Vloerverwarming 2-honeywell zonekleppen en 2 thermostaten.

Papi Chulo

  • #1
Ik ben een nieuw onderwerp begonnen puur omdat ik door de bomen het bos niet meer zie in het forum. Ik denk wel dat er een oplossing tussen zal staan, maar heb nu een gericht advies nodig. Ik zal er foto's bij plaatsen voor de duidelijkheid.

- Beneden hebben wij natte vloerverwarming met een zoneklep van honeywell samen met een honeywell aan/uit thermostaat. COM en N/O zijn aagesloten op de zoneklep. Vanuit de zoneklep gaat hier een verbinding naar de AAN/UIT van onze Nefit HRC 30 ketel(hangt in de bijkeuken beneden).

- Boven hebben wij radiatoren in elke slaapkamer. In de CV aanvoer die via zolder loopt zit ook een zoneklep van honeywell VOOR de afsplitsing naar elke radiator van de slaapkamers. Boven hebben wij ook een AAN/UIT thermostaat die op de zoneklep op zolder is aangesloten en de zoneklep via een draad is aangesloten op de AAN/UIT is aangesloten op de ketel.

Het probleem: Boven in de nacht koud, verwarming alleen warm als beneden de vloerverwarming warmte vraagt.

Ik ben geen CV expert maar wel een beetje handig als het gaat om troubleshooting. Ik heb het gevoel dat de 2 AAN/UIT thermostaten niet PARALEL aangesloten kunnen worden op dezelfde aansluiting op de ketel. Waarom denk ik dit? Ik heb alles doorgemeten met een multimeter. Thermostaat warmte vraag = +- 5v (batterij spanning) Thermostaat uit/geen warmtevraag = +- 30v. krijgt de ketel 30v op de aansluiting slaat hij dus af. Als beneden GEEN warmtevraag heeft en 30v naar de ketel stuurt gaat de ketel niet aan. Als boven WEL warmtevraag heeft komt er 5v aan bj de ketel. Maar omdat beneden dis 30v al stuurt zal de ketel dus niet aanspringen.

Er moet iets voor de aanluiting op de ketel komen, want de 'domme' ketel denk dat er maar 1 thermostaat signaal geeft met deze opstelling. Zoiets nodig als:

5v warmtevraag boven
30v geen warmtevraag beneden Ketel AAN

30v geen warmtevraag boven
5v warmtevraag Ketel AAN

30v geen warmtevraag boven
30v geen warmtevraag beneden Ketel UIT

Hierbij enkele foto's

ketel1.jpg

(Beide aan/uit thermostaat aansluitingen op de ketel)

thermostaat1.jpg

(aan/uit thermostaat beneden en boven identiek)

Zoneklep1.jpg

(Aansluiting op de 24v Honeywell zoneklep, boven en beneden identiek)

Alvast bedankt voor hulp / tips.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Elke kamerthermostaat stuurt 'zijn eigen' klep (geel en groen dun draadje). In elke klep zit een aparte, potentiaalvrije schakelaar die de ketel stuurt met het dunne rode en blauwe draadje. Die schakelaars in de kleppen staan inderdaad parallel, als één klep vragend staat moet de ketel aan.
De kleppen hebben een eigen elektrische voeding, dit (en dus ook de kamerthermostaten) mag niet op de thermostaat-aansluiting van de CV ketel worden aangesloten want de CV heeft een eigen voeding.

Van de klep voor boven werkt het genoemde schakelcontact waarschijnlijk niet, of die is niet goed aangesloten.
 

Papi Chulo

  • #3
De aansluiting is identiek aan het systeem beneden. De thermostaat boven schakelt de zoneklep wel, maar geen reactie naar de cv-ketel. Net gekeken, beneden schakelt de cv wel aan, dus ik denk dat u gelijk heeft! Er kunnen dus daadwerkelijk wel 2 thermostaten paralel in de cv-ketel zitten zoals de foto?

Dit schakelcontact is te vervangen zonder de gehele klep te vervangen? Het betreft een honeywell vc8615.

Gr. Papi
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Inderdaad, net zoals je een bel of een lampje kunt laten werken met twee schakelaars parallel, zo kan de CV ketel worden aangestuurd met twee schakelaars parallel.
Hiermee moet het mogelijk zijn iets te troubleshooten (bijvoorbeeld: rode of blauwe draad van de 'probleem' klep loshalen, met b.v. een multimeter op de kroonsteen kijken wat er gebeurt als de klep naar de 'open' stand gaat).
De klepmotor met schakelaars is sompel apart te vervangen van het hydraulische deel. De schakelaars in de klepmotor zijn niet apart te repareren/vervangen.
 

Papi Chulo

  • #5
Thanks, meteen even het een en ander uitgezocht.

Wel gek. Vloerverwarming beneden met thermostaat krijgt cv hitte wanneer die vraagt. Na een nieuw stukje draad te hebben gepakt voor de klep boven schakelde die een uur later opeens in, ondanks dat beneden thermostaat niets vroeg. Dit deed die nooit, however, nu vraagt die boven weer warm water en gebeurd er niets.

Ik zal de motors eens omwisselen en dan kijken of de zolder klep wel cv-aan stuurt.

Mvg. Papi
 

Onderhoudtje

  • #6
Het lijkt mij dat er ergens iets niet goed is aangesloten.
Meten is weten, als er geen aansturing is dan moet er 24 volt doorheen gaan. Als er warmte wordt gevraagd dan moet dit 0 volt zijn. 1 voor 1 aansluiten en kijken en meten wat er gebeurd.
 

Papi Chulo

  • #7
Het probleem is opgelost.

Vervolgschakelijk zoneklep beneden was een voltage wissel van 32v bij vraag/geen vraag naar de ketel en de ketel springt ook gewoon aan.

Vervolgschakelaar zoneklep boven bleef op 0v staan bij vraag/geen vraag naar de ketel en ketel sprong ook niet aan.

Als laatste test heb ik de kleppen omgewisseld. En inderdaad, boven werd keurig verwarmd en beneden deed niets.

Nieuwe klep besteld en alles werk weer naar behoren tot op de graad nauwkeurig! Iedereen bedankt voor de input en hulp. Weer wat gekeerd!

Gr. Papi
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu