Vliering plan - sanity check

Kaastosti

  • #1
Hoera, nog een vliering topic
;)
Klussen is leuk, maar dit wordt een constructie ding, dus die wil ik graag aan een 'sanity check' onderwerpen voordat ik gaten in de muur ga boren.

De belangrijkste vragen:
  1. Is dit inderdaad een goede basis?
  2. Welke balkdikte is afdoende?
  3. Is de houtverbinding net zo goed als een raveel- of balkdrager?
  4. Mis is iets belangrijks?
De basis is vrij simpel; een zolder met puntdak, waar ik die punt graag zou gebruiken voor opslag. Niet de gewichten verzameling, wel wat kussens, gereedschap, een snowboard, dat soort spul. Bij een plafondhoogte van 240cm is de lengte van de draagbalken 370cm en moeten die een breedte van 280cm vol maken.

De draagbalken willen we vast gaan maken aan de muren. Daar kunnen we overal goed bij en hoeven we het dak niet te slopen. Die extra belasting zijn de spanten ook niet op gemaakt, dus laten we dat vooral niet proberen. Om de plaatsing flexibel te houden, bevestigen we eerst dezelfde dikke balken tegen de muren. De schoorsteen wordt even meten, maar dat krijgen we wel netjes.

https://tweakers.net/i/3rC4FpXsTvLl7T96CLztyRc9GcM=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/b0JszHqCIDhpd2uVw2ogFtld.png?f=user_large


Als verbinding tussen de balken kun je raveel- of balkdragers gebruiken, maar eigenlijk vind ik houtverbindingen veel mooier. Als we daar zoiets van maken, werkt dat net zo goed, of lever ik dan te veel draagkracht in? (Photoshop skills incoming):

https://tweakers.net/i/CbHC9huxbMoXzBs2MLXxesBnRzE=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/9ynSgtgJKpr0F749zf86LKO7.jpg?f=user_large


Met een plafondhoogte van 240cm kom ik op een totale breedte van 280cm. Aan de buitenkanten in ieder geval strak tegen het dak, zodat we die ook nog aan de twee dakspanten naast de dakkapellen vast kunnen zetten. Moet 'm nog even berekenen, maar er is vast een mooie hart-tot-hart afstand waarmee we netjes om de schoorsteen heen kunnen werken.

We zullen er ook nog op moeten komen, dus ergens een luik met trap. Die komt natuurlijk in het midden, want aan de zijkant zit je meteen met je hoofd tegen het dak. Dan ziet het geheel er van de bovenkant ongeveer zo uit:

https://tweakers.net/i/MpvXXtrHGGIQQ15jALHYs3_wufo=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/ekMJ9mqa1X6dCWoUdYe3xEDp.png?f=user_large


Pak ik de balkenschuif er bij, dan komen daar de volgende afmetingen uit:

https://tweakers.net/i/pDccIVHbLFlYeUr1rCQENXT8mMk=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/CDSCUqmQnXBOwC7mViIRbnMw.png?f=user_large


Daarbij wordt er berekend zodat er geen verticale beweging in die balken zit. Wat helemaal de bedoeling is als het een dragende vloer met kasten erop zou moeten worden. Voor een vliering voelt het een beetje als overkill. Dat je niet wegkomt met 4x7'tjes snap ik, maar er is vast een gulden middenweg.

De balken wil ik in het zicht houden, geen strak plafond, dus een klein beetje beweging is wat mij betreft ook helemaal niet erg. Er komt nog een vloer op van underlayment of multiplex, iets van 18mm met als het even kan mes-groef verbinding. Dat geeft het geheel nog wat meer stevigheid.

Er lopen hier vast ervaringsdeskundigen rond
:)
als jullie input hebben, heel graag
d:)b
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ga naar een bouwmarkt of houthandel die deze lengtes heeft liggen.
Pak een balk die je er mooi uit vindt zien, leg die op 2 latjes (onder de uiteinden), ga op de balk staan: Buigt de balk te ver door?
Pas bij bijvoorbeeld een 44x144 wel op dat je voorzichtig gaat staan, als de balk niet stevig ligt en omklapt kan je gemeen vallen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Dit is veel zwakker dan het gebruik van balkschoenen.
 

Kaastosti

  • #4
Dank voor de snelle reacties.

Helder, dat kreeg ik al meer te horen, de balkverbinding wordt 'm niet. Leuk idee, niet doen. Dan ga ik er balkdragers bij zoeken, die zijn er ook in het zwart, dat ziet er nog wel netjes uit.

En het doorbuigen is dus echt een kwestie van zelf vaststellen. Dacht dat er misschien wat getallen aan de plakken waren die voor een vliering van deze afmetingen afdoende zijn, zoals de 44x144 die je noemt. Heb graag iets om te onderbouwen dat het in theorie goed zou moeten zijn... maar gewoon erop gaan staan kan natuurlijk ook :prima:
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je op een 44x94 balk gaat staan, dan zal het al goed gaan. Maar ik denk dat je dat er te dun uit vindt zien. dus neem je een maat meer en je zit zeker goed.
Je wil ook niet te dun, anders kans dat het langzaam door gaat hangen als je er toch wat zware dingen op legt en dat is niet mooi.
Dit is ook allemaal te berekenen.

ps. google eens op: blinde balkverbinding / blinde balkdrager

En maakt het uit of de verbinding zwakker is? Als het maar sterk genoeg is.
Kan je ook testen: maak eens zo'n verbinding met een 4x7 balkje en probeer het kapot te krijgen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Inkepen aan de onderkant, dan kan je wachten totdat de balk inscheurt vanaf onderzijde inkeping.
En als je wilt testen door erop te staan, dan ook een keer erop springen. Dat komt nooit voor? Wat dacht je van vallen..
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
inkepen verzwakt de balk altijd met 50% want je neemt de helft van de hoogte van de balk weg
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Nth

  • #8
Afgezien het feit dat de draagkracht afneemt, maakt je het jezelf ook moeilijk met zo'n houtverbinding. Hout is bijna altijd wel een beetje krom, gebogen, getorst... Je moet dan wel goed kunnen uitzagen, schaven etc om het waterpas te krijgen.
Balkschoenen kan je met een laserlijn wel waterpas monteren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu