Vloer isoleren met folie

Mr. Slob

  • #1
Ik wil mijn vloer vanuit de onderzijde gaan isoleren. Dus iets aanbrengen in de kruipruimte om de houten balken en vloer van inmiddels 80 jaar oud te beschermen tegen intredend vocht.
Dit advies kreeg ik tijdens een zwaminspectie en voor 1500 euro kan ik het wel laten doen, maar volgens mij kan ik dit ook prima zelf.
Het bedrijf wilde alles losse resten hout uit de kruipruimte verwijderen en er dan een folie overheen leggen.

Iemand enig idee wat voor folie dit is en of er nog andere manier zijn om de boel te isoleren?
 

Chathanky

  • #2
De folie zal een damprem zijn zodat vocht niet verdampt in de kruipruimte.
Bij een vochtige grondslag zal het zijn nut best bewijzen.
Als je grond onder de vloer gortdroog is is het niet echt nodig.
 

Fiesiekus

  • #3
Als de vloer al 80 jaar oud is en nog steeds in orde (?) , vraag ik me af wat de toegevoegde waarde van die folie op de bodem is.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
In ieder geval wel de losse houtresten verwijderen, dit is vaak een bron van zwam / schinmmel.
 

renehi

  • #5
Na 60 jaar, had de houten vloer trouwe dienst te hebben gedaan, in mijn vorige huis ook zwam gekregen. I.v.m. verkoop huis moest de reparatie gebeuren door een erkend bedrijf welke 10 jaar garantie geeft. Deze gebruikte o.a. als vochtscherm stukken bouwzijlen (zwarte), deze werden met een flinke overlap aan elkaar geplakt met ducktape. I.d.d. prima zelf te doen. Waarom je nu opeens wel een vloer dampdicht moet maken en 80 of 20 jaar geleden niet, dat heeft toch te maken dat het klimaat veranderd en je kruipruimte toch vaker nat is.
 

Mr. Slob

  • #6
De vloer is niet helemaal gortdroog, maar slechts op enkele gaten iets vochtig. En dan met name aan de voorzijde, op het noorden, waar de ventilatiegaten in de gevel zitten.
Op één van de balken aan de voorzijde zag ik onlangs wel een lichte vorm van zwam, dus het lijkt me verstandig om deze ruimte sowieso te isoleren.
De rest is zo goed als droog, dus daarover had ik zelf ook al m'n twijfels.

Landbouwplastic voldoet dus wel in dit geval of is er nog een andere folie die ik beter kan gebruiken?
 

renehi

  • #7
Als het maar dampdicht is en niet bij de eerste keer dat je eroverheen kruipt stukscheurt.

Nu ga ik wat omstreden opschrijven, waar de specialisten nog weleens van mening verschillen. Bij mijn huis waren de eerste 2 á 3 balken a/d noordzijde verrot. Dit is de zogenaamde kouwe kant van het huis, waar het vocht onder je huis makkelijker condenseert bij de ventilatiegaten. In de winter werd door de specialist aan mij geadviseerd om de ventilatiegaten a/d noordzijde dicht te maken, zomers weer open. Dit is een omstreden theorie, die de desbetreffende man (+/- 30 jaar werkervaring, 10 jaar garantie op het werk) heeft.

Ieder geval dampscherm aanbrengen, bij optrekkend vocht bij de fundering ook de muren behandelen. De vloerbalken goed controleren, hoeveel procent is verrot? Eventueel nieuwe balken ernaast zetten op nieuwe stiepen (muurtjes). Als je woonkamer 6 meter breed is en je maakt 2 stiepen dan kun je 3 balken van 2meter onder je huis doen.
 

Fiesiekus

  • #8
In principe ben ik het nooit met specialisten eens, dit keer ga ik er 100% in mee.

@Esseth: als het in jouw geval op die balk(en) echt om huiszwammen (Serpula Lacrymans) gaat, zou ik daar heel snel werk van maken en door een bedrijf naar laten kijken. Huiszwammen is nl. heel anders dan houtworm of houtrot, veel ernstiger, sneller en grondiger destructief.
 

renehi

  • #9
Bij mij waren binnen 3 á 4 jaar 30%-35% procent van de vloerbalken door
:( Zo snel gaat dat......dit was de normale schimmel (houtrot)
 

Mr. Slob

  • #10
Voor zover ik kon zien ging het slecht om één balk van 250cm lang waarop ongeveer 20 cm zwam zat. Erg ernstig is het dus allemaal nog niet, maar het is wellicht verstandig om het eerder ingeschakelde bedrijf nog eens te laten komen kijken.
 

renehi

  • #11
En een tweede en derde bedrijf om een kosteloze en verblijvende offerte te laten maken...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu