Vinyl en ondervloer

Dayenne

  • #1
Wat kun je zoal gebruiken voor een ondervloer onder vinyl? Hardboard? Folie? Zachtboard? Van die niet gesneden frisdrankpakken? Wie heeft een creatief en vooral betaalbaar idee?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
In elk geval geen zachte materialen, want dan prik je zó door het vinyl heen.
Met een naaldhak, met iets dat valt, een stoelpoot, etc.

Spaanplaat of hardboard etc. voldoet prima.

Folie, zachtboard, e.d. is vragen om problemen.
 

Dayenne

  • #3
Ik zag bij een winkel hardboard platen met daaronder van dat groene board. Zou speciaal geschikt zijn voor vinyl. Wat me alleen opviel was dat van het hardboard de ribbeltjes kant aan de bovenkant zat, dat zie je er dan toch doorheen? Die ondervloer zou tevens isolerend en geluiddempend werken. Maar van die frisdrankpakken is dat wat?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je hebt het bij je zeer korte vraag niet gehad over geluiddemping. :?

De genoemde platen zouden geschikt kunnen zijn, bovenkant hard, en onderkant geluiddempend lijkt me prima. Bovenkant ruw is juist prima voor vinyl of soortgelijke vloerbedekking.
Bij gebruik van alleen hardboard wordt ook geadviseerd de ruwe kant boven te leggen: minder schuiven indien los gelegd, en beter hechting indien gelijmd.

Frisdrankpakken als ondervloer ken ik niet...
 

Pepjo

  • #5
Frisdrankpakken = stucloper.. :wink:
 

Dayenne

  • #6
@Kees, geluidsdemping niet eerste prioriteit, egalisering wel. Bedankt ook voor je uitleg over de ruwe zijde. Ik ben bang dat je het erdoorheen ziet, maar dat is dus niet het geval?

@Pepjo, stucloper is toch een fabrikant die dergelijke dingen maakt en toch niet die ongesneden pakken verkoopt? Of heb ik het mis?
 

Pepjo

  • #7
Stucloper : misprints van de verpakkingsindustrie, op rol, gebruikt bij het stucen omdat het zulk stevig materiaal is tegen lage kosten.

Ik heb bijvoorbeeld een rol met arabische sinaasappelsap-pakjes, compleet met de punten waar je de rietjes er in moet prikken. :D
 

Dayenne

  • #8
Maar is het spul ook geschikt als ondervloer voor vinyl? Misschien is het te glad dat zou kunnen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Je kunt het niet vastzetten, het glijdt over de ondergrond, en het vinyl glijdt daar weer overheen.

Je hebt niet vermeld wat de ondergrond is (beton, houten vloerdelen bijv.) maar indien het gaat om hout, zou ik toch de voorkeur geven aan hardboard, zo duur is dat nou ook weer niet. En indien beton, kun je net zo goed de zaak egaliseren en daarna direct het vinyl er op leggen.

Die stucloper is bedoeld om je vloer te beschermen tijdens bouwwerkzaamheden, en je kunt op geen enkele manier voorspellen hoe lang dat spul meegaat.

Zonde van je vinyl, om daar een afvalproduct onder te leggen, dat niet voor dat doel gemaakt is.
 

Dayenne

  • #10
Oké thanks Kees! Dan ga ik toch maar voor hardboard en dus wel met de ribbels naar boven gericht. Misschien dat ik voor slk en wk de combi ga kopen (zacht en hardboard en dan verspringend leggen). Voor gang en keuken vind ik dat niet nodig. De vloeren zijn van beton en niet egaal, in de wk plakt het aan alle kanten, de laatste keer tenminste toen ik er even was. In een slaapkamer ligt nu een vinyl soort, moet ik bedacht zijn op asbest? De vloer schijnt slecht geïsoleerd te zijn en ik ben dus bang voor kou in de winter.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Op beton heeft hardboard geen enkele zin, tezij je de speciale soort met geluiddempende onderlaag (is meteen ook enigszins warmteisolerend) legt.

Hardboard is alleen zinnig op houten vloeren, en dan nog alleen indien vastgespijkerd.
Je kunt veel beter de betonvloer egaliseren (bijv. met egaline).

Wacht ook nog op andere meningen, ik ben helemaal geen vloerendeskundige!

Die vinylsoort die er ligt, asbest... hoe oud is het spul?
 

Dayenne

  • #12
Ik heb geen idee. De mevrouw die er woonde woonde er sinds oplevering eind jaren 60. Als ik zo naar de kleur kijk, herken ik het wel uit mn oma's huis, maar dat zegt helemaal niks natuurlijk (ik ben 35, ter illustratie).

Op beton dus ook geen hardboard zeg jij.... ik heb in mn huidige huis op beton egalisatie zooi gesmeerd, maar daar was ik niet zo tevreden over (ik zal het ws ook moeten herstellen als ik vertrek :? ). Ik denk dat ik het toen te dik heb gelaten, tis te weinig uitgevloeid, bleef liggen zeg maar.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Voor vinyl is het van belang dat de ondervloer glad is en geen gaten bevat. Glad omdat oneffenheden in de ondervloer af zullen teken in het vinyl en geen gaten omdat je anders ook gaten in het vinyl kunt trappen.

Stukloper is niet sterk genoeg en kan ook geen oneffenheden opvangen, deze zullen net zo hard door de stukloper aftekenen. Niet geschikt als ondervloer dus.

Een betonvloer kun je goed egaliseren met egaline. Mits goed uitgevoerd kan er daarna prima vinyl op. Zonder ondervloer.

Je kunt ook kiezen voor de ondervloerplaten van hardboard en de groene onderlaag. Ook prima geschikt en hebben enig isolerend vermogen. Voordeel is ook dat je ze vaak los kunt leggen.

Hardboard zou ook nog wel kunnen, maar verdient niet de voorkeur. Kun je namelijk niet losleggen en is dus lastig te bevestigen op de betonvloer.
Alle andere zachtboard achtige platen, zoals de groene ondervloerplaten zijn te zacht en dus niet geschikt.

Ik zou er zelf voor kiezen om de betonvloer te egaliseren met egaline en vervolgens, na uitharding, het vinyl er los op te leggen. Het is dan altijd zonder schade makkelijk te verwijderen. Bovendien is dit de gangbare methode om vinyl te leggen.

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu