Verwarmingssysteem aanpassen

Robbert1108

  • #1
Hoi,

Ik ben op zoek naar advies over mijn verwarmingssysteem. Recentelijk een huis gekocht, en ga nogal wat aanpassingen maken dus ik vraag me af of er hier iemand is die me met mijn vragen kan helpen.

In de bijlage heb ik eerst het systeem geschetst zoals het nu is op pagina 1. Ik ga op de b.g. vloerverwarming als hoofdverwarming nemen (was bijverwarming), en wil alle leidingen op de begane grond weghalen (op de standleiding na). Leidingen volgen nu de route: voorgevel -> kruipruimte -> achtergevel om terug bij de zolder te komen. Omdat ik alle leidingen weg wil hebben op de begane grond, is mijn plan de hoofdleiding direct af te takken bij de ketel (op zolder, voorgevel) en een aftakking bovenlangs naar de achtergevel te sturen. Op die manier kan ik zoveel mogelijk van het bestaand leidingwerk laten zitten en toch overal verwarming realiseren.

Zie pagina 3 voor hoe ik het nu bedacht heb om te gaan maken (pagina 2 is vreemd genoeg leeg).

Nu is mijn vraag: in het oude systeem is er één duidelijk distributiesysteem (leidingen 28 of 22mm), met aftakkingen van 15mm naar radiatoren (op 1 radiator na, die op 22mm zit). Op de manier zoals ik het nu zou willen, zijn er eigenlijk 2 distributiesystemen omdat ik direct de hoofdleiding splits. Is dat mogelijk, of zorgt dat voor problemen? Zijn er voorzieningen die ik daarvoor moet treffen?
Uiteraard zal ik de radiatoren komende winter waterzijdig inregelen, maar met betrekking tot het leidingwerk heb ik daar weinig verstand van.

Een tweede vraag is dat er in de nieuwe situatie leidingwerk een stukje hoger dan de ketel komt. Voor ontluchting een beetje onhandig, maar dat gaat me wel lukken. Kan dat nog voor andere zaken een probleem vormen, of is dat geen probleem?

Ik hoor het graag als iemand hierbij mee kan denken!

Groetjes,
Robbert
 

Bijlagen

Robbert1108

  • #2
misschien is dit wat handiger te zien trouwens:
1594274709977.png



1594274729646.png
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Ik voorzie geen probleem , mits de radiatoren waterzijdig worden ingeregeldq en een ADVO/bypass bij de Vloerverdeler geplaatst word.

Het enige dat veranderd is de leidinglengte niet de manier van verdelen.
 

Robbert1108

  • #4
Dat is de bevestiging die ik wilde horen :)
Bedankt voor je suggestie van de bypass, die was ik even vergeten. Moet die per se voor de vloerverdeler, of kan ik die ook in de kruipruimte doen op de plek van de rode kruizen, waar ik ze afkoppel? (praktisch gezien wat handiger).
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Nou ik zou de AVDO / schunt bij de vloerverder plaatsen kans dat je deze nog moet verstellen cq aanpassen en dan moet je erbij zijn he, is dan makkelijker als deze boven de vloer zit.
Op de plaats van de kruizen zet je vul aftapkranen.
 

Robbert1108

  • #6
goed punt! In dat geval houden we hem inderdaad bovengronds bij de vv verdeler.

Ondergronds moet ik nog even kijken welke route het meest praktisch is ivm de vele aftakkingen naar radiatoren die niet meer bestaan, maar ergens zal de vul/aftapkraan behouden blijven / nieuw geplaatst worden inderdaad.

Bedankt voor de tips!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu