Vloer/wandverwarming en warmtepomp

Joostm

  • #1
Ik ga vloerverwarming en mogelijk ook wandverwarming in de woonkamer plaatsen aangesloten op een warmtepomp, dus met lage delta T (3 tot 5 graden?, dus veel lager dan met CV). Ik overweeg extra wandverwarming naast de vloerverwarming omdat de vloerverwarming alleen net wat aan de krappe kant is volgens warmteverliesberekening en daarnaast wandverwarming sneller opwarmt. Vragen:

1) Ik las ergens dat het dan verstandiger is om de lengte van een groep te beperken tot 40 meter (i.p.v. bijv. 70m), maar kan daar verder niets op internet over vinden. Correct?

2) Is het een probleem om wand- en vloerverwarming op dezelfde verdeler te plaatsen?

3) Is het dan verstandig de wandverwarmingsgroepen wat korter te maken (koelen wat sneller af)?
 

Pigion

  • #2
In princiepe moet de installatie zo worden gebouwd dat circulatiepomp in de warmtepomp het hele systeem kan "trekken". Deze pompen hebben voldoende capaciteit, meer dan de gemiddelde CV pomp. Je wil immers met lage watertemperatuur werken? Belangrijk is om de diameter van de slangen in de registers ruim te kiezen.
Bij 16 mm max. lengte 60 meter.
Bij 17 mm max. lengte 80 meter.

Vloerverwarming en wandverwarming kan op dezelfde verdeler. Wandverwarming kan ook alleen en dan 10 graden hoger. Waarom moet de wandverwarming sneller afkoelen???? In princiepe lopen dit soort installaties 24 uur/dag, geen nachtverlaging. Je kan ook de wandverwarming en vloerverwarming in serie zetten, dan wel de lengte van de registers samen niet boven de aangegeven lengtes.
Hoeveel registers denk je te moeten installeren?
Heb je ook nog radiatoren???
Ik heb zelf de fout gemaakt 8 st. 14 mm registers in de vloer te laten infrezen, lengte gemiddeld 80 meter. Hiermee kan ik eigenlijk geen acceptabele circulatie voor een LT systeem krijgen.
Tenslotte: Als je de Duitse taal machtig bent, ga eens kijken op Haustechnikdialoog met als onderforum warmtepompen. Je vind daar een ongekende schat aan ervaring en fouten.
Pigion
 

Bernhard

  • #3
Je hebt alles goed!
Uitleg van Δt. Dat is het temperatuurverschil tussen de aanvoer en retour van de vloer verwarming.
Bv. toevoer 35grd en retour 31grd.
Bij een benodige capaciteit van bv 3Kw moet de flow zijn 645l/h. Dat is 2,5 x hoger dan bij de standaard VV.
De stromingssnelheid in de slangen bij een Δt van 4grd wordt dan ook 2,5 x groter. De circuits moeten dan 2,5 x kleiner worden dan bij de standaard VV. Een lengte van 40mtr is goed.
De standaard VV is een statisch systeem ( trage opwarming en en geen snelle aanpassing van de ruimtetemperatuur).
Een wandverwarming is wel dynamisch, snelle opwarming en snelle regeling van de temperatuur. De VV kan ook dynamisch worden uitgevoerd met een droogbouwsysteem. Dat is de bij gebruik van een WP een super combinatie. bernhard
 

Joostm

  • #4
Pigion schreef:
[...] Waarom moet de wandverwarming sneller afkoelen????
[...]
Wandverwarming koelt sneller af omdat ze dichter onder het oppervlak van de muur komen te liggen en minder massa hoeven op te warmen. Dat is juist ook gewenst om een wat snellere opwarming te krijgen. Als dat tenminste zo werkt? Is dan een nog kortere leiding in de wand raadzaam? (kleine radiator wordt ook relatief warmer).

Dank voor je ervaring. Ik zal er mijn voordeel mee doen!
 

Joostm

  • #5
Bernhard schreef:
[...]
De standaard VV is een statisch systeem ( trage opwarming en en geen snelle aanpassing van de ruimtetemperatuur).
Een wandverwarming is wel dynamisch, snelle opwarming en snelle regeling van de temperatuur.
Dus toch wand/vloer liever niet op één verdeler (behalve als vv droogbouw, maar dat is lastig, want met de hoogte van de betonvloer is al rekening met natbouw gehouden). Is het nog een optie de lengte van de wand-kringen veel korter te maken en dan met stelmotoren in/uit te schakelen? (Er komt -zelfbouw- domotica, dus aansturing moet wel lukken.)
 

Bernhard

  • #6
De lengte van de circuits is afhankelijk van het aantal m2 VV en de WV.
Bv. warmteverlies is 3Kw/h. M2 is 60. Dan heb je 50W/m2 nodig. Dan kan de lengte van de circuits wel langer worden.
Bij een droogbouw- en wandverwarmingssysteem worden slangen met een diameter van 12mm toegepast.
bernhard
 

Joostm

  • #7
Heren, dank voor de reacties. Ik ga aan de slag!
 

Pigion

  • #8
Een vloerverwarming op LT basis is zelfregulerend en zeker met een warmtepomp moet je hoge flow mogelijk maken. Liever geen regulerend afsluiters/stelmotoren etc. De vloer is zo traag, dat er eigenlijk niets te regelen is.
Pigion
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu