Vliering maken constructie

S3Sen

  • #21
Als je wil stukadoren dan zou ik de wanden niet met OSB gaan bekleden maar met 12,5mm AK gipsplaten. OSB is dan nergens voor nodig. Je kunt er voor kiezen om de TV wand te versterken met wat 18mm plaatmateriaal ten behoeve van de ophanging, maar dat kan dus ook anders zoals eerder aangegeven.
 
  • Like
Waarderingen: julesvaes

julesvaes

  • #22
oke dan ga ik sowieso voor gips platen. alleen de tv wand verstevig ik dan met osb van 18mm. zou een kant osb voldoende zijn en de andere kant deels gips / deels akoustisch paneel. of beide kanten osb?

Gips is goedkoper dus dit is een leuke meevaller!
 

S3Sen

  • #23
Een kant OSB is voldoende.

Overige wanden dan 12,5mm gipsplaat aan beide kanten. Bedenk wel van tevoren waar je 'zware' dingen op wil hangen en verstevig de platen daar met wat OSB tussen de stijlen. Je hebt dan wat meer vlees om in te schroeven als je bijvoorbeeld een toiletrolhouder op wil hangen .En maak een foto van de wand zonder beplating met wat maatvoering erbij, dan kun je altijd nog de stijlen terugvinden als de wand afgewerkt is.

En ik zag in een render een wastafel staan - gebruik achter plekken die nat kunnen worden het liefst waterbestendige gipsplaten, die zijn groen van kleur.
 

julesvaes

  • #24
Goeie! Heel fijn al die tips. Ik ga sowieso overal met groene gipsplaten werken, gezien er ook een bad in de ruimte komt en er komt een ruimte waar we was laten drogen.

Ik ga eens goed nadenken over waar ik evt in de toekomst iets wil hangen. Dan kan ik daar inderdaad balken of hout zetten.

ik ga eerst maar eens starten met de houten balken / constructie intekenen in Google sketchup. Daarna door met het osb en gips.
Zo heb ik straks een mooi lijstje om naar de bouwmarkt te gaan en hoef ik niet 10x te rijden.

Thanks voor de hulp, ik laat snel wat fototjes zien! Fijn weekend alvast
 

stefan9

  • #25
Leuk project :-) Maar heb je al uitgerekend hoeveel bergruimte je effectief zult hebben op de vliering?
Boven de vlisotrap heb je geen bergruimte, en als je het dak verder gaat isoleren wordt de hoogte ook minder. Als de vliering ongeveer 2x2 is en een meter hoog heb je bruto ongeveer 2m3, waar dan de ruimte boven de vlisotrap nog af gaat.
 

julesvaes

  • #26
@stefan9 ik snap wat je bedoelt, en het klopt hoor. Het is niet veel, maar net genoeg voor de kerstboom, de versiering en wat verf wat niet in de schuur mag.

ik twijfel wel of ik daar boven moet isoleren. Want ik zou die bijvoorbeeld leeg kunnen laten en dan de vloer van de vliering bijvoorbeeld kunnen isoleren? Of is dat niet aan te raden ?
 

stefan9

  • #27
Lastig te zeggen. Ligt er ook aan hoe goed het dak nu al geïsoleerd is. Als je de vloer van de vliering isoleert en het dak is slecht geïsoleerd, dan kan de vliering behoorlijk koud worden.
Ik lees dat je er een bad wilt plaatsen en was wilt drogen. Heb je al een goede mechanische ventilatie in die ruimte? Zo'n vliering zou denk ik een uitstekende plek zijn om een ventilatiebox te installeren.
 

julesvaes

  • #28
@S3Sen
Mag onderstaande ook een stuk osb zijn van 18mm dik en dan (169xlengte balk)
1675250666273.png
 

S3Sen

  • #29
De balk tegen de muur bedoel je? Dan zou ik wel voor twee-laags OSB gaan welke je aan elkaar lijmt. Maar een steigerplank is ook een goede optie denk ik.
 

julesvaes

  • #30
@S3Sen yep die bedoelde ik. ik heb nu uw advies gevolgd en er een steigerplank voor gepakt.

Eindelijk dit weekend tijd gehad om het een en ander uit te tekenen. Het ziet er nu als volgt uit: hoor graag jullie op en aanmerkingen wat er eventueel beter kan.

Geel: houten balken 44x69 voor HSB wand
Rose: dak balk (ben even de exacte naam kwijt)
Blauw: houten balken voor de vliering 169x69
Bruin/grijs: steigerplank 32x200
Groen: vlizotrap 700x1200
rood: sparing maat trapgat 2100x900
wit: keukenblad voor wastafel


ik heb nu uw eerdere advies opgevolgd en een blauwe vliering balk van 69x169 over de muur laten lopen, dan heb ik helaas een stukje links (zie tekening onderaan) van 17 cm over waar geen balk onder zit. maar dat is misschien wel op te lossen met een kleiner balkje.
1675619854925.png


tekening 1:
1675619126828.png

tekening 2:
1675619043129.png

tekening 3:
1675619172233.png
 

S3Sen

  • #31
1675677003194.png

Het stukje onder de paarse balk kun je gewoon opvullen met wat rest. De blauwe balken rusten op de wand, dus dragen geen kracht van de paarse balk, dus dat maakt niet uit. En als je de vliering door wil laten lopen tot precies het puntje van de paarse balk dan kan dat ook, een overstek van 17cm is niet zo spannend, als je daar wat ondersteuning maakt wet wat resthout.

Ik zou wel de gele staanders zo plaatsen dat deze onder elke blauwe balk zit (zie rode lijnen).

Ten slotte mag je steigerplank gewoon over de lengte afzagen tot 169mm (groene lijn), dan kan je vloer van de vliering gewoon netjes doorlopen tot de muur.

Voor de rest ziet het er prima uit.
 

julesvaes

  • #32
Balken aangepast en stukje steigerplank afgezaagd: Dan zou hij zoals onderstaand (tekening 1) moeten gaan worden. Heel blij met je hulp en advies zonder hulp was dit mij nooit gelukt! erg bedankt hiervoor.

nog een paar aanvullende vragen en dan kan ik materiaal gaan bestellen :D:

1) Mag er een gat door de blauwe balken van de vliering voor elektra of moet dit echt boven langs?
2) Beetje of topic maar misschien dat je dat ook weet, ik ben al dagen aan het googlen. Op tekening 2 wil ik de afvoer van het bad van punt 1 naar punt 2 brengen. (bad verhoog ik uiteraard). ik wil hem in de vloer hebben (frezen) maar ik weet niet of dit constructief kan. Betonnen vloer van 18cm +4cm zandcement deklaag. (tunnelbouw constructie).

1675682316701.png






tekening 1:
1675681312087.png


tekening 2:
1675681888085.png
 

S3Sen

  • #33
1) Ja je mag wel kleine gaatjes voor elektra boren door de balken heen. Het liefst in het midden van de balk qua hoogte, en dan bij de uiteinden waar de oplegging is, dan hebben ze het minste effect op de sterkte van de balk. Maar bij een vliering zou ik me daar helemaal niet druk om maken.
2) De dekvloer van 40mm mag je sowieso in doen wat je wil, maar in zou niet in de betonvloer gaan frezen of slijpen, dan verzwak je de constructie. Of dit gevolgen heeft durf ik niet te zeggen. Ik zou een alternatief proberen te bedenken, maar daar kan ik je in elk geval onvoldoende over adviseren.
 
  • Like
Waarderingen: julesvaes

julesvaes

  • #34
dan weet ik voorlopig even voldoende. ik zal straks foto's maken van het eind resultaat!

1) de HSB wanden mogen gewoon met 2 schuine schroeven op de hoek?
2) de blauwe balken met balk dragers op het steigerhout?
3) en de steigerplank verankeren aan de muur met chemisch anker of slag pluggen voldoende?
 

S3Sen

  • #35
1) Ja
2) Ja
3) Waar is de wand van gemaakt? Kalkzandsteen/beton? Dan zou ik keilbouten toepassen, m8 ofzo. 5 stuks zeg ik even gevoelsmatig. Chemisch anker is niet nodig.
 

julesvaes

  • #36
23cm beton is het, ik heb nog wel chemisch anker liggen. keilbouten moet ik nog kopen.
 

S3Sen

  • #37
Chemische ankers zijn ook prima als je dat hebt liggen in plaats van keilbouten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu