Vervanging boeidelen van dakkapel

Fiesiekus

  • #1
Deskundigen,

Een vraag over het vervangen van verrotte boeidelen van mijn dakkapel (op ’t westen). Het zink op de dakkapel is nog glanzend nieuw, edoch de boeiboorden katsverrot :cry: . Probleem is dat de zinkplaten met zinkplaatjes (in de krul) vastgespijkerd zitten aan de boeiboorden.

U ziet het probleem al: hoe vervang ik de boeidelen en bevestig ik ’t bestaande zink weer aan die vernieuwde delen? :?: Aan de kust en op ’t westen is bevestiging essentieel om wegwaaien te voorkomen!

Ideeen? Bij voorbaat dank!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Is de dakkapel helemaal bekleed met zink of alleen de randen ?
 

Fiesiekus

  • #3
Het gehele dakkapel-oppervlak is bedekt met zink.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Probeer de boeidelen vanaf de onderkant los te wrikken en draai ze naar boven zodat de strookjes zink uit de kraal gedraaid worden, het misschien enige kracht kosten maar de kraal kan best wat hebben.

Voor het opnieuw vastzetten van het zink kunt u gaten boren in het zink van ± 8 mm en er schroeven in draaien met plaatjes zink, dit is voor de werking van het zink dus niet te vast draaien.
Hierover heen soldeert u dan ook weer een plaatje zink of lood, zodanig dat de werking rondom de schroeven niet belemmerd wordt, op deze wijze krijgt u geen lekkage.

Succes.
 

Amdusias

  • #5
Een andere oplossing is, boeidelen op maat maken, en dan de zinkplaatjes op je nieuwe boeideel timmeren. En dan kun je hem gekanteld er weer onder draaien, zo doe ik het vaak ook, en vaak lukt dit wel.

Beetje afhankelijk of je de ruimte hebt ja of nee... maar je kunt het proberen.
 

Fiesiekus

  • #6
Jan schreef:
Voor het opnieuw vastzetten van het zink kunt u gaten boren in het zink van ± 8 mm en er schroeven in draaien
Bedankt voor de heldere reacties! Jan, ik ken de speciale zinkspijkers, bestaan er ook speciale "zinkschroeven". Of gewoon zinkspijkers erdoor heen jassen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Mag ook.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu