Vervangen spant door muur mogelijk ?

Prensel

  • #1
Hallo allemaal,

Ik wil graag mijn dakspanten vervangen door muren. De huidige kapconstructie bestaat alleen uit 4 spanten (met te lage doorloop) en gordingen, geen steunmuren. Ik wil ter plaatste van 2 spanten direkt (ong 20 cm ernaast) naast de spanten een muur metselen tot in de nok van het dak, poriso 10cm dik, en zo het spant vervangen. Deze muren komen overigens op reeds bestaand poriso muren die vanaf de fundering nieuw zijn opgemetseld. De gordingen komen dan dus in de muur te zitten.

Vraag 1: waar moet ik evt op letten ?
Vraag 2: kan ik de gordingen koud inmetselen of met er een anker oid aan gezet worden die ingemetseld wordt ?
Vraag 3: Als ik de muur niet tot de nok metsel maar een zoldertje wil creëren kan ik dan bovenop de muur een klein spant bestaande uit een driehoek plaatsen om de nok en de bovenste gordingen te ondersteunen ?
Vraag 4: Hoe zit dat met de spatkrachten, zijn die er wel als de gordingen in de mur gemetseld worden, de kracht is naar mijn idee toch vertikaal naar beneden gericht ?

Alvast bedankt.

Paul
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je hebt hiervoor een bouwvergunning nodig. En daarbij wordt een constructieberekening gevraagd. Je kan dit voor zijn door gewoon nu al naar een constructeur te stappen, en die kan dan precies je vragen beantwoorden :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu