Vloerbalken zichtbaar buitenmuur waterdicht maken

Scoupevo

 • #1
Hallo,

Ik heb even een vraag, onze vloerbalken liggen te rusten op onze enkelsteens buitenmuur.
Nu kom ik er net achter dat er toch regenwater langs naar binnen sluipt, had het namelijk afgekit met rubberkit welke op beide materialen hecht maar dat werkt dus niet goed.
Het zijn driebalken welke zichtbaar zijn aan de buitenzijde.Dus nu rest mijn vraag, hoe kan ik deze naad tussen balk en buiten muur nou het beste dicht maken?

Verder heb ik een voorzetwand van hout, dus heb geen dragende muur zodat ik eventueel de balk daar op kan laten rusten.

alvast bedankt.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Een foto zou wel handig zijn.
   

  Scoupevo

  • #3
  Ik bedoel in een halfsteensmuur, al mijn muren zijn halfsteens.
  Dus de koppen van de balken zijn zichtbaar aan de buitenkant van het huis.

  Ik denk dat het nu wel duidelijker moet zijn maar stuur alsnog even een foto mee.  Het gaat dan om de balken die je recht op de muur ziet.
   

  Bouwknots

  • #4
  Bedoel je die gootklossen of die gordingen? jij hebt gewoon spouwmuren hoor, dat zijn 2 halfsteens muren met een luchtspouw van ca. 70 mm. De vloerbalken liggen op het binnenblad en steken nooit geheel door de muur heen, muurankers en strijkbalkankers zijn wel zichtbaar aan de buitenkant deze ankers houden de muren rechtop en komen alleen bij de oudere huizen met houten vloeren voor (bij nieuwe huizen met houten vloeren worden ze onzichtbaar gemonteerd). De gordingen zijn de balken die de dakspanten met elkaar verbinden, het dak vormen en dakbeschot met pannen draagt. Deze gordingen steken door de kopgevel heen zodat er een overstek ontstaat en waardoor het inwateren van de kopgevel tegen gegaan wordt. De gootklossen dragen de goot en zitten bevestigd aan de muurplaat/smetplank/ingemetseld of een combinatie ervan.

  Het hoeft niet maar je kunt ze desgewenst afkitten met een dilatatiekit
   

  Scoupevo

  • #5
  Hallo,


  Ik heb geen spouwmuren, mijn huis is gebouwd met halfsteens muren, daarom heb ik ook overal een voorzetwand geplaatst.

  Ik bedoel niet bij die gootklossen, daar zijn de vloerbalken ook wel zichtbaar voor een deel maar dat is verder geen probleem, daar zit immers een stukje dak boven en ook nog eens een goot.
  Het gaat dus om de muur ernaast, onder het lage puntdak, op de foto is dat moeilijk te zien maar daar zie je dus de kop van de balken, en ook zitten er van die muurankers aan.
  Die balken liggen dus in de muur, en die wil ik dus rondom dicht hebben op de best mogelijke manier zodat het op zijn minst voor 10jaar dicht is.

  met vr. gr
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Ik zou er iets voormaken. Bijvoorbeeld zoiets als een kast van een markies. Netjes strookje lood in de voeg. Gaat geen 10 maar wel????? mee.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Is dit een nieuw huis? Het zou schandalig zijn, om zo nieuw te bouwen.

  Het gaat om deze plekken? Doe ook iets aan de vervuiling op de gevel.


  Kan je eens een foto van dichtbij plaatsen?
   

  Bouwknots

  • #8
  Sorry hoor, maar ik kan me niet voorstellen dat het huis is opgetrokken met halfsteens muren. Minimaal moet het steens/anderhalfsteens zijn anders is het gewoon prutswerk. Waar liggen de beganegrond vloerbalken eigenlijk op? En dan.. wel een trasraam metselen tegen het optrekkende vocht en maar een halfsteens muurtje? Dat houd het vocht van buitenaf niet tegen.

  Wat Wgb voorstelt is een goed idee. Een variant daarop is een strook volkern (Trespa in de volksmond) er tegen aan maken en de bovenkant afkitten met een bitumineuze kit of een dilitatiekit
   

  Scoupevo

  • #9
  @IJkenhout ja het gaat om die plekken die jij omcircelt hebt.

  Het is geen nieuw huis, hij is van voor 1930 en hij is toch echt halfsteens dik, muren zijn echt 10cm, niet meer niet minder.

  Ik hoopte dat er een standaard iets voor was om de naad te dichten maar dat is er blijkbaar dus niet, want hoopte er geen juist strook voor te moeten maken.
  Dat lijkt me nou niet een mooi aanzicht.

  En dit is toch niet de enige huis waarbij dit gedaan is?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Er zal best iets zijn maar kit is ... sorry. Je kent nu het probleem kijk rond en er komt een oplossing.
  Het zal wel het enige huis zijn. :wink:
  Meestal waren het schuren of een of ander gammele werkplaats.

  Ik denk ook dat de meeste verbouwers van de nok tot even voorbij die balken een bekleding hebben aangebracht.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #11
  De hele gevel kun je beter aan de buitenzijde van isolatie voorzien en af (laten) stucen. Doe dit met een RC van 8 of 9, en idem voor het dak. Wel meteen je ventilatie / installaties meenemen, en je hebt een passiefwoning.  Vraag hiervoor offerte op, en ga praten met je bank. Door de besparing van je energielasten kun je makkelijk het geld van de extra hypotheek opbrengen.
   

  Scoupevo

  • #12
  Nee die kit werkt niet, denk ook niet dat er normaal gesproken ook kit omheen moet/zit vandaar ook mijn vraag, misschien moet het wel gewoon opgevult worden met cement bijv. of eerst purren en dan bitumen, of een of andere twee componenten goedje.

  En uiteraard waardeer ik elke eventuele oplossing en of idee ;)


  En ja ik zal de enige zijn ja ;D
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Neem geen product op basis van bitumen dan kan je nooit meer een kit met een betere kwaliteit aanbrengen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Scoupevo schreef:
  En dit is toch niet de enige huis waarbij dit gedaan is?
  Nee, er werd vroeger heel veel halfsteens gebouwd. Alleen werden de balkkoppen altijd achter bv. een boeiboord weggewerkt. Ik heb het nog nooit zo in het zicht gezien. Dit was ook vroeger al prutswerk.

  Voor een duurzame oplossing kan je denken aan het plaatsen van een onderslagbalk aan de binnenkant, dan kan je de balkkoppen wegzagen en dichtmetselen.

   

  Pirke

  • #15
  Walker schreef:
  De hele gevel kun je beter aan de buitenzijde van isolatie voorzien en af (laten) stucen. Doe dit met een RC van 8 of 9, en idem voor het dak. Wel meteen je ventilatie / installaties meenemen, en je hebt een passiefwoning.
  Voor een passiefhuis is wel iets meer nodig dan een dikke laag isolatie. Wat dacht je van een grondstuk op het zuiden, een groot glasfront op de zon-kant en dubbele deuren.
  Investeringen die je bij verkoop nooit meer terug zult krijgen.
  Ik denk dat je IJkenhout zijn oplossing eens moet uitwerken. Maar haal er wel een constructeur bij.

  Ik persoonlijk zou de oplossing van IJkenhout proberen te combineren met een geïsoleerde voorzetwand aan de binnenzijde. Want echt warm kan het daar nu niet zijn lijkt mij.

  Succes
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #16
  Idd is er wel meer nodig, maar alles beter dan een halfsteens muurtje :P

  Maar dubbele deuren? Wat moet je daar nu mee? Renoveren naar passiefhuis is goed mogelijk. Groot glasfront op de zonkant zorgt alleen maar voor teveel opwarming van de woning.
   

  Scoupevo

  • #17
  Hele late reactie :oops:

  Ik was door mijn vakantie helemaal vergeten hier weer te kijken, en heb ook geen mail meer gekregen dat er een nieuwe reactie was.

  Aan de binnenkant hebben we al een voorzet wand zitten, en is ook al klaar, dus die balk aan de muur gaat hem niet worden.
  Als ik het eerder had geweten dan had ik het wel anders opgelost hoor, maar ik wist niet beter dan dat normaal was.

  Nou denk ik het gewoon op te lossen door er gevelbekleding tegenaan te zetten, dan van ongeveer dakgoot hoogte naar de punt toe, en dan later aan voorkant hetzelfde doen.

  Alleen een boeideel er zo overheen lijkt mij optish niet mooi, heb naar voorbeelden gezocht op het net maar niet gevonden.

  Ik wil houten rabatdelen daarvoor gebruiken, en nee niet kunststof ;)
  hierbij hoef je toch niet de achterkant van in de verf te hebben toch?
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #18
  Je krijgt die huizen prima warm als je niet op een paar kuub gas kijkt.
  maar dat ter zijde

  Op zich kan je het best dicht krijgen met een loodslab of een stukje dakbedekking
  maar fraai is dat niet.

  dan kan je inderdaad beter de balken wat inkorten en aan de binnenzijde opvangen op een wandje
  of door een gietbouw balkdrager in de muur te plaatsen.
   

  Scoupevo

  • #19
  We hebben het dmv voorzetwanden geïsoleerd met 10cm Rockwood. En verder alleen vloer verwarming als hoofd verwarming en dat werkt perfect.
  Dus kwa het warm krijgen hebben wij geen problemen, en daar ging mijn vraag ook niet over.

  Verder gaat het mij meer om een mooie oplossing en dan lijkt mij beter om dat met hout te doen, en dan zeg maar vanaf het midden naar boven.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #20
  Je kan de hele kopgevel voorzien van rabatdelen, maar dat is een lastig klusje, want er zit ook een raam in. En de balkkoppen zitten onder het niveau van de goot, dus erg mooi wordt het niet.

  Je huis komt er wel heel anders uit te zien. Misschien heb je er ook een vergunning voor nodig (even informeren bij de gemeente).

  Even een andere richting op denken: Maak de balken langer en er een pergola/overkapping van :idea:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu