Vloerisolatie woonark met betonnen bak

AlwinC

  • #1
Hi allemaal!
Wie wil er met mij mee denken over mijn vloerisolatie?

Het betreft een nieuwbouw woonark met een betonnen bak waar ik graag de vloer van wil isoleren. Momenteel liggen er zwevende balken van 10cm hoog met met daartussen zwevend 5cm piepschuim en op dit geheel dan OSB 18mm.
Ik wil ongeveer deze 10-12cm gebruiken en ik hoop een R van >4 te bereiken.
De bouwer van de betonnen bak geeft aan dat de betonnen bak geen vocht door slaat en dat pir er direct op geplakt kan worden

Mijn huidige optie is 10cm PIR platen tussen de bestaande balken te plaatsen.
Mijn vraag bij deze optie gaat voornamelijk om hoe ik moet voorkomen dat de houten balken vochtig worden. Is het verstandig om:
Optie A) de Pir ook zwevend te leggen? En heeft dit geheel dan nog een dampscherm nodig tussen de isolatie en de OSB. En moet die cm ruimte dan nog geventileerd worden? Ontstaat hier niet juist een risico op condens?
Optie B) De PIR kan direct op het beton, tevens onder de balken zelf een beetje pur spuiten: dan is nergens ruimte waar lucht heen kan om te condenseren. Eventueel nog een dampscherm hierop voor de OSB vloer? Echter sluit ik dan niet juist al het vocht op?

Dank voor het mee denken

20220212_165148.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als het nieuwbouw is, zal er toch een minimale eis zijn voor isolatie?
 

AlwinC

  • #3
Nee, Omdat het een woonark is is het gen gebouw, en valt het niet onder bouwbesluit. Maar we willen er wel min of meer aan voldoen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4

AlwinC

  • #5
Klopt Wat je zegt, maar voor deze in door de heeft de vorige eigenaar een ontheffing ontvangen bij de aanvraag bouwvergunning in 2016
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Dan is het geen nieuwbouw, en zet je mij (en anderen) op het verkeerde been.

Terug naar je vraag: Hoeveel ruimte heb je tussen de onderkant van de balken en de bodem van de bak?
Hoe zijn de balken aan het beton bevestigd?
Hoe ga je de wanden isoleren?

De grootste temperatuursverschillen vind je ter hoogte van de waterlijn. Immers daar kan zich een ijspakket vormen. Hoe koud wordt het water eronder?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als ik jouw situatie simuleer. Warme kant. Temperatuur 20 gr, 50 % vocht, OSB 18mm, PUR alu 100 mm, alu is belangrijk, 200 mm beton en ik gebruik aarde en vul in 0 graden en 100 % vocht zie ik geen bijzonderheden. Maak ik de aarde -10 is het ook nog OK.
Zet ik een PUR plaat zonder alu. cachering in zie ik dat de constructie een lange droogtijd heeft. Kan niet ze goed verklaren waar dat vandaan komt.
AlwinC schreef:
De bouwer van de betonnen bak geeft aan dat de betonnen bak geen vocht door slaat en dat pir er direct op geplakt kan worden
Dat heeft de bouwer verkeerd, beton heeft een U van 80/130. Vocht van een warmtetransport doorlaten is wat anders dan waterdicht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Die lange droogtijd wordt misschien veroorzaakt door dat de warmtestroom naar de koude kant door water wordt geblokkeerd. In een woning kan het twee kanten op. Het deel van de woonboot onder de waterlijn heeft altijd een warmte stroom van binnen naar buiten. Buiten is het het hele jaar door 100% vocht.
Je kan is orienteren naar een isolatie van geblazen schuimglas. Dat materiaal is absoluut dampdicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu