Vloer op de juiste manier opbouwen

RWW

  • #1
Ik heb een huis van 1947 en wou kijken wat de mogelijkheden waren, qua isoleren. Ik ben begonnen met het loshalen van enkele planken om te zien wat ik er onder kon verwachten. Mijn vermoeden werd bevestigd dat ik geen kruipruimte heb (klonk vrij massief als ik sprong).

Nu heb ik een hele rits planken er uit en de planken liggen gewoon op beton en de planken zitten gespijkerd op latjes (om de 70cm) die weer in het beton zijn gestort, destijds.

Ik zal een bovenaanzicht proberen te schetsen:Nu zijn die latjes (3cm hoog, 6cm breed) allemaal al doorgerot door vocht en heb ik er al uit. Ik haal wat hardhout en maak/laat ze maken met hetzelfde formaat als de oude latjes.

Zij aanzicht:
Is het volgende een goede manier om deels te isoleren?:Nieuwe latjes (bruin), Underlayment (oranje) en daar tussenin (geel) deze rol bij de bouwmarkt, of moet ik ander vochtremmende folie gebruiken?

 

Millew

  • #2
De warmteisolatie van die rol is niet zo groot. En als het je bedoeling is om vocht te weren met die rol, dan betwijfel ik het nut ook.

De latten zijn verrot geraakt door vocht, dat uit de grond door de beton trekt. Dus dan zou je de folie onder de latten door moeten leggen.

Heb je ook enig idee hoe dik die betonvloer is? En is het wel beton en geen smeervloer van zand-cement op een laag bakstenen? Bij oude huizen kwam dat ook nogal eens voor.
 

RWW

  • #3
Nee het is echt (gewapend) beton, heb met een steenboor geboord en het is ongeveer 15cm dik voordat ik zand tegenkom.

Die latjes worden van hardhout dus dat die onder het eventuele folie komen lijkt me geen probleem dan toch?

Ik weet niet wat voor materialen er tegenwoordig allemaal in omloop zijn (folies en isolatieplaten), vandaar dat ik met een rol aan kom zetten die bij de bouwmarkt te krijgen is. ;)
 

Millew

  • #4
Het hangt er van af welk hardhout. Sommige hardhoutsoorten zijn bijna net zo snel verrot als vurenhout. Dan moet je het zoeken bij tuinhout, b.v. bankirai of basralocus. Of een goede kwaliteit timmerhout, zoals merbau.

Maar het is toch niet zo'n probleem om de folie onder de latten door te leggen? Je zal de latten dan alleen iets smaller moeten maken dan de sleuven en er voor zorgen dat de schroeven niet door de folie prikken.

Ik zou in ieder geval een gewone dampdichte bouwfolie nemen i.p.v. die rol op de foto. Dat is aluminium met een schuimrug, zo te zien.
 

RWW

  • #5
Ja dat plastic kan er ook wel onder idd. En wat kan er evt. bovenop voor isolatie? Iets wat niet al te dik is.
 

Millew

  • #6
Als ik het zou moeten doen, dan nam ik XPS of EPS met hoge drukvastheid, zo dik als haalbaar is.
Die latjes kunnen dan worden weggelaten. Onder de naden van de underlayment leg je stroken underlayment om de platen onderling te kunnen koppelen.
Dus zoiets:

oranje = underlayment
blauw = isolatie
grijs = beton

Onder de isolatie leg je eventueel de folie, maar ik denk dat dat niet nodig is, omdat de isolatie al behoorlijk dampdicht is.

De betonvloer moet dan wel redelijk vlak zijn, anders gaat de vloer wippen. Kuilen en eventueel de gleuven, waar de latten hebben gezeten, opvullen met egaline.

Voordeel van deze opbouw is een doorgaande isolatie.
 

RWW

  • #7
Ok dan moet ik maar eens achter die platen aan. Ik zag dat ze vanaf 2 cm dik verkrijgbaar zijn, mooie dikte.

Hier nog 2 foto's:

OSB 18mm voldoet ook wel toch, i.p.v. underlayment?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu