Verwijderbare hangmatconstructie met dwarsbuis

Duci1989

  • #1
Het is weer de tijd van het jaar: een hangmatvraag. Na zoeken zie ik dat er al veel geschreven is over het maken van een verwijderbare hangmatconstructie, maar mijn specifieke idee heb ik nog niet gezien. Ik heb zelf 0,0 verstand van de krachten die hierbij komen kijken, daarom mijn vraag.

Zoals zoveel mensen al bedacht hebben wil ik 2 buizen in de grond onder het maaiveld slaan, en daar 2 steigerbuizen in zetten waar mijn (2 persoons) hangmat aan komt te hangen. Daar komen grote krachten op te staan, dus om te voorkomen dat de buizen naar binnen zakken wil ik een dwarsbuis plaatsen. De vraag is waar ik deze moet zetten:



Ik kan voor mezelf beredeneren dat een dwarsbuis op positie 1 in bovenstaand plaatje zeker zal werken, maar dan zit je natuurlijk met een buis boven je hoofd. Daarom heb ik het idee om deze niet boven maar juist onder de hangmat te maken op positie 2. Hij zit dan een stukje boven het gras zodat het gras niet lelijk wordt, maar wel onder de hangmat.

Kunnen jullie beredeneren of dit gaat werken of niet? Ik heb zelf het idee dat het moet kunnen, maar heb helaas te weinig verstand van zaken om dat hard te kunnen maken. Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Poster

  • #2
Hallo

Als deze constructie van steigerbuis wilt maken, lijken mij de dwarsbuizen alleen maar lastig.

Als u een middepoer neemt, daar twee schoren vanuit zo hoog mogelijk naar de staanders bent u sterk genoeg.

Voor steigerbuizen zijn koppelingen met een draaipunt, voor op de staanders, en dan schuin naar de midden poer.

Hier te zien

Grt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Inderdaad beter zonder de dwarsbuizen. Je kan beter de twee staanders schuin zetten. Zet ze dieper in de grond (1/2 van de lengte boven de grond) en eventueel in het beton.

edit: lees dat het verwijderbaar moet zijn. Kijk eens naar standaarden die te koop zijn. De verbindingen moeten wel momentvast zijn, dus om dat demontabel te maken, moet je het wel even goed uitdenken. Voorbeelden
 

Duci1989

  • #4
Dank!

@Poster, grofweg gezien zoiets?



Is op zich ook een goeie. Moet wel een extra buisje in de grond storten dan.

Ben wel benieuwd in hoeverre 2 steigerpijpen van ongeveer 50cm boven het steunpunt gaan verbuigen als er 160 kg zijwaardse kracht op komt te staan.
 

Poster

  • #5
Die buigen nauwelijks/niet door.

U moet ze hoog mogelijk plaatsen, dat is even zoeken/uitvinden met de mat erin.

Grt.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
Gerelateerde onderwerpen
Veranda voorzijde verwijderbare wand

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu