Vliering in nieuwbouwwoning - uitdaging: 1 metalstud wand, 1 cellenbetonwand

Robbert uit Bunnik

  • #1
In een nieuwbouw 2-onder-1-kap woning, eind 2021 opgeleverd, wil ik een vliering realiseren van ongeveer 3x3 meter, op ongeveer 240 cm hoogte. De uitdaging hierbij is het feit dat er 1 metalstud tussenwand is die (dus) niet mag dragen, en 1 gedeeltelijke wand (rest is open) van 10 cm dikke cellenbetonblokken. Is het uberhaupt mogelijk om hier een vliering in te plaatsen? Ik zat zelf te denken aan het plaatsen van houten staanders/pilaren tegen de wand(en) die niet mag dragen. Zie bijgaande afbeeldingen: 2D schets bovenaanzicht, 3D schets boven- en onderaanzicht, foto van de deur en houten paneel bij het trapgat. Bij voorbaat dank voor tips en advies!

vliering-2D.png vliering-3D-bovenaanzicht.png vliering-3D-onderaanzicht.png vliering-situatieschets.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat moet zeker wel lukken. Eigenlijk moet je wel zeker weten dat het huis het extra gewicht aan kan, maar het risico bij een bergzolder is normaal laag. Hoe hoog wordt de ruimte?

Als je de kolom bij de metal stutwand wilt wegwerken, kan je deze in de wand zetten. Plaatselijk gipsplaten verwijderen. Je hebt dan wel veel extra werk. Voor de wand zetten is ook een uitdaging, omdat daar een deur en trap zit.

De trap naar de zolder kan toch ook naast de zolder? Dat scheelt een berg (opberg)ruimte en maakt het makkelijker om grotere spullen boven te krijgen.

vliering-2D.png
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
ik zou onder de balk aan de zijde van het trapgat gewoon 2 staanders zetten
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
@IJkenhout
Een vliering bestaat niet meer in de belastingnorm sinds de invoering van de eurocode.
Oftewel het dient beschouwd te worden als een vloer in een woning met de bijbehorende belastingen.
Je voegt extra belasting toe op de onderliggende vloer, en gaat er vanuit dat deze belasting gedragen kan worden door de vloer.
Het toevoegen van belasting is ook een constructieve wijziging.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Goed om te weten. Ik had gehoord dat er nog steeds reducties mogelijk zijn als de vloer niet geschikt is voor normaal gebruik vanwege lage hoogte en slecht bereikbaar. En het betreft hier ook geen nieuwbouw maar verbouw. Uiteraard zijn we het wel eens over dat het deugdelijk gebouwd moet worden :wink:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Dat klopt, er bestaat bijvoorbeeld rechtens verkregen niveau.
Maar dit is een nieuwbouwwoning uit 2021, dan mag je niet onder de regels van het nieuwbouwniveau gaan zitten.
 

Robbert uit Bunnik

  • #7
dank voor de reacties;

"zeker weten dat het huis het extra gewicht aan kan" (@IJkenhout)

en

"dient beschouwd te worden als een vloer in een woning met de bijbehorende belastingen" en "mag je niet onder de regels van het nieuwbouwniveau gaan zitten" (@Rola)

ik ben geen bouwtechnisch ingenieur (vandaar de vraag op dit forum); even als leek ernaar kijkende; als de spullen die nu op de overloop op zolder staan plus het gewicht van het materiaal waarvan de vliering gemaakt zou gaan worden ineens niet meer gedragen zou kunnen worden door de bestaande vloer/muur dan lijkt mij dat wel heel erg drastisch (het gaat om een paar kratjes gereedschap en wat vakantiespullen). Bij oplevering van het huis heb ik mijn plannen voor het gaan (laten) bouwen van een vliering aangekondigd; er werd hier verder niet voor gewaarschuwd o.i.d. dat dat niet zou kunnen. Maar ik ben het helemaal eens; het moet allemaal natuurlijk wel bouwtechnisch verantwoord zijn en kloppen (vandaar ook de vraag hier).

@IJkenhout "Hoe hoog wordt de ruimte" -> komt op ongeveer 240 cm hoogte, resterend onder het puntdak is dan ongeveer 65 cm op zijn laagst en 150 cm op zijn hoogst - ruimte is in het geheel op zijn hoogste punt 410 cm. Functie vliering is/wordt niet een leefruimte maar opslag voor wat spullen.

@Boertje125 "ik zou onder de balk aan de zijde van het trapgat gewoon 2 staanders zetten" - zoiets zat ik ook aan te denken, alleen vraag ik mij nog af of dat kan met behoud van het nu bestaande houten paneel bij het trappengat of dat dat eerst weggehaald zou moeten worden.

Ook rest mij de vraag hoeveel en waar staanders/pilaren zouden er in totaal moeten komen (of zijn slechts die 2 die @Boertje125 voorstelt werkelijk voldoende?), en hoe dik zouden deze moeten zijn?

trap naast ipv in vliering hou ik ook nog als optie open inderdaad, goede suggestie.

vliering-3D-bovenaanzicht[2].png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
De staander het liefst rechtstreeks op de vloer zetten.

Robbert uit Bunnik schreef:
er werd hier verder niet voor gewaarschuwd o.i.d. dat dat niet zou kunnen.
Helaas werkt dat bij de meeste bouwers nu nog niet zo. Vanaf volgend jaar gaat dit mogelijk veranderen. Er komt een waarschuwingsplicht, en ik vermoed (hoop) dat dit soort zaken er ook onder vallen.

Bij zo'n kleine vloer / lage ruimte is het risico beperkt. Dus aan de slag :wink:

Waar hangt de rookmelder nu? Misschien moet die verplaatst worden.
 

Robbert uit Bunnik

  • #9
@IJkenhout "aan de slag" zeg je; maar ik weet nu nog steeds niet hoeveel en waar staanders/pilaren moeten komen en hoe dik zouden deze moeten zijn.

Rookmelder hangt aan steel van ongeveer 60 cm van de muur op 3.75m hoogte "in de nok", zie foto. Ik ga ging er al van uit dat die inderdaad verplaatst moet worden.

rookmelder zolder.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
In donkerblauw de plekken voor de twee kolommen. In lichtblauw een alternatieve plek.
70x70mm verwacht ik voldoende te zijn. Schroef ze ook vast aan de muren, voor de stabiliteit.
Ik heb ook de (nieuwe) plek voor de rookmelder aangegeven.

1648451006703.png
 

Robbert uit Bunnik

  • #11
@IJkenhout kijk daar heb ik wat aan - bedankt voor de input!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu