Vloer, tussenvloer en dak geisoleerd (renovatie) en nu?

Kimjansen

  • #1
Ik heb het afgelopen jaar flink wat aan m'n bouwval geklust. Onder andere een hoop PUR, PIR en glaswol gezien :lol: .

Nu wil ik de bestaande verwarmingsinstallatie gaan vervangen en begin ik me af te vragen hoeveel effect ik nu werkelijk mag verwachten. Om de capaciteit van de convectoren af te stemmen zijn er diverse tabellen die uitgaan van:
- Vrijstaand huis, of niet
- Dubbel glas
- Goed geïsoleerd, of juist slecht
- etc.

De meeste kan ik eenvoudigweg met ja of nee beantwoorden, maar omdat de spouwmuur bij mij een beetje een vraagstuk is wilde ik proberen om nu eens echt goed te kijken naar de isolatiewaardes en vergelijken of ik nu erg goed, goed, of gemiddeld geïsoleerd uitkom...

Misschien is hier iemand die daar een onderwezen antwoord op kan geven.

Beginnend met de 'minste': m'n spouw was officieel een luchtspouw van 4-6cm, maar dat hebben ze een hele tijd geleden opgevuld met van dat blauwe ureumformaldehyde foam :cry: . In de spouw is te zien dat het op veel plaatsen gebarsten is, dus ik denk dat het enige 'voordeel' is dat de lucht niet meer vrij kan bewegen in m'n spouw?

Dan verder m'n
- vloer: glaswol onder de deeltjes met Rd van 4.1
- verdiepingsvloer: glaswol met Rd van 3.15
- dak: PIR met Rd van 4.55
- ramen: dubbelglas van +/- 1995

En alle kieren in de constructie met PUR gedicht.

Een volledige EPC berekening wou ik maar niet laten maken
:wink: , maar als leek kom ik er nou ook niet uit of dit nou slecht, gemiddeld of een goed geïsoleerd huis is geworden.
 

Kacheltje

  • #2
Waardes zien er goed uit, wel of geen EPC waarde, ik denk dat je gasrekening meer zegt over het uiteindelijk resultaat dan een label.

Maar wat is je vraag omtrend "en nu"?
 

Kimjansen

  • #3
Ok, dat klinkt in ieder geval goed. De gasrekening is een beetje lastig, er hangt nu een 20 jaar oude HR ketel met een luchtverwarmer er aan, die wil ik vervangen door een nieuwe met convectoren... Een echt punt om rekeningen met elkaar te kunnen vergelijken ga ik dus helaas niet krijgen.

Ik kon eigenlijk geen goede 'samenvatting' in een paar woorden vinden. Maar met "en nu" bedoel ik meer: mag ik er vanuit gaan dat het huis goed of gemiddeld geïsoleerd is (ondanks de twijfelachtige spouwmuurisolatie) vergeleken met een gemiddeld huis en/of nieuwbouwhuis?
 

Kacheltje

  • #4
Als de waardes kloppen en de werkzaamheden goed uitgevoerd zijn is je woning goed geïsoleerd.
Enkele jaren geleden was een RC waarde van 2,5 voor wanden dak en vloer de standaard voor een nieuwbouwwoning.
dubbelglas heb je een vraagteken. HR++ glas isoleerd bijna 3x zo goed dan standaard dubbel glas. Maar op het totaal van de getroffen maatregelen zal dat niet al te veel afdoen op het totaal.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik vraag me altijd af wat voor een zin heeft het om een verdiepingsvloer te isoleren. De temperatuur gaat daar omlaag en vervolgens ga je een paar radiatoren openzetten.
Isoleren is prima tocht bestrijden levert volgens mij veel meer op.
Wil je het onderste uit de kan begin dan met een blowerdoor test uit te laten voeren.
 

Kimjansen

  • #6
@Kacheltje: dankje, die waarde van 2.5 voor wat oudere nieuwbouw geeft mij wel het gevoel dat ik nu in 'goed' zit met isolatie.

@Wgb: ik heb boven slechts een bergzolder die rechtop net te begaan is, hierin onder andere een WTW unit die daar ook ventielen heeft. Verwacht dat het daar dus een stuk koeler blijft dan op de begane grond, maar toch vorstvrij en voldoende geventileerd.


Ik overweeg nog wel de muren een keer met PU schuim overnieuw te laten isoleren, maar daar kan ik nu zonder noodzaak voor gaan sparen :wink: .
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dan is het toch de vloer van de zolder. :wink:
En aan die Rc is iets verandert deze is nog van de vorige eeuw. We zijn inmiddels bij 3,5. Het lijkt wel iets van software. :lol:
En 5,0 komt eraan 2015 maar wees gerust het is voor nieuwe gebouwen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu