Bruine vlekken folie onder isolatie?

Tinus53

  • #1
Vanwege een verbouwing, zijn wij vandaag begonnen met het verwijderen van de gipsplaten op onze slaapkamer om deze verder af te maken. Het problerm is nu dat we zien dat er bruine vlekken in de isolatie en op de folie onder de gipsplaten zitten. Nu vragen wij ons af of dit door condensatie of lekkage komt. Op de gipsplaten zelf waren geen bruine plekke of andere tekenen van lekkage waar te nemen. De vraag is ook of alle isolatie vernieuwd moet worden of dat we het plafond weer dicht kunnen maken nadat we elektra en dergelijke hebben aangepast. Bijgesloten vindt u een foto van het betreffende dak. Alvast hartelijk dank voor alle tips!!

1620488555099514281021849300339.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is het voor een dak. Wat voor materialen en hoe dik liggen er in jouw dakbedekkingsconstructie.
We zien een folie en vervolgens raggels. Zaten er nog latten voor de damprem nog latten voor de gipsplaten, of waren de gipsplaten op deze latten bevestigd?
 
  • Like
Waarderingen: ABCDE

ABCDE

  • #3
En zit er op het platte deel nog ventilatie tussen dakbeschot en isolatie?
 

Tinus53

  • #4
Bedankt voor de interesse en mogelijke hulp. Het dak heeft 2 schuine kanten en in het midden een plat deel. Bij het platte deel zijn de vlekken waarneembaar. Dit is niet het geval bij de schuine kanten. Aan de schuine kanten zaten de gipsplaten wel op extra latten over de damprem/folie, terwijl bij het platte dak de latten verwerkt zaten tussen de 6cm dikke glaswol, waarop de folie geniet was en de gipsplaten daar direct tegenaan.
De ruimte tussen het dakbeschot konden we alleen bij het schuine deel makkelijk bekijken en daar zat er wel ventilatieruimte tussen de glaswol en het dakbeschot.
De folie van het platte deel zit er nu nog op, maar het is dus de vraag of we dit en mogelijk ook de glaswol moeten vervangen. Daarom konden we nog niet zien of er ruimte tussen de glaswol en het dakbeschot zit naar het platte dakdeel.
Bijgaand een foto van het hele dak.
Alvast bedankt voor de reacties!

16205083384505275265572400295603.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Op de plek met de meeste vlekken openmaken en kijken hoe het er achter het glaswol uitziet?

6 cm glaswol is tegenwoordig niet zoveel meer, volgens mij zie ik ruimte om extra isolatie toe te voegen. Nu het toch open ligt..
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wellicht, misschien ik vermoed dan toch als de gipsplaten direct op de latten zijn geschroefd zoals op de foto te zien is de gaatjes van de schroeven te veel vocht doorlaten. Je krijgt dit niet bij het deel van de pannen te zien omdat omdat dat deel van de constructie meer dampopen is. Het platte deel is door de bitumen dampdichter dus meer kans op het vormen van condens. Als het kan de situatie monitoren. Open maken kan altijd nog.
Het kan ook zo zijn dat door de dooi van de stuifsneeuw een lekkage is geweest. Dit blijft een bijzonder tijdelijk fenomeen voor een dak.
 

ABCDE

  • #7
Voor wat betreft het platte dak; Als je dit modelleert in Ubakus krijg je altijd vochtproblemen als je geen ventilatie onder het dak (boven de isolatie) hebt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
En hoeveel vocht krijg je dan.
 

ABCDE

  • #9
Dat hangt voornamelijk af van hoeveel vocht je binnen genereert. Maar droogtijd > 90 dagen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Zo lust ik je wel een half uurtje.
 

ABCDE

  • #11
???
 

Tinus53

  • #12
Wederom bedankt voor de reacties en hulp. Het maken van ventilatie, doe ik dat met roosters? Of laat ik dat door een vakman doen?

Werkt het kopiëren/nadoen van de bevestiging van het schuine deel, voor het platte plafond misschien? (dus een extra latjes onder het dampfolie en daaronder dan weer gipsplaten?).
We willen vooral zeker zijn dat er niet een vochtprobleem is/ontstaat waardoor de dragende balken van het platte dak gaan rotten. De vlekken/druppels gecombineerd met informatie over een 'koud' plat dak maakten ons toch wel argwanend.

Het is qua warmte overigens prima met de huidige isolatie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het kopieren moet je niet doen. Je snapt dat een dak met pannen behoorlijk anders is dan een dak met bitumen. Pannen zijn niet luchtdicht een dak van bitumen is dat wel. Daarom moet de dampremmende laag bij een dak met bitumen zo dampdicht mogelijk worden aangebracht en uitgerekend dat deel van het dak zijn de schroeven waarmee de gipsplaten zijn bevestigd door de dampremmende laag geschroefd. Toch. Dus zitten daar nu veel gaatjes in.
Stuifsneeuw is dat uitgesloten voor jouw?
 

ABCDE

  • #14
Tinus53 schreef:
Werkt het kopiëren/nadoen van de bevestiging van het schuine deel, voor het platte plafond misschien? (dus een extra latjes onder het dampfolie en daaronder dan weer gipsplaten?).
Nee. Het werkt bij het schuine dak omdat daar de boel naar buiten kan drogen. De bitumen sluit de boel op aan de buitenkant , je hebt dus ventilatie nodig _boven_ de wol en _onder_ het dakbeschot. Dus niet alleen dampdichte folie aan de onderkant van de wol, maar ook ventilatie boven de wol.

Kijk en vergelijk;
Heb je dit nu?? 60mm loze ruimte zonder ventilatie boven de wol?
nat dak.png


Met 30mm ventilatie boven de wol en 90mm wol ipv 60;
droog dak.png


Laat je die ventilatie weg en breng je het dampscherm perfect aan dan kan het heel lang goed gaan, mede afhankelijk van vochtigheidsgraad binnen. Is die bijvoorbeeld een stukje lager, dan krijg je bijvoorbeeld dit;

40%rv dak.png


Of met 12 cm glaswol; lagere U-waarde (1/U=R) dus betere isolatie
120mm_wol_dak.png


Let vooral op de droogtijd en de druppels.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Kijk dat is duidelijk taal. :prima:
Maar waarom heb je voor een gevel gekozen en niet voor een platdak?
 

ABCDE

  • #16
Huh, raar. Zal straks even kijken. Misschien is dat alleen voor het opslaan ofzo.

Ik gebruik het zelf meestal in het Duits gezien de helft toch niet of halfbakken vertaald is.
 

ABCDE

  • #17
Ja, je kunt als je daar voor platdak kiest nog aangeven dat het een zonnig plat dak is.. dan gaat de droogtijd fors naar beneden. Kies je de andere platdak optie dan is het gelijk aan wat er in de screenshots staat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Een stuk wijzer.
Ik gebruik liever de standaard veel gebruikte PE folie kom je iets gunstiger uit. 0,054 gr/m2 en een droogtijd van 68 dagen.
Ik ga niet verder in discussie omdat het een eindeloos verhaal gaat worden mede omdat het aantal mogelijkheden van materialen bijna eindeloos is.
 

ABCDE

  • #19
Ja, vermenigvuldigd met het aantal verschillende omgevingsvariabelen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #20
Is de isolatie van het schuine deel in contact met het platte deel?
Dan kan vocht via die route weg en is goed damp dicht werken voldoende.

Anders is klimaatfolie een optie.

Maar is er al verder onderzoek gedaan?
De bruine vlekken zitten niet op de plek van het damppunt, als dit door vocht komt, dan zou je denken dat het dakbeschot er slechter uitziet.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
9

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu