Vliering op zolder aanleggen: constructieadvies gevraagd

Pasole20

  • #1
Ik wil graag een vliering (572 x 508 cm) op zolder maken met behulp van Vuren C18/C24 Geschaafd - 75x225mm (nettomaat 70x220mm) vloerbalken. (zie bijlage voor de maatvoering van de geplande vliering) Aan de uiteinden van de vliering heb ik de beschikking over 2 prefab gewapende betonwanden om het 1 en ander op te bevestigen. Afstand tussen balklagen zal denk ik 610 mm zijn ivm de OSB platen die ik aan de bovenzijde van de vliering wil gaan gebruiken.

De scheidingswand in het midden wordt volgens de huidige inzichten waarschijnlijk opgetrokken uit 10cm dikke GIBO G5/800 blokken (50 x 20 x 10cm) Andere goede ideeën zijn welkom.

Ik wil de vliering zwaar kunnen belasten zodat ik altijd safe zit wat betreft zaken die ik daar wil gaan opbergen.(eronder komt een slaapkamer) Indien mogelijk zou ik de vuren balken via de trap ophoog naar zolder willen kunnen dragen. (indien dit geen haalbare kaart is dan zou met een kraan door het dakraam zou evt ook nog wel kunnen)

Welke balken layout adviseren jullie mij te gebruiken en hoe kan ik de constructie ter hoogte van de scheidingswand het beste ondersteunen?

Het zou ideaal zijn als de scheidingswand in de toekomst gedeeltelijk zou kunnen worden verwijderd zonder dat dit gevolgen heeft voor de draagkracht van de vliering.

Bij voorbaat dank voor al jullie adviezen. 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Zoek op het forum naar de balkenschuif, die vind je bij Muren, wanden en plafonds. Daarin kan je de afmetingen aflezen voor een verdiepingsvloer.
Maar controleer / of laat controleren, of de onderliggende vloer de belasting van de dragende tussenwand kan dragen.
 

Pasole20

  • #3
@Rola. bedankt voor je reactie. ik had de balkenschuif tool al geprobeerd (erg handige tool) en die gaf aan dat als ik alles met 1 balk zou willen ondersteunen (dus 575 cm wil overbruggen tussen de betonwanden) ik een netto kopmaat van 70 x 270 mm zou moeten gebruiken icm met een onderlinge balkafstand van 305 mm.

Ik denk alleen niet dat ik die 6 meter door de trap naar boven krijg.

een alternatief volgens die tool zou C18 of C24 zijn met kopmaat 70 x 220 mm icm met een onderlinge balkafstand van 610 mm. Dan zou ik 1 balk met een lengte van 325cm kunnen gebruiken en een balk van 247 cm en een balk aan beide betonwanden om de balkdragers waterpas aan te bevestigen. Deze balken krijg ik denk ik ook wel via de trap naar boven. De vraag is in deze uitvoering dan alleen hoe ondersteun ik de balken voldoende waar ze elkaar ontmoeten? (boven de GIBO scheidingswand in het midden)

(de vloer waar de GIBO wand op komt te rusten is een breedplaatvloer) In hoeverre kan een GIBO wand een dergelijke vliering dragen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Die laatste vraag moet je aan een constructeur stellen. Je hebt nodig de wapeningstekeningen van de vloer ( plaat-, bijleg- en bovenwapening) en eventueel de bijbehorende berekeningen. Indien je deze niet zelf hebt, kan je die opvragen bij de gemeente.
 

Pasole20

  • #5
Kan iemand mij het gewichtsbelastingsverschil per m2 aangeven in de balkenschuiftool tussen een zware en lichte dekvloer? Ik wil 18mm OSB platen als afdekking gebruiken maar zware dingen op de vliering kunnen stallen.

Wat weegt een C24 vurenbalk met een kopmaat van 270x70 mm ongeveer per strekkende meter?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Balkenschuif gaat uit van woningbelasting, dus als op een verdiepingsvloer. Dat is 175 kg/m2. Dat is normaal gesproken voldoende, zeker als de toegang een vlizotrap is.
De onderliggende vloer waar je de dragende wand op wilt plaatsen is ook niet op meer belasting berekend.....( dus een dragende wand erbij is zeer waarschijnlijk niet mogelijk)
 

Pasole20

  • #7
Een normale vloerbelasting van 175kg/m2 zoals jij aan geeft is de "lichte dekvloer" optie in de balkenschuif tool?

is die max 175kg/m2 vloerbelasting ook de standaard voor gewapend betonnen verdiepingsvloeren anno 2018?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Ja, al sinds +/- 1992.
Gewicht balk, 380 tot 400 kg/m3
0,07 x 0,27 x 1 x 380 = 7,2 kg/m dus max 8 kg/m.
 

Pasole20

  • #9
Is een dergelijke vliering tussen. 2 beton wanden vergunningsplichtig?

Ps Ik heb al even op de website van het omgevingsloket zitten kijken maar kom er daar niet echt helemaal uit. Je past in principe de draagconstructie van de bestaande woning niet aan maar er komt door de vliering natuur wel meer druk op de fundering te staan....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu