Vliering maken op zolder

A

Anonymous

Gast
 • #1
Hallo klussers,

We zijn bezig met het maken van een vliering op zolder.
De zolder (schuin dak) is erg hoog, en de ruimte in de nok is nu ongebruikt.

Op de gordingen die ca 250 hoog zitten, legden we van L naar R balken van 63 mmdik x 160 mm hg, van 280 cm lang, met een onderlinge afstand van ca 50 cm, in totaal 10 van deze zware jongen.
Op de balken ligt inmiddels 15mm spaanplaat (ic de vloer van de
nieuwe vliering.

Onder tegen de balken willen we ook plaatwerk aanbrengen, dat wordt dus het plafond van de verlaagde zolder. In het verlaagde plafond komt isolatie en de verlichting.

Nu komt ik eindelijk bij mijn vraag, want al bouwend, ga ik mij steeds meer zorgen maken om het gewicht van de hele constructie, waar dan nog het op te bergen spul op de vliering bij komt.

Het geheel hangt uiteindelijk op 2 van de dakspanten!
Heeft iemand van jullie idee of dit allemaal wel verantwoord is?

Vast heel hartelijk dank voor serieuze reacties,
en vriendelijke groet.

Poet
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • A

  Anonymous

  Gast
  • #2
  Ik heb niet zo veel verstand van constructies, dus daar bemoei ik me niet mee... Maar waar ik me grote zorgen om maak is dat er voor die vloer gekozen is voor spaanplaat! Als er nou iets is wat geen dragende kracht heeft is het wel spaanplaat, daar zit helemaal geen doorlopende vezelstructuur in!

  Ik raad je dringend aan dat te vervangen door (minimaal!) 18 mm multiplex, hechthout oid. Dát heeft draagkracht, en dat heb je toch nodig, want als je iets op die vliering wilt leggen moet je er zelf ook op liggen. Of het geheel verantwoordelijk is, kan via een klussite niet beoordeeld worden, daarvoor moet een deskundige ter plaatste de zaak bekijken en eventueel daarna berekenen! Denk eraan dat voor deze ingrijpende wijziging in de constructie waarschijnlijk een bouwvergunning nodig is

  En je loopt het risico dat in geval van schade (brand, instorting) je verzekering niet zal uitkeren!
   
  A

  Anonymous

  Gast
  • #3
  KlusKees,

  Bedankt voor je reactie.

  Wat je opmerking betreffende spaanplaat betreft, heb je natuurlijk wel gelijk dat dat niet al te stevig is, maar het ligt op balken die op een onderlinge afstand van 55 cm liggen, bovendien is er op de vliering geen stahoogte, dus wordt 't liggen en kruipen... En er worden alleen lichte dingen op die vloer opgeborgen.

  Vr groet,
  Poet
   
  A

  Anonymous

  Gast
  • #4
  Nou ja Poet, je moet het natuurlijk geheel zelf weten, maar 15 cm spaanplaat is niet veel! Ook als je eroverheen kruipt komt er flink gewicht op, en als het spaanplaat breekt ben je verder van huis. Ik zag dat je op een ander forum dezelfde vraag hebt gesteld, en wat dat spaanplaat hetzelfde advies hebt gekregen, in dit geval werd "underlayment" geadviseerd.

  Je kunt er nu nog bij, als de spullen er straks liggen en je zakt erdoor?
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu