Vitragerail monteren onder stalton latijen

Red

  • #1
Een vraagje....

Het stucwerk is uit de woonkamer gesloopt en volgende week begint de stucadoor te smeren. Omdat er pas nieuwe kozijnen in staan was de afwerking rondom de kozijnen niet fraai (forse latten aan de binnen zijde).

NU heb ik alles weggehaald zodat de staltonlatij vrij is. Nu zit ik met het dillema: of de stucadoor vragen de latijen mee te stucen, of zoals vroeger een nieuwe plank monteren vlak onder de latij.

Het mooist en strakst is laten stucadoren, maar hoe monteer je dan het beste gordijn rails voor vitrage? In de latij boren is niet erg slim lijkt me. De vorige timmerman heeft het met spijkers geprobeerd met als gevolg dat er scherven uit de latij zijn gesprongen (oppervlakig).
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Met een pneumatische boor gewoon een paar gaatjes boren immers die plank zal ook ergens mee vastgezet zijn.
Als je dat nu alvast doet dan weet je waar evt. ijzer zit en waar je gaten kunt boren. en als er ergens een stukje wegknapt wordt dat door de stuclaag wel weer weggewerkt.

Bevestig de plank weer die je weg hebt gesloopt en boor op de plek waar je de rails wilt hebben zitten de gaten dwars door de plank heen. (wel goed onthouden/merken welke gaten je moet hebben)
Merk op het kozijn precies hoe je de plank moet houden om de gaten weer terug te kunnen vinden (evt met stukjes plakband oid.)

Zet plugjes in de gaten die je iets minder dan de dikte van de stuclaag er uit laat komen en laat de stucadoor maar komen.
Zodra deze klaar is en het stucwerk wat uitgehard is hou je de plank weer exact op zijn plek en met een boortje boor je de gaten weer open.
Evt. boor je de hele plugjes er weer uit en zet je er nieuwe in.

suc6

Gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Bij de rode lateien is op de uiteinden te zien waar de betonstaven zitten, bij de tegenwoordige betonuitvoeringen weet ik dat eigenlijk niet :oops:
 

Red

  • #4
Als ik jullie zo hoor geven jullie er dus niet de voorkeur aan om als het ruwe stucwerk droog is, er een plank met montage kit tegen aan te lijmen ipv boren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik geef de voorkeur aan het vastzetten met schroeven.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Je wilt niet weten wat voor krachten er op die plank komen te staan of eigenlijk op je stucwerk als moeders de vitrage even op gehangt of er af haalt.
De plank zal het wel houden, maar of je stucwerk sterk genoeg zal zijn is maar de vraag.
Vandaar gewoon je rail rechtstreeks op het stucwerk met schroeven in de betonbalk dan weet je zeker dat als er een keer iemand de gordijnen in vliegt je stucwerk heel blijft. :lol:

suc6

Gerrit
 

Red

  • #7
Oh aangezien we nog al eens in de gordijnen vliegen zal ik er toch maar een plank tegenaan monteren :oops:

Aan de onderzijde van de latij, aan de zijkanten van de muur zitten overigens inkepingen waar de planken ingeschoven hebben gezeten. Ik schuif er een nieuwe in (18mm dik) en dan op 1/3 en 2/3 van de lengte (ca 2,6m) zet ik hem vast met een verzonken schroef met plug.

Ik moet alleen even zien dat ik niet in de wapening boor, die zie ik namelijk niet zitten, maar is er wel natuurlijk.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Daarom kun je ook beter nu al de gaten boren.
Kom je dan op staal uit dan kun je nog wat schuiven zonder dat je straks weer lelijke gaten dicht moet zien te krijgen.


suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu