Verwarmingsproblemen met oliegestookt systeem

Ddaenen1

  • #1
Hallo, ik heb recentelijk een huis gekocht maar sinds wij erin wonen hebben we problemen met de verwarming. De ketel is van stelrad huisbrandolie ketel en de brander van Oertli. De verwarmingselementen bestaan uit een combinatie van stralings radiatoren (keuken, badkamer en gang) en bak convectoren (woonruimte, inkomhal, 3 slaapkamers). Allen hebben thermostatische kranen.

Het probleem is dat het enorm lang duurt eer de ingestelde temperatuur in de woonkamer en de slaapkamers wordt bereikt. Dit kan, afhankelijk van de buiten temperatuur een halve tot bijna een hele dag duren. Tevens hebben wij in 3 maanden tijd 2000 liter huisbrandolie verstookt wat mij toch enorm veel lijkt.

Hier even de feiten:
  1. Thermostaat schakelt de waterpomp (tamelijk oude installatie).
  2. De waterpomp (nieuwe pomp) is blijkbaar op de retour van de verwarmingsleidingen aangesloten en niet op de uitvoer.
  3. De ketel temp staat ingesteld op 70C, de aquastaat toont altijd een temp. tussen 70 en 90 graden aan.
  4. De ketel slaat enkel sporadisch aan.
  5. De warmwater boiler is ook in het verwarmingscircuit geschakeld. Deze is ingesteld op 60C. Het gebeurd meermaals dat wij na 1 douchebeurt al zonder heet water zitten.
  6. Er is ook een 3-weg mengkraan geinstalleerd die een bypass van de terugloop weer met de uitvoer verbindt. Deze staat thans dicht zodat de bypass is afgesloten.
  7. Bij controle van de convectoren, krijgt men de indruk dat zij zeer weinig warmte afgeven. De convectoren van 2 slaapkamers verwarmen de kamer helemaal niet - zij staan aan het einde van 2 van de verschillende buizen circuits die allemaal tamelijk dicht bij de ketel splitsen.
  8. Ik heb de indruk dat de stralingsradiatoren later bijgeplaatst zijn. De stralingradiatoren lijken goed te werken.
Mijn eigen (maar niet noodzakelijke juiste) voorlopige conclusies zijn de volgende:
  • Doordat de waterpomp op de retour staat, duurt het langer eer opnieuw heet water in de elementen komt.
  • De warmte van het water in de verwarmingsleidingen kan niet afgegeven worden aan de convectoren.
  • Het warme tapwater wordt niet bijgewamrd door de ketel omdat die op zijn maximum ingestelde temp staat.
Wat ik niet weet,is welke de effectieve impact op het systeem is doordat de pomp op de retour leiding is geplaatst. Alle andere tips om mijn system optimaal te laten functioneren zijn van harte welkom.
 

Damdam

  • #2
Er is nog zoveel ontbrekende informatie maar het volgende kan ik wel al meegeven:
Een pomp wordt altijd op de retourleiding gezet anders krijg je veel geruis in je radiatoren.

Die bypass dicht zetten is moord voor je thermostatische kranen, je pomp wordt bediend door een thermostaat, zolang je pomp draait en (veronderstel) alle thermotatische kranen staan afgesloten wordt het water constant tegen je kranen aangedrukt, die bypass dient gewoon om je thermostaat kranen te ontlasten.

Na één douche koud water komt vermoedelijk omdat je ketel geen systeem bezit om voorrang te geven aan opwarmen douchewater, normaal zijn er twee pompen en krijgt de pomp vraag warm water douche voorrang en wordt de huisverwarming tijdelijk uitgeschakeld.
Nog dit, 2000l is inderdaad heel veel op drie maand.
Succes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
4. De ketel slaat sporadisch aan duidt erop dat de ketel de warmte niet kwijt kan.

b. Controleer de convectoren op vervuiling aan de onderkant.
 

Ddaenen1

  • #4
Damdam schreef:
Er is nog zoveel ontbrekende informatie
Kan je misschien even aangeven welke info misschien zou helpen om een beter beeld weer te geven van mijn situatie?
 

Damdam

  • #5
Ontbrekende info: :wink:

- Isolatie van het huis;
- Al dan niet dubbel glas;
- Waterdruk in de leidingen van de cv!
- Radiators al dan niet al ontlucht!
- Het aantal m³ te verwarmen;
- Vermogen van de ketel, dit als eerste vraag,

Let wel, gietstalen radiators (oude dus) warmen traag op en blijven langer warm, een hedendaagse convector verwarmt snel maar koelt ook snel af.
als je ketel echt een oud beestje is, drinkt die stookolie als een tempelier bier.
 

Ddaenen1

  • #6
Het huis is van 1976, alles gelijksvloers - de isolatie zou ik standaard noemen. Dubbele beglazing op alle ramen.

De radiatorleidingen die allen in de kelder hangen, zijn goed geïsoleerd.
De waterdruk in de leidingen is 1 bar - zo ingesteld op aanraden van de CV onderhoudsman - meer dan genoeg omdat alles gelijksvloer is, zei hij.

De radiators zijn goed ontlucht en worden nog regelmatig op lucht gecontrolleerd. Het te verwarmen aantal m3 is moeilijk te zeggen, maar de living is waar de termostaat staat en ongeveer 100m3 (8x5x2.5m)

Intussen heb ik met de hogedrukreiniger alle convectoren gereinigd en dit maakt al een groot verschil en het wordt beduidend sneller warm als tevoren. Ik zou durven te zeggen dat dit, een belangrijke factor was.

Het enige punt wat nog open is, is dat ik mij heb laten vertellen dat voor een goede functie van convectoren, de ketel temp op 80C moet staan (is dit een feit?). Dit vormt thans een probleem omdat de ketel termostaat 's nachts in storing valt als ik de keteltemperatuur boven de 70C instel (wat betekend 's morgens geen warm water en geen verwarming todat ik op de resetknop van de keteltermostaat heb geduwd) Er is het vermoeden dat dit gebeurt omdat de pomp niet draait en aldus de ketel zijn warmte niet kwijt kan en dus intern opbouwd. Is dit een logische verklaring?

Dan is er nog een ander open punt en dat is het verbruik. De CV-man vind 2000 liter op 3 maanden toch extreem veel. Hij rekent op een verbruik van 2,5 tot 3 liter per branduur. Dit zou betekenen dat wij per dag ongeveer 20 liter stookolie consumeren wat toch extreem veel is!
 

Twanomega

  • #7
Hoi

Om te kunnen bepalen wat je olie verbruik is moet je wel weten welke nozzle er in je brander zit en op welke druk hij staat afgesteld.
De waarde die op de nozzle is de waarde bij een druk van 8 bar (als ik me niet vergis is al weer wat jaren terug dat ik me hier mee bezig heb gehouden)en de waarde op de nozzle zijn gallons/per uur.

Als de druk hoger bijv. 10 bar wat niet abnormaal heb je dus alweer een heel ander verbruik.
Zoals je ziet heb je toch wel meer informatie nodig om iets kunnen achterhalen.

Twan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu