Vloer ophogen met 30x30stoeptegels?

Bartoss

 • #1
Hallo,

Ik wil in mijn appartement de vloer in zijn geheel een centimeter of 15 ophogen. De ondervloer is nu afgewerkt met een zandcement laag over beton. Ik wil graag uiteindelijk een gedeelte betegelen (de badkamer), en in de rest een houten vloer.

Mij lijkt nu de goedkoopste oplossing om de hele vloer te laten rusten op wat opgestapelde (evt met wat cement) gewone 30x30 stoeptegels, en daaroverheen Lewisplaten te leggen waar getegeld moet worden, en underlayment (18mm) platen waar hout overheen komt.

Ik kom deze oplossing nergens tegen, vandaar dat ik toch graag eens even wil vragen of ik misschien een moeilijkheid over het hoofd zie. Naar mijn mening krijg je met deze stoeptegels hetzelfde idee als bij ophogen met Ytong blokken, alleen zijn stoeptegels vaak gratis op te halen en Ytong blokken niet. Enige voorwaarde lijkt mij dat de ondervloer sterk genoeg is aangezien tegels zwaarder zijn dan cellenbeton.

Ik hoor graag hoe jullie erover denken!

Groeten,

Bart
 

Ralph

 • #2
Waarom vul je het niet op met drukvaste eps of floormate? Kan je in elke dikte krijgen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #3
Ben wel benieuwd waarom je een vloer 15cm wil ophogen? Lijkt me een flinke waardevermindering.

Het is een flink gewicht wat je gaat toevoegen. Dit zal door een constructeur beoordeeld moeten worden. Leg het ook voor aan de vve.
 

Ralph

 • #4
Zo zwaar is dat niet hoor, ik denk 3 kg p/m2. Alleen in het natte gedeelte komt er iets extra gewicht van de 6 cm estrich, die is verwaarloosbaar.
 

Millew

 • #5
Dat lijkt mij erg weinig. 3 kg is ongeveer 1/3 tegel van 4,5 cm dik.
Of leg je er nog balken overheen?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #6
Als het om een appartement gaat, dan heb je waarschijnlijk benedenburen. Die gaan dat niet leuk vinden zo'n holle klankkast met underlayment erop. Dat wordt gegarandeerd een probleem.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #7
Laat de TS eerst maar eens even aangeven, waarom hij/zij de vloer met 15 cm wil verhogen.
Want dat lijkt mij totaal overbodig.
 

Tiho

 • #8
En ralph zijn 3 kg zal de EPS zijn :wink:
 

Millew

 • #9
Babilonische spraakverwarring :oops:
Als nu de flat maar niet instort, zoals ook met de toren is gebeurd. :lol:
 

Aks

 • #10
Ik zou voor schuimbeton gaan is licht en isolerend.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #11
@aks,

Schuimbeton is lichter dan gewoon beton, maar bij een laagdikte van 15 cm kom je alsnog op minimaal 90 a 100 kg per m2.

In een appartement, dus op een verdiepingsvloer, zou ik dat toch maar niet doen.
 

Bartoss

 • #12
Bedankt voor jullie reacties, ik zal even het een en ander ophelderen.
Het gaat om een gloednieuw appartement, dat casco is opgeleverd. Dat wil dus zeggen dat de vloer nu een zandcement dekvloer is, die ongeveer 18 cm onder het normale niveau ligt (afgaande op hoe bijvoorbeeld de buitendeur uitkomt). Onder de verhoogde vloer moeten dus alle leidingen (waaronder 110mm riolering) komen.

Ik denk dat het gewicht in principe geen probleem zou zijn, de maximaal toegestane puntbelasting is 700 kg (uitgaande van een 50x50 cm vlak), maar we hebben het hier natuurlijk over 30x30, en je moet er ook nog vanuit gaan dat eer nog muren, lewisplaten met beton en bijvoorbeeld een stenen aanrechtblad bijkomen.

Die opmerking over het ontstaan van een klankkast kan inderdaad wel eens iets zijn om bij stil te staan. Geldt dat ook in het geval van lewisplaat met 3-5 cm beton erop? De contactgeluidisolatie van de vloeren en tussenmuren is conform het bouwbesluit +5db. Moet ik denken jullie echt een isolatielaag aanbrengen?

En verder? Dus geen echte bezwaren tegen het idee stoeptegels? Die floormate of schuimbeton kan natuurlijk ook, maar is wederom een investering, terwijl de tegels gratis zijn.

Groet,
Bart
 

Tiho

 • #13
Dekvloer is afwerkvloer.

Kun je wat foto,s plaatsen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #14
Dat je plaatselijk een puntlast van 700 kg kwijt kunt
wil niet zeggen dat u dus 2800 kg/m2 zou kunnen plaatsen

Een normale woning is gedimensioneerd op een belasting van 175 kg/m2.
de puntlast wordt hier niet mee gecombineed.
maar appart gerekend op een verder leeg vloerveld
 

Bartoss

 • #15
De max puntbelasting is 700 kg, op een 50x50cm vlak, daaromheen moet volgens de specs 1,5 vierkante meter onbellast zijn, als ik dus 1 stapeltje tegels per twee vierkante meter leg, zou ik dus uit moeten komen volgens mij. Of toch niet? De maximale verdeelde belasting is overigens, ook volgens de specificatie, 500kg/vierkante meter (het is een gloednieuw (betonnen) gebouw).

Een foto heb ik nu helaas niet bij de hand, als ik die wel heb zal ik hem posten!

Groeten,

Bart
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #16
Het is volstrekt ongebruikelijk om in een appartement de vloer te gaan ophogen met 15 cm. Deze oplossing gaat echt problemen geven. Daarnaast wordt een rioolbuis van 110 cm rond ook niet in de vloer van het appartement verwerkt.
 

Millew

 • #17
Bartoss schreef:
Het gaat om een gloednieuw appartement, dat casco is opgeleverd. Dat wil dus zeggen dat de vloer nu een zandcement dekvloer is, die ongeveer 18 cm onder het normale niveau ligt (afgaande op hoe bijvoorbeeld de buitendeur uitkomt).
Dat betekent dat er rekening is gehouden met een door de eigenaar in te delen gebruik van de ruimte.
Ook is kennelijk rekening gehouden met vrije plaatsing van scheidingwanden e.d. De toegelaten vloerbelastingen, die TS opgeeft zijn niet gebruikelijk, maar voor een vrije indeling wel noodzakelijk.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #18
Maar ook bij een vrije indeling kan het volgens mij niet de bedoeling zijn dat je nog 15 cm beton in je appartement gaat draaien. Vrije indeling of niet.

De indeling is dus toch wel enigszins beperkt, want bijvoorbeeld een 110mm rioolbuis kun je niet wegwerken in de vloer. Je bent dus afhankelijk waar de standleiding zich ongeveer bevindt.
 

Millew

 • #19
Mn22 schreef:
. . . dat je nog 15 cm beton in je appartement gaat draaien.
Er staat nergens dat TS dat van plan is.

Een rioolbuis van 110 mm krijg je echt wel weggewerkt in 18 cm hoogte. Die maat zal daarop ook gebaseerd zijn.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #20
Er staat inderdaad niet dat ts van plan is om er 15 cm beton in te draaien. De suggestie van schuimbeton was van iemand anders.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu