Vliering maken van houten balken

Tarabass

  • #1
Mijn eerste onderwerp op klusidee. Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

Wij zijn de zolder aan het verbouwen ivm een nieuwe dakkapel. Wij willen drie kamers realiseren met daarboven een vliering met vlisotrap. Het betreft een nieuwbouwwoning uit 2011 (is dat nog nieuwbouw?) met kanaalvloeren.

De vliering wordt 5,5m bij 3m en op het hoogste punt 1m hoog. Ik wil tussen de buitenmuren balken maken en deze laten rusten op een 7cm cellenbetonmuur, voorzien van een balk om de druk te verspreiden, voor extra versteviging. Boven deze muur wil ik de balken koppelen door een overlap van 50cm en ze aan elkaar bouten met 2 m12 bouten. Ik heb inmiddels de balkenschuif en de tabel van houtinfo gevonden en daarin wordt aangegeven dat bij een overspanning van 5,5m ik balken nodig heb 70x245 met een h.o.h. afstand van 30cm.

Kan ik, gezien het geringe gewicht wat de vliering moet dragen en de extra ondersteuning op de muur ook dunnere balken gebruiken? Ik zou het liefst naar een 70x200 gaan, maar misschien nog wel lager.

bouwtekening_grof.png


v4-728px-Join-Timber-Beams-Step-1.jpg vliering_zolder_maken_zelf_bouwbestel.jpg toelaatbare_dagmaat.JPG balkdrager_met_lange_lip_13.jpg
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je wanddikte moet (minimaal) 100 mm zijn. Op 7 cm wandjes mag je geen vloer leggen.

Je overspanning is geen 5,5 meter, maar loopt van rode muur naar buitenmuur. Als je de berekening nog eens doet, zul je met kleinere balkwaarden uitkomen.
 
  • Like
Waarderingen: Tarabass

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Kan de kanaalplaatvloer de belasting uit de muur en extra vloer incl alle dozen boeken dragen?
 
  • Like
Waarderingen: Tarabass

Tarabass

  • #4
Bedankt voor jullie reacties.

Het was niet de bedoeling om de muur dragend te maken. Bij het ontwerp dacht ik als ik de verbinding van de balken nou boven de muur doe en deze licht ondersteun zit ik altijd goed. De muur hoeft dan amper te dragen. En kan ik zelfs de balken een slag dunner maken wellicht. De balken zouden de overspanning zelf aan moeten kunnen toch?

Mocht ik voor een dragende muur willen gaan, ga ik er vanuit dat ik geen cellenbeton mag gebruiken? Of zou een 100mm cellenbeton ook volstaan? En zal ik inderdaad moeten uitzoeken of dit uberhaupt kan. Ga daar wel vanuit want het is dezelfde vloer als de onderverdieping en buren hebben er zelfs een bad en kamertjes op staan. Mocht ik voor een dragende muur gaan dan kan ik inderdaad voor veel dunnere balken gaan..
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Verbinding zoals voorgesteld in #1 is niet voldoende momentvast, dus de vloer gaat dan dragen op de tussenwand. Balken uit één lengte of een ander detail toepassen.
Niet dragende wandjes of een op een vloer is bij nieuwbouw maar zelden een probleem, dragende wandjes meestal wel.
 
  • Like
Waarderingen: Tarabass en Walker

Tarabass

  • #6
Daar was ik al een beetje bang voor, Rola..

Dus eigenlijk moet het doel zijn om de overspanning te maken zonder ondersteuning. Echter, 6m balken ga ik nooit op zolder krijgen. Ik zal dus een verbinding moeten maken.Zouden lasplaten wel voldoende stijfheid bieden op diezelfde plek?

Een andere optie is draagbalken maken tussen de dakspanten. Maar dit lijkt mij niet zomaar te mogen?

5dd388df-3ca0-472a-954b-2203bd2e5c83.jpg a3d98f9d-7a02-44db-a61e-af7c5c3ee4bb.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Je kan nakijken in de tekeningen en berekeningen van de scharnierkap of er rekening gehouden is met een vloer.
De verbinding die je nu voorsteld zou een oplossing zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Tarabass

Tarabass

  • #8
Bedankt voor je input, Rola. Ik ga de juiste balken bestellen op volle lengte, en krijg ik ze niet boven dan zaag ik ze eerst op de juiste lengte af en koppel ik ze middels een lasplaat. Ik begrijp van de buren dat zij al onderzocht hadden dat er absoluut niets aan de dakspanten gehangen mag worden, dus dat heb ik uit m'n hoofd gezet. Al vind ik dat wel de meest elegante oplossing..
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Geen dakraam waardoor je eea naar binnen kunt voeren?
 

Tarabass

  • #10
Aan de voorkant een (nieuwe) dakkapel, aan de achterkant een dakraam (helaas met forse glazen veranda op de begane vloer). Aan de voorkant helaas een overstek van ruim een meter. Ik zit te denken om een hoogwerker te huren, om zo de balken "even" één voor één naar binnen te schuiven..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik ben geen fan van de genoemde lasplaten. Die zijn erg gevoelig voor verkeerde uitvoering. Beter is bv. smallere balken kiezen en die om en om aan elkaar lijmen+schroeven.
1654844335468.png

1654844061328.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu