mortel. Dus dat is 4cm op de plaat. Of het genoeg is durf ik niet te zeggen omdat ik er geen ervaring mee heb maar de fabrikant geeft het sowieso wel aan. Over de bedekking die erboven op komt heb ik niks gelezen maar er komt iig een tegelvloer overheen. De constructeur gaf aan dat het geen probleem was de betonvloer te storten als ik maar zwakke plekken verstevig. Ik denk zelf dat hij hiermee bedoeld dat de balken het gewicht wel kunnen houden, maar of hij hiermee ook bedoelde dat het beton de werking aankan weet ik niet.

Zijn er nog meer mensen die ook zeggen dat 5cm beton vanaf de bovenste flens gemeten te weinig is ? Dan hoor ik dat graag want ik wil liever niet voor verassingen komen te staan

Groetjes wesley
 

Kacheltje

  • #11
Ze geven ook aan het te laten berekenen als de tabellen niet overeengekomen.
Kwa lengte komt het niet overeen kwa totale dikte ook niet.
Een constucteur kan niks bindends aangegeven met enkel een blik en op aangegeven 5 cm beton op een lewisplaat. In aangegeven is het meer dan 5 cm totaal.

Balken liggen verder uit elkaar dan in de tabel, de overspanning ook en de dikte ook nog eens.
Succes met het nemen van een juiste beslissing. Dit is wat ik je enkel even wilde aangegeven.
 

Wesley91

  • #12
In ieder geval bedankt voor de informatie. Ik ga het sowieso door de constructeur na laten berekenen. Misschien zijn er nog mensen hier op het forum die in de zelfde situatie zaten of die een vloer hebben laten storten met dezelfde dikte of iets in die buurt, want de een zegt de overspanning is kleiner als de meeste vloeren dus het kan en de ander zegt de overspanning is te groot???

Ik hoor het in ieder geval graag

Groetjes wesley
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Je balklaag is sterk genoeg.

je kan het veren ook beperken door er een Samenwerkende vloer van te maken
als je voldoende deuvelschroeven aanbrengt tussen de betonvloer en de balklaag gaat deze als 1 geheel functioneren als de beton hard is.
 

Wesley91

  • #14
Boertje125 schreef:
je kan het veren ook beperken door er een Samenwerkende vloer van te maken
als je voldoende deuvelschroeven aanbrengt tussen de betonvloer en de balklaag gaat deze als 1 geheel functioneren als de beton hard is.
Is dit ook mogelijk om toe te passen als er vloerverwarming op gelegd word ?
Aangezien de fabrikant weer aangeeft om de platen los te laten liggen als er vloerverwarming op gelegd wordt

Zo ja dan is dit een optie die ik zeker toe zal passen
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #15
Volgens mij is randstrook isolatie voldoende.
wat denk je te winnen met het loslaten van de platen.
 

Wesley91

  • #16
De LEWIS Zwaluwstaartplaten dienen los (niet vastzetten!) op de draagconstructie te worden gelegd. In verband met krimp en kruip die optreden bij wisselende temperaturen is het van belang dat de LEWIS vloer rondom ca. 10 mm wordt vrijgehouden van het opgaande werk.

Dit geeft lewis aan op hun site. Er komt geen dekvloer op, alleen vloertegels. De vloer wordt gevlinderd dus moeten er geen scheuren in de vloer komen

Mvg wesley
 

Kacheltje

  • #17
De samenwerkende vloer is gebaseert ook op 46 mm dikte gebaseerd en niet op resp 56, 61 mm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu