Vliering 130X250cm maken op zolder. Stevig genoeg?

Parci

  • #1
Dag,

Het betreft dus een vliering van 1.30 diep en zo’n 2.30/ 2.40 lang, deels boven het trappengat. Hoogte van deze bergruimte is ongeveer 1.30m. Het gebruik ervan zal opslag zijn in 1e instantie, maar eventueel in plaats van opslag als slaapplek. Het moet dus ook sterk genoeg zijn om 2 personen en een bed te dragen. Het lijkt mij niet een heel zware constructie gezien het beoogde gebruik, maar het moet hoe dan ook 100% veilig worden.

De situatie zoals op de foto’s:
Het muurtje van de cv is niet dragend.
Idee nu is om voor het muurtje cv (dus meer zolder inwaarts) een 8x8 staande balk te gebruiken op de betonnen vloer, het muurtje naast de wasmachine uit te lijnen op deze paal (dus nog zo’n 6 cm naar voren trekken) en verder opbouwen om ook als ondersteuning te dienen, en als laatste rechts (kijkend vanuit zolder tegen voorkant wasmachine) ook een 8x8 pilaar te plaatsen. Evt staande pilaren 8x8 verankeren in de betonnen zolder vloer. Daar bovenop wil ik de dragende balk van links naar rechts monteren waar de dwarsbalken op gemonteerd gaan worden. Bij voorkeur dus niet de dragende balk tegen de staande pilaar monteren (wat gebruikelijker is?)

Dit omdat ik niet wil dat de hele vliering nog de breedtemaat van deze balk de zolder in komt en ik kan de balk ook niet laten doorlopen ivm de ruimte tussen de cv muur en de afvoer buis. Dit zou te breed worden en ik heb dan een probleem met de laatste dwarsbalk aan de linkerkant, omdat die dan op het muurtje van de cv gemonteerd moet worden. Bij de bevestiging van de draagbalk op de pilaar kan deze dwarsbalk wellicht daar de cv muur rusten op de draagbalk.

De wand achter de wachmachine is een dragende wand, deze scheid mijn woning met die van de buren. Ik ga ervan uit dat ik daar veilig balkendragers op kan monteren om de vliering aan deze zijde daarop te laten rusten.

ik twijfel dus of deze constructie stijf genoeg wordt. En of er nog maatregelen moeten worden genomen om de eventuele druk op het dakbeschot links en rechts op te vangen.

Ik verneem graag een reactie hierop. :-)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is op afstand niet te beoordelen, haal er een bouwkundige bij die ter plaatse advies kan geven.

13 van de 14 foto's verwijderd omdat ze niets toevoegen, er is wat de constructie betreft niets aan af te lezen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als er een bed op komt te staan wordt het een vloer. Daar is dan een vergunning voor nodig en dus ook een constructieberekening. Er moet dan ook een normale trap naar toe komen. En er zijn dan nog wat meer eisen in het bouwbesluit (verblijfsgebied).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu