Vertikale balk dakspant vervangen

Ajoudijk

  • #1
Goede middag,

Wij zijn bezig de zolder bruikbaar te maken. Vaste trap is geplaatst, dakraam erin, deels geïsoleerd enz. Nu heb ik al een paar keer mijn hoofd gestoten tegen de vertikale balk van het spant. Het zou wel ideaal zijn als deze weg kan. Ik zag dit topic: Balken in dakconstructie wijzigen Maar vervangen door iets hogers levert weining op, totale hoogte is 1,9m onder de nokbalk. De doorloophoogte is nu 135cm en wordt dan max. 172cm, dat scheelt een hoop bukken en stoten denk ik.

Als deze vertikale balk helemaal weg gaat komt de drukkracht die wordt opgevangen door dit balkje, grotendeels op de kruising van de spantbenen te staan. Dus nu zoek ik een manier om die kruising te verstevigen. Ik denk aan de volgende opties:
1. Een versteviging maken in de hoek onder de kruising (plaatje), of
2. Over de kruising een droehoekige plaat monteren.
In beide gevallen van staal denk ik, met bouten in of door het spant vast te zetten.






Ik hoor graag van jullie of een van de opties haalbaar is.

Arjan
 

StefanD

  • #2
Kun je de spanten niet vertikaal ondersteunen? Je hebt dan weliswaar twee palen die op de vloer staan, maar wellicht is dat niet zo'n probleem?
 

Ajoudijk

  • #3
Dat kan natuurlijk ook, hoewel er geen muur of balk onder het spant zit. Ik neem aan dat ik die palen niet op de plankenvloer hoor te zetten.

Maar werkt dat even goed? de krachten zijn toch voor het grootste deel verticaal denk is, anders zat dit balkje daar niet.

Bedankt voor de snelle reactie, Arjan
 

StefanD

  • #4
Zo te zien moet het mogelijk zijn om de spanten vertikaal te ondersteunen, maar dat moet uiteraard wel goed gebeuren. Gewoon op de planken lijkt me geen goed idee.
Aangezien het hier om een constructieve ingreep gaat, zou ik de situatie ter plekke door een deskundige laten bekijken.
 

Ajoudijk

  • #5
Het spant staat in het midden van de kap, de dragende binnemuur staat niet in het midden. De vloerbalken lopen van de binnenmuur naar de zijgevel (hoekhuis). Het spant staat dus deels op de vloerbalken op ongeveer 1/5de vanaf de binnemuur.

Ik zou dan dus tussen de vloerbalken extra balken aan kunnen brengen en daarop de verticale palen te laten rusten.

Dan heb ik nog twee vragen:
1. moet ik dan ook nog die kruising vd spantbenen versterken?
2. wat moet ik allemaal nog meer van te voren bedenken voordat ik hier een deskundige naar laat kijken/rekenen?

Groet,
Arjan

Ik zie nu dat ik in mijn eerste post een foutje heb gemaakt, de horizontale balk zou dus weg moeten, en niet de verticale.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Die vragen moet u aan een deskundige stellen, op afstand is het niet verantwoordt hier een antwoord op te geven.
 

Chathanky

  • #7
Het verhogen van de balk heeft gevolgen voor de krachten die de nieuwe balk moet opvangen. Die wordt een stuk groter. Het kan zijn dat de krachten zo groot wordt dat de bevestiging aan de spanten het kunnen begeven.
Tevens zie ik dat de spanten gekruist liggen en dit heeft ook invloed op je krachtverdeling. Dit is anders als de spanten tegen elkaar aanliggen
Hoe is de onderzijde bevestigd? Aan de borstwering of maakt het deel uit van een mansarde dakconstructie?

In mijn huis is het ooit opgelost om de benen aan de onderzijde (vloerhoogte) te koppelen met een stalen trekstang die bevestigd is aan de spanten. De trekkracht op de verbinding is een stuk kleiner en zo ook op de dwarsverbinding.

Of dit bij jou ook mogelijk is? aangezien de gekruisde spanten kan ik dit niet zo beoordelen, bij mij rusten de spanten tegen elkaar.
Ook de dakhoek is zo te zien behoorlijk vlak waardoor er best wel veel kracht op de spanten komen te staan.
Deskundig advies inwinnen kan geen kwaad, op een foto zie je niet alles.
 

Ajoudijk

  • #8
De onderzijde van de spantbenen splitsen (volgens mij heet dat kreupel of zo iets) deze spanten rusten dan weer direct op vloerbalken. Dus niet op een borstwering of muurplaat en geen mansarde kap dus. Het dak is inderdaad niet zo steil: 36 graden.

Klopt het dat dit horizontale balkje waar het mij om gaat, alleen drukrachten opvangt? De balk ligt met een soort pen-gat-inkeping-verbinding in de spantbenen en ik zie geen spijkers ofzo om de balk op zijn plek te houden.
Als dit balkje ook trekkrachten opvangt, zou dat een heel nieuw inzicht voor mij zijn. Zo'n stalen trekstang die jij noemt, zou ik nu nog kunnen laten maken.

Ik ken iemand met een klusbedrijf, ik zal hem eerst eens vragen. Van daaruit denken we wel weer verder.

Plan is ergens in september/oktober klaar te zijn, vooral met de isolatie. Geen haast dus. Als het niet kan, kan het niet, maar het zou toch wel aardig zijn. Ik merk dat sinds we een vaste trap hebben, de zolder niet alleen maar gebruikt wordt voor kampeerspullen en baby-uitzet, maar ook zaken die je vaker nodig hebt. Ik kom dus ook veel vaker op zolder, het balkje zit dan ook steeds meer in de weg.

Stefan/Jan/Chathanky, bedankt voor zover. Laat deze dicussie nog even open, als ik snel de deskundige hier kan krijgen, meld ik nog wat hij ervan vond.
 

Chathanky

  • #9
Na twee weken sluit het automatisch, mocht je daarna het weer willen openen vraag het aan een van de moderators.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu