Vliering, vraag over constructie

DerekVliering

  • #1
Goedenavond klussers,

Ik heb al de nodige posts hier op het forum gelezen over vlieringen. Het meeste is mij wel duidelijk, maar waar ik niet helemaal een duidelijk beeld bij krijg is het volgende; 1 van de wanden waar de vliering aan zou moeten worden bevestigd is gemaakt van gipsblokken. Dit is uiteraard niet geschikt om de vliering aan op te hangen. De oplossing die ik voorbij zie komen zijn staanders, maar de precieze constructie wordt meestal niet echt beschreven. Mijn situatie:

Vliering inclusief staanders.png

De rode wanden zijn gipsblokken, de zwarte wanden zijn van beton. Het groene vlak is het oppervlak van de vliering. Boven de vliering vloer blijft na constructie =/- 70 cm over. Ik ga de vloer beladen met verhuisdozen etc, geen bijzonder zware spullen. Maar het is wel handig als je er zelf behoorlijk op kunt leunen om spullen achterin weg te zetten of te pakken. Het moet dus wel wat gewicht kunnen hebben. Op de plek van de pijlen ben ik van plan om de staanders neer te zetten en ook vast te maken aan de gipsblokkenwand.

Weten jullie welke maat deze staanders moeten hebben?

Als de staanders eenmaal gemonteerd zijn, komt het belangrijkst: hoe verbind ik de lange balken die vanaf de betonwand komen? Als volgt?:

Vooraanzicht gipswand.png


Aan de voorkant van de twee staanders/kolommen zou ik dan een balk bevestigen met daarop raveeldragers/balkdragers (de rode rechthoeken). Is dit logisch of is er een betere oplossing?

Benieuwd naar jullie input
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De kolommen kan je uitvoeren in bv. 70x70. Je hebt er twee nodig. De maat van 130 kan je wellicht beter wijzigen in 122 of 125, omdat dat een hele plaatmaat is. Dan komt de h.o.h. van de balklaag ook beter uit.

Is de verdiepingsvloer van beton? Als deze van hout is, moet je wel even controleren of het extra gewicht er bij kan.
1657616703250.png
 

DerekVliering

  • #3
Goedemorgen IJkenhout, bedankt voor je reactie. Die kolommen ga ik op die manier uitvoeren :prima:. Je opmerking over de maatvoering snap ik. Is het ook een optie om OSB of Underlayment plaat haaks op de dwarsbalken te leggen? Ik heb ter plekke te weinig manoeuvreerruimte om de vloer uit een grote plaat te maken.

De verdiepingsvloer is van beton (begane grond, interne berging, plafond hoogte 3 meter), dus die extra belasting is geen probleem.

Heb je nog tips voor de contrstuctie aan de kant van de gipsblokkenwand? Twee kolommen van 70x70, daar horizontaal bovenop nog een balk van 70x70 en daar tegenaan een grotere balk om de balkhouders op kwijt te kunnen? De balken zullen 145 mm hoog zijn, dus die kan ik denk ik niet zomaar vastzetten op een 70 mm hoog balk. Zoiets als dit:

Vooraanzicht gipswand 2.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De dwarsbalk op de kolommen maak je van dezelfde afmetingen als de vloerbalken. Je zou de kolommen kunnen maken uit 2 stuks 2x3tjes (balken 44x70), en dan laten overlappen met de dwarsbalk. Dan heb je meteen een stevige hoekverbinding die makkelijker te bevestigen is.
1657625475761.png


De plaat underlayment leg je altijd haaks op de balken. De langskanten moeten een mes-groef hebben.
 

DerekVliering

  • #5
Duidelijk, bedankt voor de adviezen. Laatste vraag: hoe verbind ik vervolgens de vloerbalken op de hoeken met de kolommen ? Ook door middel van een hoekverbinding? Als ik op die plekken balkdragers wil gebruiken zit ik precies op de naad tussen de kolommen en de dwarsbalk met m'n bevsitigingsmateriaal?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Een balkdrager kan waarschijnlijk wel. Even kijken welk type je kiest. Een houtverbinding kan ook, als je maar voldoende body overhoudt. Je kan zelfs de balken op de liggende leggen, maar dan is de bevestiging tegen kippen ook belangrijk.
 

DerekVliering

  • #7
Voor voldoende body vrees ik ook bij die driedelige hoekverbinding. De kolommen maak ik liever niet erg groot. De vloerbalken op de liggende leggen is ook een interessante gedachte. Hoe voorkom je het beste kippen? Trussclips?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Je kan bv. tussen de balkkoppen dwarsbalkjes aanbrengen.
 

DerekVliering

  • #9
Bedankt voor de tips. Voor anderen die ook iets vergelijkbaars willen maken, hierbij het eindresultaat:
20220723_204707.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Dat ziet er netjes uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu