Vervanging groepenkast

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik woon in een huis uit de jaren 50 (voormalig boerderij). Ik heb zo'n 10 jaar geleden een grote verbouwing gehad, dus het merendeel van de elektrische bedrading is in zijn geheel vervangen.

Maar destijds is de bestaande stoppenkast niet vervangen, alleen uitgebreid van 4 naar 5 groepen.

Ik wil echter een paar nieuwe groepen aanleggen en moet dan mijn stoppenkast vervangen door een automaten kast.

Dit is de huidige situatie:
Ik heb 3-fasen. Na de meter komen de fase draden en de nul draad uit op een aardlekschakelaar (zo één met een schakelhendel er op). Ik heb verder geen hoofdschakelaar.

na de aardlek gaan drie fase draden naar een krachtstroom groep (3 losse smelt zekeringen). Vanaf deze zekeringen is een kabel aangesloten, waarvan de blauwe nul draad niet is aangesloten. Het andere einde van de kabel komt in de schuur uit. Die aansluiting is eigenlijk alleen tijdens de verbouwing gebruikt.

De fase draden gaan ook van de aardlek naar de 220v groepen (16A smelt zekeringen). De verdeling is: fase 1 naar 2 zekeringen, fase 2 naar twee zekeringen fase 3 naar 1 zekering.

Ik kan een automaten unit gewoon kant en klaar bestellen. Die wordt dan netjes volgens de regels gebouwd. Elke fase een aardlek automaat en max 4 groepen per aardlek. Aparte aardlek voor de krachtgroep.

Mijn vraag is nu, kan ik zo'n kant en klare unit gewoon achter de bestaande aardlek zetten? Die kan ik met de hand gewoon uitschakelen, dus heb ik feitelijk een hoofdschakelaar. Ik kan dan gewoon spanningsloos aansluiten.
 
Een hoofdschakelaar is verplicht en was dat ook altijd voor 3-fasen installaties. Waarschijnlijk is het dus ook een hoodschakelaar (foto doet wonderen) maar anders ben je verplicht deze te hebben. Je zou eventueel zelfs een apart kastje met hoofdzekering kunnen laten plaatsen (bv door een installateur) en de rest zelf doen of iom de installateur.

Een aardlekautomaat is niet hetzeldfe als een aardlekschakelaar, dat laatste bedoel jij in je stukje.

Verder kun je natuurlijk een complete kast gewoon plaatsen, dat wordt er dan eentje met 2 of meer aardlekschakelaars en de nodige groepen. Je krachtgroep behoeft niet per se een aparte aardlekschakelaar.
 
Een hoofdschakelaar is niet verplicht bij oude installaties.

Maar als ik een nieuwe automatenkast koop, laat ik daar gelijk een hoofdschakelaar in zetten.

Wat er nu zit is zo iets:
2464_aardleschakelaar_oud_1.jpg


Het is een 3 fasen versie. Dus als ik de schakelaar omzet, is alles voorbij de schakelaar spanningsvrij. Is dit dan eigenlijk ook niet een hoofdschakelaar?
 
Ik ben zo'n 40 jaar elektromonteur en heb nooit anders gezien dan dat er bij een installatie met een krachtgroep een hoofdschakelaar verplicht aanwezig moet zijn. Wel gebeurde het dat een aardlekschakelaar als hoofdschakelaar gebruikt werd maar of dat volgens de regels was......
 
Ik zou persoonlijk alles weghalen tot aan de bedrading die van de meter komt en niet die oude aardlek laten zitten.
Die aardlek is al oud en zal toch ook een keer stuk gaan en dan zit je daar weer mee, plus dat ik me afvraag of het überhaupt wel mag, maar ben niet zo op de hoogte van regels.

Gewoon netjes een kast met daarin een driefasen hoofdschakelaar waarvandaan je verder gaat bedraden naar de aardlekschakelaars van de krachtgroep en 230v groepen. dan is alles gewoon weer netjes en nieuw en voldoet aan de eisen.

Probleem daarvan is alleen wel dat de meterverbindingen spanningsloos moeten zijn.
Dus heb je de hulp nodig van of de netbeheerder die de hoofdzekeringen er uit draait zodat jij spanningsloos de kast kan verwisselen.
Of je roept de hulp in van een installateur met zegelrecht, die mogen de zegels van de meter verbreken en daar de afgaande verbindingen losmaken zodat die spanningsloos zijn.
 
Ik denk dat ik het laatste maar ga doen.

Het automaten gedeelte laat ik compleet leveren met alle automaten en ALSen, inclusief een hoofdschakelaar.

Even alles goed uitmeten, zodat de uitgaande bedrading van de bestaande groepen 1-op-1 kan worden overgezet.

Spanning er af, huidige delen er af en nieuwe delen er op. Zit ik hooguit een uurtje zonder stroom denk ik.

Daarna kan ik de nieuwe groepen aan gaan sluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan