Waterzijdig inregelen leidt tot fluittoon in verwarmingssysteem

TCW82

  • #1
Ok, de uitgangssituatie, vakantiehuis op de Veluwe.
- 7 radiatoren met "open-dicht" knoppen op de bgg.
- 2 radiatoren met thermostaat knoppen op een zolder.( Beide op de "sneeuw vlok" stand)
- Nefit SmartLine HRC 24/CW3 ketel


De installatie was door een medegebruiker "ingeregeld" door de open-dicht knoppen allemaal zeer precies af te stellen, aanraken is ontregelen! Dit wekte in beperkte maten, alleen kregen we de woning niet warmer dan 18 graden en stond de ketel 24uur per dag "aan" (want warmte vraag vanuit de woning). Het waterzijdig inregelen met de twee simpele gereedschappen "inbussleutel en thermometer" aangevangen (niet de eerste keer, thuis heeft het ook uitstekend geholpen in verminderd gasverbruik en verhogen comfort). Alle knoppen open, alle voetventielen bleken ook 100% open te staan.
Alle voetventielen gaan sluiten. En daarna kleine beetjes gaan openen, tot gewenste delta T te voorschijn kwam.
Uiteindelijk een situatie gevonden waarbij de inlaat ca. 15 graden warmer is dan de uitlaat met een aanvoer van 65 graden.

Maaaaar het grootste probleem nu is dat het hele zaakje staat te fluiten, wat het niet deed voor het dichtdraaien/afstellen van de voetventielen.

Uiteraard kan ik alles weer terugdraaien en misschien nog een beetje spelen met de open/dichtknoppen, maar da's niet gewenst.

In de handleiding van de ketel kon ik niets vinden over pomp instellingen, alleen nadraaitijd.

Zijn er oplossingen voor dit probleem?
 

Bert pit

  • #2
Als je de pompsnelheid niet kunt beperken zou je kunnen overwegen om een inregel afsluiter te plaatsen op een plek waar je geen last hebt van het geluid. Je beperkt dan de flow in het gehele systeem en zult wellicht wel opnieuw waterzijdig moeten inregelen.
 

TCW82

  • #3
@Bert pit, bedankt, dat betekend een knop ergens in een leiding vanaf de ketel, waarmee je de hele zaak knijpt? Of moet er dan een soort T splitsing komen waarbij je het systeem als het ware kortsluit,met 2 (regelbare) afsluiters, opdat je daarmee kan "sturen" hoeveel flow je doorlaat, maar de ketel niet perce onder te veel druk zet?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
je kunt ook de delta t verkleinen naar bijvoorbeeld 10 zodat er minder weerstand aanwezig is in het systeem, uw ketel beschikt d8 ik over een modulerende pomp deze regelt dan zelf wel naar zn ideale punt
 

Willemjanw

  • #5

Weet niet of je deze ketel hebt?
Zoals hier word gezegd als je het vermogen verlaagd gaat de pomp zich daarop aanpassen.
Mocht je niet deze ketel hebben zou ik kijken naar de pompsnelheid. Die zou je toch moeten kunnen verlagen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Maar als.je nu eens inregelt op gelijke dat met zo ver mogelijk geopende kranen of de kranen vervangt voor kranen bedoeld voor inregelen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
plaats is een foto van de kraan heelveel standaard kranen zijn dubbel instelbaar
 

TCW82

  • #8
@head Hunter, ik heb moeite je bericht te begrijpen. De "open dicht" knoppen staan allemaal 100% open. De voetventielen zijn dichtgedraaid waar noodzakelijk. (6 bijna helemaal dicht, 1voetventiel 60% open).
Ik ben ook begonnen met alles open ( behalve de twee thermostaat kranen op de zolder, die staan op de "sneeuwvlok" (of 6 graden stand))
@Marcn.88 de open dicht kranen zijn allemaal heimeier kranen. Foto plaatsen moet ik even mij best voor gaan doen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
heimeier heeft ook handkranen die dubbelinatelbaar zijn kijk maar eens onder de schroef waarmee de knop vast zit, over het inregelen er zal altijd 1 radiator zijn die 100%los staat de rest ga je daarheen regelen.
u geeft aan 1 op 60 en de rest bijna dicht vandaar je fluittoon en waarschijnlijk nu ook een verhoogd gasverbruik omdat de ketel wil verwarmen en u de rem erop zet doordat er bijna geen doorstroming is.
zorg dat alle retourtemperaturen nagenoeg gelijk zijn wat de delta t dan is is niet interresant dit gaat de ketel zelf wel regelen
 

Bernhard

  • #10
Waterzijdig inregelen/afstellen van een CV-installatie doe je op de radiatorventielen, niet de op de voetventielen.
Afstellen/inregelen van de radiatorventielen kan door in de spindel een stift in of uit te draaien.
Handleiding:
- keteltemp. tijdelijk op 60grd instellen, kamerthermostaat op 30grd instellen
- na 10-15 min wachten alle retourtemp van elke radiator meten
- dan de ventielen met een hoge retourtemp. knijpen/inregelen
- dit herhalen tot de retourtemp van alle radiatoren bijna gelijk zijn ca 2 grd verschil.
- meestal moeten de radiatorventielen in de woonkamer helemaal open staan.
 

TCW82

  • #11
@Marcn.88
Zo, we zijn weer wat verder. De fluittoon is weg, door de thermostaat kranen iets te openen verdween het geluid, deze staan nu tussen "sneeuwvlok" en de 1 in. De retour temperatuur is van alle radiatoren gelijk, evenals de aanvoer. (Ketel staat op 60, maar de meting op de leiding (matte beige verf op de leidingen) is 55, kan ook door de meter komen.).
Ik heb op jou aangeven de knop er eens afgehaald, het lijkt inderdaad of er een tweede afstelling mogelijk is. Foto gemaakt en toegevoegd. Daar ga ik binnenkort eens mee stoeien!
Wel is het zo dat de ketel veel minder aanslaat en per keer veel minder lang staat te brangen dan dat deze deed in de situatie voor het dichtdraaien. Minder starten en minder draaien lijkt me niet perse gelijk staan aan meer gas of mis ik iets?

@Bernhard
Ik heb ketelklets zijn voorbeeld gebruikt, hoe heet het ding dat hij in het filmpje hieronder gelinkt gebruikt? Op ca. 2minuten en 20 seconden.

IMG_20211231_152513.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu