Verwarming voor huisdieren

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Ja het klinkt denk ik een beetje vreemd, maar ik wist ook niet hoe ik het beter moest omschrijven ik zoek een idee hoe ik een nestje kan verwarmen.

Ons konijn heeft nl. jonkies gekregen waarvan er 1 heel klein is en nu door zijn grote boers en zussen wordt weggedrukt en zo nagenoeg geen eten krijgt.
Via de stichting konijnenbelang zijn we aan melkpoeder gekomen speciaal voor konijnen waarme we dat kleintje bij kunnen voeden.

Op zich gaat dat prima, maar alleen 'snachts vindt dat kleintje het blijkbaar nodig om uit het nest te kruipen en koelt dan heel snel af (na een half uur voelt hij/zij al steenkoud aan)
Met als gevolg dat deze eerst weer op moet warmen voordat het weer wat wil eten, waardoor dus elke keer een flinke terugval ontstaat.

Overdag kunnen we dat wel in de gaten houden, maar 'snachts wordt dat toch wat moeilijker.
Vandaar dat ik iets wil maken zodat hij niet uit zijn nest kan klimmen, moeder konijn er wel gewoon bij kan komen, maar omdat dan de warmte van boers en zussen weg is ook verwarmd wordt.

Ik heb zelf al gedacht aan een simpel lampje, maar dat geeft wel veel fel licht. een aquarium verwarming geeft veel te veel warmte.
een kacheltje oid. is vaak te groot om alleen het nestje te verwarmen.
Dus dat is het allemaal nog niet maar wat dan wel?

Wie heeft een idee hoe ik dat op kan lossen?

suc6

Gerrit
 

Chathanky

  • #2
Infraroodlampen geven niet zo fel licht en geven een aangename stralingswarmte af aan de konijnen.
De ruimte zelf hoeft zo ook niet echt warm te zijn voor een goed effect.

Zoek eens naar een oude masagelamp, 2 de hands kosten ze niet veel.
 

Ellen2

  • #3
Een warmtelamp is denk ik het beste. Die geven geen fel licht en zijn speciaal voor het warm houden van een nestje. Ze kosten ongeveer 17 euro, met een armatuur erbij. Zo'n lamp hangt aan een ketting, hoe lager je hem hangt hoe warmer het eronder is. Ik pb je even waar je zo'n lamp kan kopen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik ben bang dat het kleintje uit het nest gewerkt wordt door de andere jonkies, de natuur gaat iets anders te werk dan wij soms leuk vinden, meestal zijn de overlevingskansen erg klein.

Een warmtelamp kun je vaak wel bij een dierenspeciaalzaak kopen, bij jou zit er eentje dicht bij het gemeentehuis.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik probeer nu eerst iets in elkaar te knutselen met met 2 weerstanden en een accu lader.
Dan kan ik morgen wel kijken of ik een betere oplossing kan vinden.
Natuurlijk wel goed uitkijken dat we morgenvroeg geen gegrild konijntje hebben, dus zal vanavond wel laat worden.
Maar vindt het toch ook wat om hem zo maar dood te laten gaan.

suc6

Gerrit
 

renehi

  • #6
Electrische dekentje een optie? Succes
 

Ellen2

  • #7
Hoe is het nu met Nijn ? Is het gelukt met een lamp ?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Helaas heeft nijn het niet gered, we hadden hem nu al een week in leven weten te houden dus de vooruitzichten begonnen steeds beter te worden en ook het spuitje (1 ml) werd steeds vaker en sneller leeg gegeten.

Om 2 uur had nijn nog 3/4 spuit leeg gegeten, maar om 3 uur lag nijn bewegingsloos in zijn nest.

1 voordeel, als we nu weer zoiets krijgen, dan kunnen we meteen goed inspringen en er voor zorgen dat die terugval, doordat zo'n kleintje op zoek gaat naar eten en dan sterk afkoelt, niet meer voor komt.

Met de andere 2 gaat het echter heel goed




Tenminste deze groeien als kool en vergeleken bij het vorige nestje zijn deze wel heel erg groot en dik.




Als het goed is gaan over 2 of 3 dagen de oogjes open en dan wordt het echt leuk als 2 van die kleine hummeltjes door de kooi springen.

suc6

Gerrit
 

Gerrit

  • #9
Mooi nestje Gerrit.
Zoals Jan al schreef, de natuur weet vaak wel wat goed is, alleen vinden wij dat niet altijd plezierig.
Als je weer eens wat zoekt, een vorstwachter zoals ook wel op toiletten wordt gebruikt is hiervoor geschikt.
 

Ellen2

  • #10
He jammer Gerrit,
maar wat een schatjes zeg !
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Schattige beesjes Gerrit.
Ik hoop niet dat die flappie's bij iemand op het kerst menu komen te staan. :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Reken daar maar niet op.
Ten eerste mag een volwassen konijn van dit soort maximaal 1,5 Kg wegen dus je moet geen grote eter zijn.

Maar daar zijn ze ook veel te duur voor, voor een normale (dus niet tentoonstelling geschikt) betaal je toch al snel 15 euro.
Het zijn nl. zeer lieve beesten, die eenvoudig zindelijk te maken zijn en bij uitstek geschikt voor kinderen en daardoor veel gevraagd.
Voor een exemplaar die de oren goed heeft, een goede bouw heeft en de juiste kleuren heeft wordt door de liefhebber grif 50 euro en soms nog veel meer betaald.

Denk dus dat de meesten voor dat geld dan liever even richting poelier gaan voor een Argentijns slachtkonijn oid. :mrgreen:

suc6

Gerrit
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Ze zijn inmidels al weer een heel stuk gegroeid de kleinste heeft vandaag net beide oogjes los en ipv. voorzichtig te lopen begint deze nu ook met leuke sprongetjes en te huppelen.






Maar nu sta ik dus weer voor het volgende probleem het maken van een nog groter konijnenhok.
Nu is een hok snel genoeg in elkaar te timmeren, maar ik wil dus een hok wat eenvoudig schoon is te maken, maar toch ook diervriendelijk is.
Dus ze moeten ruimte genoeg hebben, elkaar kunnen zien, niet te glad zijn met de kans op blessures aan de poten, maar ook wel zo dat ik niet binnenkort nog meer van de leuke huppeltjes rond heb lopen.

Mijn plan is om een hok te maken met bankirai poten (immers de poten rotten meestal het snelste weg)
het hok krijgt 2 verdiepingen van elk 2 hokken
Betonplex bodems en dak (op de bodem komt een rooster te liggen waar het stro en hooi op komt om te voorkomen dat de konijnen samen met het stro ed. wegglijden op het gladde betonplex)
Per hok een verwijderbaar nachthok waar ze ruim in passen, maar toch ook niet te groot zodat het er lekker warm in kan worden en ze er voor de beweging op en af kunnen springen.
Tussen de hokken op een verdieping komt gewoon gaas zodat ze elkaar kunnen zien en de dames ook bij elkaar kunnen komen.
Ik weet alleen nog niet hoe ik het ga doen met de deurtjes.
want maak je een deur die volledig weg kan dan valt er ook regelmatig stro ed. uit wat een rommel geeft. Maak je er een opstaand randje voor dan voorkom je dat maar is het lastiger schoonmaken.

Ander probleem is de juiste afmetingen van de hokken.
Ik ben hier al wel naar aan het zoeken geweest wat minimaal nodig is en wat eigenlijk gewenst is, maar schiet daar nog niet veel mee op.
Wie heeft of weet hier info over?

suc6

Gerrit
 

Jeroen94704

  • #14
Leuk hoor! Wij hebben vorig jaar ook zo'n kleintje in huis gehaald. Helaas heeft een mixomatose-epidimie de lokale konijnenpopulatie (zowel wild als tam) volledig uitgeroeid, en heeft ook ons konijn het niet overleefd. 3 maanden geleden zag je nog overal konijnen door het gras/bos huppelen, nu geeneen meer.

Wat betreft de afmeting van een hok heeft iemand bij een dierenwinkel mij eens aangeraden om het vooral niet te groot te maken. Hoe groter het territorium, hoe moeilijker ze "aaibaar" te maken zijn namelijk. Ons hok is iets van 1.25 bij 0.75, en dat was aan de grote kant voor 1 dwergkonijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu