Vliering isoleren met dampdichte folie?

SannevanderWal

  • #1
Hallo,

Samen met mijn vriend hebben we een huis gekocht waarvan we nu de bovenverdieping aan het verbouwen zijn. Nu heb ik een vraag over het volgende,

Het huis heeft een zadeldak met een relatief kleine vliering. De bovenverdieping is nergens geïsoleerd dus dat hebben we nu overal aangebracht (tegen alle muren en vloer van de vliering). Omdat de vliering dus relatief klein is hebben we de vloer van de vliering geïsoleerd met PIR platen (tegen schuine dak zelf verlies je teveel ruimte waardoor er weinig meer van de vliering overblijft). Nu is mijn vraag of we ook een dampdichte folie moeten aanbrengen aan de binnenzijde dus over de PIRplaten en dakbalken heen om daar vervolgens gipsplaten op te plaatsen? Helaas hebben we de slaapkamer al helemaal dicht gemaakt dus daar kunnen we helaas de folie niet meer aanbrengen maar is dit wel noodzakelijk voor de andere kamers en wat zijn de consequenties dat dit niet is gebeurd in de slaapkamer?
Ik begrijp het principe van de folie, om condensatie tegen de balklaag te voorkomen maar omdat er nu nog een ruimte tussen zit (de vliering zelf) vroeg ik me af hoe belangrijk die folie is.

Met vriendelijke groet, Sanne
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De PIR platen waren voorzien van een aluminium cachering. Zo ja, aluminium is dampdicht. Dat scheelt. Blijft over hoe strak zijn deze platen tussen de balken geplaatst. Veel grote kieren dan kan er meer warmtestroom naar de vliering. Dus ook meer vocht.
Geen idee hoeveel warmtestroom door de balken zou kunnen trekken waardoor deze in de periode midden october tot half mei, dusdanig vochtig worden en blijven dat er schade zou kunnen ontstaan.
Meer oppervlakte geisoleerd, dan gaat ook de temperatuur op zolder naar benenden waardoor er misschien meer geventileerd moet worden. Zeker als de klus volledig af is echter geen idee hoeveel dat zou moeten zijn.
Er lopen geen buizen over zolder waar water in zit.
 

MvanV

  • #3
Dampdichte folie is niet eens zozeer tegen wind en warmtestroming.
Het houdt waterdamp tegen, in warme lucht kan meer damp dan in koude lucht en daarom zal op plekken die enorm kouder zijn condens komen.
Als je open isolatie hebt zoals glaswol dan kan er condens op hout achter isolatie komen en rot t hout. Typisch jaren 70/80 bouwfoutje. Bij een vliering zal dat niet gauw optreden omdat aan de bovenkant ook een grote massa lucht zit. Het probleem ontstaat vooral als het condenspunt nauwelijks luchtstroming krijgt. Bijv glaswol onder een platdak.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu