Vloerverwarming uitbreiden met wandverwarming?

Shamrock

  • #1
Momenteel ben ik de gehele benedenverdieping aan het renoveren. Van de week gaat de huidige plavuizen inclusief dekvloer eruit zodat er vloerverwarming in kan.

Nu vroeg ik mij af of het mogelijk zou zijn om, als een grotere verdeler koop, met dezelfde leiding en tacks een deel van de buizen in de muur te verwerken. Een soort bijverwarming vanuit een aantal muren.

Ik heb de keuze uit betonnen buitenmuren en binnenmuren (met buren) of een aantal Ytong muren. Voor op beton dacht ik zelf gewoon horizontaal tacken en de stucadoor er een aantal lagen overeen laten zetten. Ik zou voor de buiten muren er wel iets van stralingsfolie of isolatie achter willen verwerken maar weet niet zo goed hoe, als er nog stuc tegen aan moet.

Een andere optie zou kunnen zijn om in de Ytong blokken te frezen en hierin de buizen te leggen.

Ik vind alleen bar weinig over het fenomeen online, de meeste dingen die ik vind zijn in de ecobouw hoek en is voornamelijk toegespits op dingen met leemstuc enzo.

Iemand hier ervaring of ideeën?
 

Fiesiekus

  • #2
Zijn die muren wel goed geïsoleerd?

Er is wel onderzoek gedaan naar electrisch verwarmd behang. Echter met slangen wordt het een ander verhaal, nog afgezien van lucht die bovenin ophoopt. En vind maar eens een stucca die over de slangen wil en kan stucken.......
 

Shamrock

  • #3
De buitenmuren hebben isolatie van R2.5 erin zitten, de aanbouw zelfs al 2.9. Dus daar maak ik me niet zo druk om.

Voor lucht in de slang ging ik er van uit dat ik ze fiks zou doorspoelen voordat ik het circuit zou sluiten - eigenlijk niet veel anders van de slangen in de vloer.

Ik had m'n stuccadoor er nog niet over kunnen spreken (hij's op vakantie), maar het zou een laag van max 4 cm betreffen, lijkt me niet onoverkomelijk?

De andere optie is natuurlijk dat ik de Ytong wanden infrees en de slangen in de wand leg, dan hoeft er geen dikke laag op. Een aantal yong wanden moet ik zelf nog zetten, misschien eens kijken naar de silka klimaatwandblokken.

Want ik allemaal wel niet over heb voor de koukleum van een vriendin van me ;)
 

Fiesiekus

  • #4
Zoals gezegd, fysisch haalbaar, maar technisch wel met enige hobbels. Als je gaat infresen, zit je toch met lucht, tenzij je de verdeler een verdieping hoger plaatst. In de verdeler vindt nl. ook meestal de ontluchting plaats.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik zet zo mijn vraagtekens bij het wegsmeren van de leidingen. Zo'n dikke laag opzetten over de slangen zal niet eenvoudig gaan. Het moet tensotte ook nog een beetje strak worden. Overigens kan er dan geen isolatiefolie achter, want dan krijg je hechtingsproblemen met je stucwerk. Ja, extra isoleren kan wel, maar dan wordt de constructie natuurlijk veel dikker.

De meest haalbare oprie is volgens mij het infrezen in de muur. In een betonnen muur een heidens karwei dus. Ook ben ik bang dat je luchtophoping krijgt in je slangen boven in de muur.

Ik vraag me af of je niet beter een extra radiator kunt plaatsen.
 

Pigion

  • #6
De ontluchting is een groot probleem bij verticale slangen, zelfs met de verdeler boven. Elke met lucht gevulde "top" moet worden gesommeerd voor de te overwinnen opvoerhoogte van de pomp. Met b.v. 20 toppen met een luchtinsluiting van 20 cm, dan moet de pomp 4 M. opvoerhoogte extra (optellen bij de leidingweerstand) overwinnen. Uit een ervaringsgeval bij een kennis, weet ik dat het een mislukking is geworden.
De slangen horizontaal in de muur is het beste, doch verzwakt de voorzetmuur. Ik zou alleen de onderste 1,5 M doen.
Pigion
 

Fiesiekus

  • #7
Lijkt eigenlijk wel simpel. Maar door wandverwarming maak je meer gebruik van de lage-T warmte en je bent de "koude-straling" van een koude muur kwijt. Hoewel dat laatste, bij een goed muurisolatie en een grote radiator erondertegenaan, ook wel mee zal vallen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Toevallig had een klant van ons dit zelf ook toegepast in de wanden van zijn badkamer.

En gelukkig dat wij er niet in getrapt waren, om dit zo aan te leggen.
Want het was één grote elende.
De lucht was niet voldoende uit de slangen te krijgen, om een goede doorstroming te krijgen.

Die heeft daarom ook maar weer de hele boel afgesloten, en een mooie radiator geplaatst.

Wat wij wel eens geplaatst hebben, is elektriche verwarming achter een gedeelte van de wand tegels.
Maar dat was meer bedoeld als een soort knuffelmuur.
 

Ceevee

  • #9
Wandverwarming is geen enkel probleem, er liggen kilometers slangen in woningen voorzien van een aardwarmte systeem, ook in wanden (wel ingefreesd of de blokken die U noemt). kleine groepen maken en een aparte verdeler voor de wanden. En tot nog toe ook geen probleem voor een goede stucadoor. De slangen vullen we voor ze in bedrijf worden genomen.
 

Bernhard

  • #10
Zoals Ceevee al schrijft er wordt zeer veel wandverwarming toegepast.
In 1999 heb ik in mijn huis vloer- en wandverwarming geinstalleerd.
Ik heb leidingen met een diameter van 10mm gebruikt.
De opbouw die ik heb toegepast is :
- eerst een laag isolatie( hiermee voorkom je dat teveel warmte in de
muur komt)
- aanbrengen van een vlies (voor een goede hechting van de stuclaag)
- slangen op de isolatie gemonteerd
- eerste laag stuc aanbrengen
- daarna afstucen
Ik heb geen probleem met lucht in de leidingen en heb geen scheuren in het stucwerk. De wandverwarming heb ik aangebracht op de buitenmuren.
mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu