Verven deur/poort pal op zuiden

Edwin7766

  • #1
Beste allen,

We hebben een huis gekocht waarin een aantal houten deuren/poorten zitten die in de kleur zwart-blauw (ral 5004) zijn geverfd. Ik heb een aantal foto's toegevoegd. Van de vorige eigenaar heb ik begrepen dat ze hiervoor Sikkens Rubbol EPS hebben gebruikt. Nu heb ik gelezen dat dit een vochtregulerende verf is, met als nadeel een beperktere 'levensduur'.

Nu het verfwerk aan een nieuwe beurt toe is, zou ik liever een een verf toepassen met een iets langere levensduur. Ik wil namelijk liever niet om de 3-4 jaar zes buitendeuren en twee poorten opnieuw verven. Nu zit ik zelf te denken aan bijvoorbeeld Rubbol XD Semi-Gloss.

Deze verf is niet vochtregulerend, maar ik vraag me af of dat nodig is. Het houtwerk is in prima staat, en ik zie eigenlijk geen reden om te veronderstellen dat er vocht in het hout kan trekken dat er weer uit zou moeten.

Hoe kijken jullie daar tegen aan?

Alvast heel veel dank voor de input.

Groet,
Edwin

IMG_20210414_134947626.JPG


IMG_20210414_135010334.JPG


IMG_20210414_134902578_HDR.JPG


IMG_20210414_134947626.JPG
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Een donkere kleur adsorbeert veel meer energie dan een lichte. Inherent hieraan is dat donkere kleuren een kleinere onderhoudsinterval hebben dan lichte, ongeacht of u nu eps of hoogglans lak gebruikt.
 
  • Like
Waarderingen: Regis07 en BertPleizier

Edwin7766

  • #3
Dank je. Dat begrijp ik. Maar loop ik een groot risico is ik van een vochtregulerende lak naar een niet-vochtregulerende lak overstap. De kleinere onderhoudsinterval i.v.m. de donkere kleur geldt ook voor de vochtregulerende verf neem ik aan.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou overigens buiten geen semi-gloss gebruiken maar alleen gloss of hoogglans. Dit is veel sterker dan minder glanzende lak. Hierdoor is de onderhoudsinterval ook langer.

In uw geval denk ik dat de meerwaarde van een lak boven een EPS verf te verwaarlozen is qua onderhoud. Door de donkere kleur en ligging op het zuiden zult u er toch echt elke 4-5 jaar even met de verfpot langs moeten.

Als het verfwerk netjes is bijgehouden dan is dat helemaal niet zo veel werk: schoonmaken, licht opschuren en weer lakken.
 

Edwin7766

  • #5
Dank je. Helder. Ik zie echter wel dat vochtregulerende verf niet in (hoog)glans beschikbaar is. Dus als is voor (hoog)glans kies, dan kies ik dus automatisch voor een lak. Dat zie ik goed, toch?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Klopt. Doordat EPS verf (Eén Pot Systeem) grondverf en lak in 1 pot is, is de glansgraad altijd minder. Daarom is er geen hoogglans EPS. Grondverf is namelijk altijd mat en nooit (hoog) glanzend.
 

Edwin7766

  • #7
Bedankt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu