Vloeropbouw

Balli

  • #1
Ik ben bezig met een verbouwing van mijn huis, ik wil de garage bij het huis trekken. Nu wil in de oude garage de badkamer en de keuken plaatsen.
Heb de betonvloer eruit gehaald en wil hier vloerverwarming in hebben nu is mijn vraag wat is een goede vloeropbouw.
 

Bouwstakker

  • #2
Je hebt verschillende opties
ik ben bekend met 2 opties. wellicht zijn er anderen bekend met een ander optie
optie 1: verdicht zandbed, folie, gewapend beton +/-150mm, drukvaste isolatie +/-100mm, wapeningsnet 6mm, vloerverwarming, cementdekvloer met vezels of fijne beton (spramex)80mm
dit wordt vaak een snel systeem genoemd. de vloerverwarming heeft alleen de bovenste 80mm op te warmen. de vloer koelt wel weer sneller af.

optie 2: verdicht zandbed, drukvaste isolatie +/-100mm, folie, gewapend beton +/- 150m, wapening 6mm of vloerverwaring vast beugelen op de beton, cementdekvloer 80mm
dit wordt een langzaam systeem genoemd. de vloerverwarming moet zowel de 80mm als de 150mm opwarmen. de vloer koelt wel minder snel af omdat de warmte langzaam weer wordt terug gegeven.
waarschijnlijk hebben anderen op deze opties nog een aanvulling... sc6
 

Balli

  • #3
Ok bedankt, ik denk dat ik voor optie 1 ga maar ik heb nog een paar vragen.

* Moet er beslist een zandbed onder zitten want dat zat er eerst ook niet onder, er zat gewoon modder onder.
* Mag dit folie ook wel plastic zijn?
* Wordt met dit wapeningsnet het bevestigingsnet bedoelt voor de vloerverwarming?
 

Pirke

  • #4
Bouwstakker: Weet niet waar jij je ervaring vandaan hebt. Maar optie 1 is natuurlijk totale onzin op meerdere punten. Waar haal je bij methode 1 de thermische massa vandaan voor je vloerverwarming. uit je dekvloertje van 8cm? Dacht het niet en wordt duur stoken. Bovendien verspil je 150mm (je meent het) beton waar een boeing op kan landen waar je geen enen niks aan heb.

Optie 2 is ook kolder. Plastic op de isolatie, hoe kom je erbij en je smeert er 8 cm dekvloer in. Waarom.
Die vloeren worden 500 euro te duur.

Balli:

Wil je tegels, of niet? Zoja ...zijn die van het poreuze soort? Zo ja, dan dien je al zeker met gegalvaniseerde rond 6 bewapening te werken in je dekvloer. Beter is dit om dit dus meteen te doen i.v.m. mogelijke toekomstige verandering. Is iets duurder

Verder is er maar 1 goede methode:

1. zandbed verdicht
2. Folie (tegen de kanten omhoogwerken
3 mouseband tegen de randen en folie daarmee vastspijkeren. Makkelijk is als de latten daarvoor meteen op pijl zijn.
4: 10 cm Pur sandwich isolatie minimaal (strak tegen elkaar, kiertjes dichtfrotten met resten
5: wapening op betontegels gelegd
6: 8 cm, maar als het kan 10cm beton
7 rond 6 wapening
8 vloerverwarming
9 dekvloer smeren tot 5, 6 cm.

Lijkt veel, gaat snel
 

Ralph

  • #5
Nou....ik ga hierin toch met bouwstakker mee Pirke. Optie 1 is namelijk wel de meest gebruikte omdat ie efficiënter werkt. 8 cm is een beetje veel en kan ook met 6 cm zodat reactietijd nog sneller is.
Ook dat staalnet is onnodig, je kan dat geld beter investeren in je noppenbaanisolatie voor VVslangen. Die klik je daar zo in ipv dat gehannes met Tywraps.

Optie 2 is een heel traag systeem en pas niet meer in ons dagelijkse leven die snel is.

Voor wat betreft folie op isolatie is dat in geval van gebruik van eps wel heel wijs. Zonder folie zakt je cementvocht in je eps en zal de isolatie waarde doen afnemen.

Eps en purplaten op zand is eigenlijk kansloos en zal weinig isoleren omdat die platen liters water kunnen opzuigen.
Je moet eens zo'n plaat een week in de vijver leggen, afdrogen en dan door een wringer halen.
Moet je eens zien wat er aan water uitkomt nog.
Floormate is een veel beter produkt hiervoor eigenlijk.
 

Pirke

  • #6
Snelle vloerverwarming, sjonge jonge. Wie verteld jullie deze larie? ALs je snel wilt dan hang je maar een radiator. Ben je tenminste niet voor niets ff snel 8 cm dekvloer mee aan het opwarmen.

Ik geloof na jullie reacties trouwens niet dat jullie het begrip thermische massa uberhaubt begrijpen. Die massa is de hoofdfactor waarom vloerverwarming rendabel is. Jullie zeggen: die heb je niet nodig!!

Als je vloeibare beton door je isolatie wegzakt dan ben je duidelijk niet goed aan het isoleren. De folie komt juist onder de isolatie , om optrekkend vocht daar tegen te houden waar nodig.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat is ook mijn ervaring en nog wel op het dak, water en isolatie mij zegt het dat moet je zo niet doen.
 

Balli

  • #8
Misschien een domme vraag, maar waarom moet er isolatie onder de betonvloer, er komt immers al isolatie onder de afwerkvloer.
 

Pirke

  • #9
Balli: Er komt geen isolatie onder de afwerkvloer! De reden daarvoor is dat je dan de betonlaag niet mee kan verwarmen. En dat wil je wel. De betonlaag van de werkvloer zal immers de warmte langer opslaan , i.v.m. de dikte. Zo blijft de vloer langer op temperatuur en heb je een lager gasverbruik, mits je onder de werkvloer heel goed isoleert.
Met andere woorden: Als je je verwarming uit zou zetten (wat alleen in de zomer gebeurt) blijft de vloer (werkvloer+ dekvloer langer warm dan wanneer je alleen de afwerkvloer zou verwarmen. Deze situatie is wenselijk omdat vloerverwarming constant aanstaat, en verlaagd het gasverbruik. De snelle variant (zoals iemand aangaf is niet wenselijk , aangezien je dan ervan uitgaat dat je hem uit en aan zou zetten. Maar dat doe je niet met vloerverwarming, want dan worden de kosten onnodig hoog..
Je gaat tenslotte niet even snel 8cm cement dekvloer opwarmen. dat is de wereld op zijn kop natuurlijkk. Voor het snelle werk hebben we tenslotte al radiatoren uitgevonden.In de winter hanteer je ook niet meer dan +- 1 graad nachtverlaging. Nu het min 15 is houd ik hem zelfs boven de 20 graden.

Misschien is het iets voor jou om vloerverwarming te nemen , maar er toch ook een kleine radiator neer te hangen. Kun je snel wat drogen en heeft een voordeel dat je op een (plotseling) koudere zomerdag toch even kunt verwarmen.
 

Balli

  • #10
Ok, bedankt voor het antwoord, zal er voor zorgen dat de betonvloer goed geïsoleerd wordt. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu