Vliering op zolder, balkdikte

Avballeg

  • #1
Op onze zolder wil ik een nieuwe vliering maken omdat de "oude" vliering te laag ligt ten opzichte van de dakkapellen.
Maar ik kom er maar niet goed uit welke balkdikte ik moet nemen voor de constructie. De total overspanning is 3 meter. Aan de ene zijde kan een balk aan een betonnen muur verankerd worden en dan met balkschoenen de overspanningsbalken en aan de andere zijde kan er een balk aan de schraag gemaakt worden.
Daarnaast wil ik ook een tweede vliering maken boven de trap en gang. Deze overspanning is 2 meter en hier komt dan een vlizo trap in.
Ik heb nog gezocht naar de site van houtinfo, alleen doet daar helaas de balkenschuif het niet meer. Ik hoop dat een van jullie mij kan helpen.

Groeten,

Alexander
 

Millew

  • #2
Die balkenschuif had je niet verder geholpen omdat die alleen geschikt is voor een paar standaard oplossingen: woonhuisvloer en plat dak. Een vliering zit er niet bij.

Gerekend met de gebruikelijke nuttige belasting voor vlieringen van 70 kg/m2, een eigen gewicht van de vloer+plafond van 40 kg/m2 kom ik op de volgende maten:
3 m overspanning: 145x45 mm, h.o.h. 0,4 m. > doorbuiging ca. 5 mm.
2 m overspanning: 120x32 mm, h.o.h. 0,6 m. > doorbuiging ca. 3 mm.

De doorbuiging in het midden van de balken is bij volledige belasting van de vloer en hout sterkteklasse C18. Bij een lagere houtkwaliteit, b.v. C14 zal de doorbuiging ca. 20% hoger zijn.
 

Avballeg

  • #3
Super bedankt voor het antwoord... ik ga hiermee aan de slag!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu