Stuc tegen oude vloerbalk

Ikgeeftop

  • #1
Hoi,

Ik moet in het trappengat een muurtje doortrekken met, eender welke, gladde stuc en op dat muurtje ligt een vloerbalk van 100 jaar oud. Er is geen mogelijkheid om er eerst een stucplaat tegen aan te zetten. Vloerbalk is nl. getordeerd en niet overal even dik tov de muur.

Het is niet ideaal maar aangezien het geen zwevende balk is....hoe zou ik dat aanpakken??

De stuclaag op het muurtje zal gedeeltelijk ook nog eens gaan overlappen/aansluiten op ouwe leemstuc, met stro, paardehaar en noem maar op..
Daar waar meer plaats is zal ik wel een stucplaat op de bestaande ouwe leemstuc laten aansluiten, dus een recht horizontaal richeltje van 12,5mm maken waarop de stucplaat dan kan "rusten"..
20210927_114712.jpg
Of ik die overgangen ga zien? Waarschijnlijk wel, maar aangezien ik al 5 jaar bezig ben hier ga ik proberen me daar niet druk over te maken..dikke latex eroverheen.
;-)
 

Infine

  • #2
Stucen op hout word over het algemeen afgeraden, hout werkt. Wat je zou kunnen doen is de stucplaten volledig doorlaten lopen tot aan je trap, en bovenaan uitvullen/opdikken bij je muurtje waardoor je niet in de vloerbalk hoef te schroeven. Platen kun je tegen de muur lijmen.

Een andere optie is de balk bekleden met qboard/wedi, dit is dunner te verkrijgen dan stucplaat en kun je ook overheen stucen.
 

Ikgeeftop

  • #3
Ah, ok. Zal morgen ns gaan kijken naar die van 6mm dik. En dan gewoon met die montagelijm tegen t hout plakken..neem ik aan.
Tx..:prima:

Platen door laten lopen (tot aan de trapdrager) had ik ook aan gedacht, maar dan krijg je o.a. weer n verticale overgang in de hal.

t Vervelendste punt is dat die vloerbalk rechts 1 centimetertje binnen de muur valt...maar links in de hoek is dat al zo'n 5 cm. Verschillende mogelijkheden bekeken maar de ideale bestaat niet geloof ik.
Ik denk nu...gipsplaten tegen de balustrade tot bovenkant balk. Dan die q-board tegen de balk plakken en opvullen. Dan krijg je daar dus een richeltje van 5 naar 0 cm ongeveer. Over 2,5mtr.

Tsjah, alles is scheef he. Over de zoldervloer had ik diagonaal 16cm hoogteverschil. 2 plateau's van gemaakt...
Ik zoek gewoon de makkelijkste weg, voor een amateur als ik die wel alles zelf doet en leert.

:hup be::icon-study:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
of je zet er een wandje voor tot de trap
of je maakt een uitstekende afwerking over de balk.
alle andere oplossingen ga je spijt van krijgen
 

Ikgeeftop

  • #5
Uitstekend in de zin van nagenoeg perfect? In zo'n oud scheef huis zal je continu compromissen moeten sluiten.
Kom niet eens in de buurt van perfect...
De balustrade staat nu eenmaal niet parellel aan de muur eronder, dat heeft ook weer n reden, dus hoe dan ook wordt er iets scheef.
 

Infine

  • #6
Kit gebruiken is prima in deze situatie, inderdaad uitvullen aan de kant van 5 cm. Gaas gebruiken bij de overgangen en gebruik eventueel hier en daar nog een schroef.

En Boertje125 bedoeld dat je iets op de balk maakt wat uitsteekt, iets wat je blijft zien. Dan kan je je muurtje aansluiten op deze 'verhoging'
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De oude balk in het zicht laten is meestal mooier. De aansluiting recht maken met een stucstopprofiel of mee laten kronkelen met de balk en goed insnijden/afkitten zijn opties.

Plaats voor een beter advies wat detailfoto's waarbij de dikteverschillen goed zichtbaar zijn.

Dat wandje is meteen de valbeveiliging. Hoe is dat gemonteerd zodat je er niet doorheen kan vallen? Ik zie alleen een hoekijzertje, als dat het enige is, is het niet sterk genoeg.
 

Ikgeeftop

  • #8
Als de kleine daluk naar bed is zal ik ns proberen wat duidelijke foto's te maken. Dan wordt mss ook duidelijk waarom elke optie weer nadelen heeft. Bepalen welke t meest draaglijk :lol: zijn is de missie volgens mij...
Als amateur begrijp ik soms niet meteen wat bedoeld word...maar de UITSTEKENDE optie die Boertje blijkbaar bedoelde werd gisteravond ook al door mijn schoonma geopperd...:prima:
Tot nu toe ook alle opties wel besproken hier thuis...
Maar ik zal redelijk wat foto's en woorden nodig hebben om alle knelpunten/nadelen echt duidelijk te maken. Dus beetje geduld en alvast een bedankje voor t meedenken...
 

Ikgeeftop

  • #9
Kan je hier trouwens ook n filmpje, al dan niet met geluid, plaatsen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Nee, plaatsen op YouTube of de concurrent en dan hier een link plaatsen.
 

Ikgeeftop

  • #11
Nou, hoop dat t me lukt...

20211020_141403.jpg


20211020_141412.jpg

Zoals je op de foto's hopelijk kunt zien loopt t muurtje naar de hoek links toe een paar cm uit.
Van bovenaf de balustrade gezien wilden we gipsplaten laten doorlopen tot onderkant vd vloerbalk. Even breed als die liggende keper. Daar komt later een dekplank overheen.

1.) Die balk is echter getordeerd. De gipsplaten zullen dan onder naar buiten gaan buigen. Een optie is om de balustrade dan te verbreden maar vergt weer meer werk..en precisie. En ook dan blijft er toch nog t probleem vd uitlopende muur.

Daarom dacht ik de platen tot bovenkant vloerbalk te laten lopen ipv tot de onderkant.

De vloerbalk is niet echt geschikt om in t zicht te laten; is ook verjongd met bouten en moeren in t zicht.

20211020_141427.jpg


2.) In de hoek zie je de vloerplaat waar t spant op rust; die steekt dan weer n cm buiten de vloerbalk. Bovendien heb ik daar een composiet op t rotte gedeelte gesmeerd. Met de gipsplaat zal ik daar hoe dan ook in de knel komen te zitten. Ik wil aan die balk niet gaan zagen want die heeft door constructie-technische fouten van 100 jaar geleden al genoeg te lijden gehad..:shock:. Daar word ik nog altijd beroerd van!!!
Een optie is om die kopse kant schoon te maken en die evt wel in t zicht te laten.

Dan dus met q-board werken en een konisch lopend richeltje maken.

In den beginne hadden we gedacht om de muur helemaal op te trekken tot bovenkant balustrade. Die balustrade zou dan zelf konisch gaan lopen. Een bredere dekplank zou dat enigzins verhullen. Bij het trap oplopen zou je dat aan de onderkant dan wel zien. Dat zou wel ook betekenen dat ik de spijlers van de balustrade naar links toe breder moet gaan laten uitlopen.

Dus nu weten we helemaal niet meer wat t meest acceptabele is...
 

Ikgeeftop

  • #12
t Wandje heeft inmiddels, naast verschillende hoekbeugels een kops kantje erbij. Die moet hem de stevigheid geven. Aan de andere kant vd trap zal dat niet gaan. daar wil ik balkjes dwars tussen de vloerbalken zetten waarop ik dan ook hoekijzers kan plaatsen. Nu is het best wel stevig hoor...

20211020_141455.jpg
 

Ikgeeftop

  • #13
Trouwens, een uitstekende afwerking op de balk.
Stel, ik zet daar een keper van 4 x 4 tegen de zijkant van die balk op. Hetzij tegen de bovenkant of onderkant vd balk.
Dan van onderaf daar tegen stuken. Van bovenaf de gipsplaten erop zodat je van bovenaf gezien +- 3 cm van die keper blijft zien.
Maar naar links toelopend zal dat kepertje dan toch ook verdwijnen? Vanaf de onderkant gezien dan, toch...of mis ik wat ? Dat veranderd toch niks aan het konisch lopen van die muur?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Gipsplaat altijd alleen op een vlakke ondergrond aanbrengen. Als het niet vlak is, eerst uitvlakken met rachels.

Hier is de balk niet de moeite waard om in het zicht te laten. Rachel de balk en wand uit totdat de gipsplaat er voor langs kan.

Als dit te ver naar voren komt, kan je ook het wandje (met gipsplaat) tot bovenkant balk laten lopen. De balk dan zelf aftimmeren met multiplex. Het multiplex hoef je niet volledig uit te rachelen als je niet wilt, afstandsplaatjes erachter om het vlak te maken is voldoende. Zelfs met een kromming of schuinte mee laten lopen kan ook. Afhankelijk van hoe ver het naar voren komt aan de bovenkant een kitnaad, afwerklatje of multiplex (koof).
 

Ikgeeftop

  • #15
Bedankt zover; ik zie nog wel enkele obstakeltjes. Zal tzt nog eens posten hoe t gegaan is..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu