Verwijderen keldervloer

Mark Paauw

  • #1
Ben in het gelukkige bezit van een huis uit 1920. Onder het huis hebben we een kelder van ca. 3x3 meter. De hoogte is ca. 170/180 (plafond zijn gemetselde toogjes)

De kelder is redelijk droog en wordt nu gebruikt voor opslag. Eigenlijk zou ik er wel meer mee willen. Ik vind de hoogte echter wel een probleem. Altijd met je kin op de borst de kelder in is niet leuk als je de ruimte veel gaat gebruiken.

Graag wil van jullie het volgende weten:

De vloer bestaat uit "kloostermoppen" Ziet er uit als gebakken bestrating maar dan in een grote maat (10 duimers volgens een kenner). De voegen zijn volgens mij van cement. de muren zijn ; twee buitenmuren (zijgevel en achtergevel) een binnenmuur naar de kruipruimte onder de woonkamer en een muur tegen de gang aan (is waarschijnlijk gewoon zand, want daarop ligt een granito-vloer.

Kan ik ongestraft de stenen weghalen? Mijn plan is om de boel daarna iets uit te graven totdat ik op 2 meter zit. Moet daarbij nog wel even kijken of ik problemen krijg met grondwater.

Ik ben namenlijk bang dat het geheel constructief zorgt voor tegendruk tegen de fundering.

Hebben jullie hier ervaring mee?
 

Fiesiekus

  • #2
Mark Paauw schreef:
Mijn plan is om de boel daarna iets uit te graven totdat ik op 2 meter zit. Moet daarbij nog wel even kijken of ik problemen krijg met grondwater.

Ik ben namenlijk bang dat het geheel constructief zorgt voor tegendruk tegen de fundering.
Dit zijn precies 2 belangrijke punten. Als je te diep gaat uitgraven heb je kans dat je onder je fundering uit komt; da's constructief niet handig. Je moet dus via bouwtekeningen erachter zien te komen hoe e.e.a. gefundeerd is. Zandgrond?

Grondwaterpeil is misschien via de lokale waterschapsautoriteiten wel iets over te achterhalen?
 

Ralph

  • #3
Dat ga je niet zo 1,2,3, waterdicht krijgen en al helemaal niet als er waterdruk tegen of onder de kelder staat. Je zal dan eerst bronbemaling moeten toepassen dat een dag of 2 laten lopen en dan pas graven. Ook zal dat niet in 1 keer kunnen omdat je het fundament van je kelderwanden eronderweg wilt halen.

Enige makkelijke optie is dat je een kelder overhoud van 2.5x2.5 m tot boven grondwater nivo en dat in het werk inschaalt en stort van beton.
 

Mark Paauw

  • #4
Als ik jullie antwoorden zo lees is het geen klusje voor een vrije zaterdagmorgen. Denk dat ik er maar eens aan vakman bij haal. Moet ik daarvoor bij een aannemer zijn, contructeur, bouwkundige?

Wat denken jullie.

Als ik op de originele tekening kijk ligt de vloer precies op de eerste trede :?: van de fundering. Daarna wordt ie steeds breder.

Dank voor jullie inbreng. (ga eerst maar verder met m'n ramen schilderen, lijkt me veiliger).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een bouwkundige moet dit kunnen weten.
 

MvanV

  • #6
Ik denk dat het ook dure ruimte wordt zo.
Die vloer verlagen en fundering verdiepen is een ingrijpende klus, waarschijnlijk heb je voor bijna net zo veel een uitbouwtje of dakkapel of nieuwe kelder of tuinhuis waar je veel meer m2 voor dezelfde prijs hebt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu